Van Drake’s geboorteplaats tot 250 verschillende nationaliteiten in één stad: Dit is Toronto
- Artikel
- 16 jan 2025
- 6 minuten leestijd
Toronto, de grootste stad van Canada en liefkozend het New York van het Noorden genoemd. Maar wie écht indruk wil maken op de Canadezen, noemt het simpelweg The Six. Waar die naam vandaan komt en wat je hier echt niet mag missen? Dat lees je hier.
Dit koosnaampje heeft de stad te danken aan niemand minder dan Drake. Zijn album Views from the 6 (later gewoon Views) bracht de bijnaam de wereld in. Maar wat is die mysterieuze ‘6’ nou eigenlijk? Tijd voor een lesje geschiedenis: tot 1998 bestond Toronto uit zes afzonderlijke gemeenten — Scarborough, Old Toronto, Etobicoke, East York, North York en York — die samen zijn gesmolten tot de wereldstad die we nu kennen. Maar geen zorgen, er komt geen topografische toets. We nemen je mee door Toronto.
Drake: van Weston Road naar wereldster
We kunnen niet om Drake heen, toch? Ja, in de aflevering wordt hij al even kort benoemdn, maar deze man is Toronto’s wandelende reclamebord. Van het promoten van de stad op wereldschaal tot het vieren van sportieve hoogtepunten met de Raptors — Drake is overal. Bezoek tijdens je trip bijvoorbeeld The Drake Hotel. En nee, de rapper bezit het niet, maar dit hotel in de hippe West Queen West is wel een iconisch stukje stad. Met zijn kunstzinnige vibe, unieke interieur en de legendarische Drake Underground club in de kelder, is dit dé plek voor muziek, kunst en de levendige cultuur van de stad.
Drake woont tegenwoordig op Park Lane Circle 21, in een gigantisch landhuis genaamd ‘The Embassy’ in de meest dure wijk van Toronto; Bridle Path. Maar net zoals hij in zijn hit Started from the Bottom al aangeeft, groeide hij niet op in luxe. Het begon allemaal voor hem aan Weston Road, in een arbeiderswijk ten westen van Toronto.
Iconische highlights
Toronto draagt zijn bijnaamhet New York van het Noordenmet trots, en één blik op de skyline maakt meteen duidelijk waarom. Met ruim drie miljoen inwoners is het niet alleen de grootste stad van Canada, maar ook de meest multiculturele ter wereld, met maar liefst 250 nationaliteiten. En dit zie je ook terug in de foodscene. Zin in Indiaas, Chinees of Grieks? Geen probleem. Maar voor de ultieme Canadese hap kan je natuurlijk niet ompoutineheen — een berg friet overladen met kaaswrongels en jus die je direct aan je broekriem laat twijfelen. Bezoek een van de vele markthallen zoals de St. Lawrence Market en probeer daarna nog maar eens te beslissen waar je gaat eten. En als dat niet genoeg is: Toronto heeft maar liefst vijftig brouwerijen. Ja, vijftig. Hydrateren doe je hier op z’n Canadees.
Maar extra calorieën verbranden kan je hier ook goed door te wandelen naar de iconische hoogtepunten van de stad. De CN-Tower is niet alleen een belangrijk onderdeel van de skyline, maar ook de plek voor Thrill seekers. Durf jij de Edge Walk aan? Je loopt — met harnas, gelukkig — over de rand van de toren. Liever met je voeten op aarde? Bezoek het kasteelachtige Casa Loma, de iconische Toronto City Hall of het Royal Ontario Museum, een van de grootste musea van Noord-Amerika. Toronto’s groene charme vind je op bijna elke straathoek, waar grote bomen de straten sieren en parken zoals High Park en Rouge National Urban Park uitnodigen tot een lange wandeling. In de lente kleurt de stad roze met bloeiende kersenbloesems — een leuke bonus. De stad is gelegen aan het Ontariomeer en staat daarom ook zeker bekend om haar water. Stap op een watertaxi naar de Toronto Islands voor een echte strandervaring mét uitzicht op de iconische skyline.
Bezoek zeker ook Dundas Square, het eigen Times Square van Toronto. Hier vindt jaarlijks ook het wereldberoemde Toronto International Film Festival (TIFF) plaats. Dit is een van de beste manieren om de entertainmentstamboom van Toronto te proeven.
De sport: meer dan een religie
Toronto en sport gaan hand in hand. Naast Drake heeft de stad een pantheon van sportieve helden. Hier vind je de Toronto Raptors, die in 2019 de NBA-titel veroverden, en de Toronto Blue Jays, het enige Canadese honkbalteam. En als het om ijshockey gaat, spreken de Maple Leafs tot de verbeelding van elke Canadees. Ze delen de Scotiabank Arena met de Raptors, en het ombouwen van het veld tussen wedstrijden is een spectaculaire choreografie op zich. Toronto is bovendien de enige Canadese stad met zowel een professioneel basketbal- als honkbalteam.
Voor de ultieme ijshockeyervaring bezoek je de Hockey Hall of Fame, maar pas op: ijshockey is hier geen sport – het is een religie.Tickets voor de Maple Leafs kunnen om die reden nog best duur uitvallen. Ben je op zoek naar een leuk en betaalbaarder alternatief, ga dan naar de Raptors. Minstens zo veel adrenaline, met een tikkie minder schade voor je portemonnee.
Wanneer te bezoeken? Hoe kom je daar?
Toronto heeft twee gezichten: een zinderende zomer en een ijskoude winter. Temperaturen schieten met gemak diep onder het vriespunt – met dalen tot -25 graden. Gelukkig is de stad hier volledig op ingericht. Van knusse koffietentjes en verwarmde sportstadions tot de PATH – een kilometerslang ondergronds doolhof vol winkels waar je de kou moeiteloos ontwijkt.
En dan is er nog de TTC, Toronto Transit Commission, de trots van het openbaar vervoer in Toronto. Vooral in de winter voelt het nemen van de metro, tram of bus als een warme knuffel van de stad zelf. De metro is snel, de trams hebben een ouderwetse charme en de bussen brengen je overal naartoe waar je voeten weigeren te gaan. Contant betalen kan, maar een PRESTO-card is toch handig om aan te schaffen. Deze oplaadbare kaart is je ticket naar zorgeloos reizen door de stad. Je kan het halen op metrostations en haltes, en beter nog: geen aankoopkosten.
Toronto heeft werkelijk álles: meer dan tien miljoen bomen, driehonderd zonnige dagen per jaar, achtduizend restaurants, tweehonderdvijftig nationaliteiten, een levendige sportcultuur en ja – soms ook Siberische temperaturen. Maar met Drake in je oren, een dampende beker koffie in je hand en een bord poutine op tafel ben je helemaal klaar om The Six te trotseren.
Meer weten over hoe je in 7 dagen van Oost naar West Canada komt, en dat per trein? Lees het hier.