Over deze maker
Elk land, elke cultuur en elk mens heeft een uniek verhaal te vertellen, en bij 3 op Reis breng ik die verhalen tot leven. Mijn nieuwsgierigheid leidt me van bekende steden tot afgelegen dorpen, op zoek naar wat een plek écht bijzonder maakt. Met mijn artikelen hoop ik lezers mee te nemen op reis waarin de wereld iets dichterbij voelt.
Van deze maker
De man achter de filmsets van Dune, Star Wars en John Wick
Weinig carrières lijken meer op maat gemaakt voor reisliefhebbers dan die van een locatiescout. Maar hoe werkt dat nou, het vinden van een volgende Oscar-waardige locatie? Ghaith Al-Kurdi vertelt over zijn werk als locatiescout voor wereldberoemde films zoals Dune, John Wick en Star Wars.
De ultieme roadtrip langs de oever van het Issyk-Kul meer
Issyk-Kul is het op één na grootste zoutwatermeer ter wereld. Dit mysterieuze meer, ook wel ‘de Zee van de Kirgiezen’, is doordrenkt met oude legendes en ongerepte natuur. Maar wat kan je absoluut niet missen als je rondom dit bijzondere meer reist?
Over hobbelwegen en hoogvlakten: jouw roadtrip door Kirgistan
Vergis je niet; Kirgistan is niet voor watjes. Alleen reizigers die zich thuis voelen in een 4x4-wagen over zandweggetjes gedijen hier. Ben je zo iemand? Dan wachten de besneeuwde bergtoppen, knalblauwe meren en uitgestrekte vlaktes tijdens deze zuidwestelijke route op je.
Het Marokkaanse Rifgebergte: waar bergen samenkomen met tradities
Als je aan bergen in Marokko denkt, gaat je gedachte waarschijnlijk meteen naar het indrukwekkende Atlasgebergte. Toch is het Rifgebergte minstens zo verrassend. Hoe verken je dit spectaculaire gebied nu echt? We hebben de tips van kenners voor je op een rijtje gezet.
Al Hoceima: Het best bewaarde geheim van Marokko
Al Hoceima, gelegen aan de schitterende kust van de Middellandse Zee in het noorden van Marokko, blijft vaak onder de radar bij reizigers die Marrakesh en de zuidelijke Marokkaanse woestijnen verkiezen. Maar de laatste jaren heeft deze stad een flinke inhaalslag gemaakt.
Een kijkje in ’s werelds grootste, onbekende stad
Met snelwegen met twintig rijstroken en een skyline vol torenhoge gebouwen, waaronder enkele gouden reuzen die doen denken aan de Empire State Building, lijkt Chongqing een stad uit de toekomst. En met maar liefst 32 miljoen inwoners behoort het tot een van de grootste steden ter wereld.
Chimaera: De eeuwig brandende berg van Turkije
Turkije zit vol verrassingen, maar er is er één die toch wel een tikje magisch is. Hoog in de bergen van Çıralı brandt een vuur dat al meer dan 2500 jaar niet dooft. Geologen noemen het een natuurfenomeen, maar volgens de oude Grieken was het de adem van een monster die hier ooit huisde.
Hoofd koel, hart warm: Jops verhaal van hoop en hulp na de aardbeving op Lombok
Niet eerder kwamen er in één jaar zoveel overstromingen, stormen en periodes van hitte en droogte voor. Toch weten mensen in zulke tijden van crisis vaak juist samen te komen. Een van die verhalen gaat over Jop, die in 2018 zijn vakantie in Indonesië inruilde voor een maand aan de frontlinie van de aardbevingsramp op Lombok.
Kunnen een miljard oesters New York redden?
In Engelstalige landen zeggen ze weleens: “The world is your oyster” – oftewel, de wereld ligt aan je voeten. En wie dat gezegde letterlijk neemt, moet absoluut een kijkje nemen in New York. Want hier worden oesters niet alleen gezien als een delicatesse, maar ook als de verborgen helden van de stad.
Herfstdip? Combineer cultuur en golven in deze Noord-Marokkaanse steden
De zonnige kustlijn en gevarieerde landschappen maken Marokko dé plek voor surfers die even willen ontsnappen aan de Europese kou. Voornamelijk de zuidelijke surfscènes hebben een belangrijke stempel gedrukt op de Europese surfgemeenschap. Maar hoe zit dat in het noorden van Marokko?
Verloren in de tijd: Japanse dorpen die je terugbrengen naar vroeger
Japan staat bekend om zijn grote steden vol moderne architectuur en technologie. Maar wat als je juist terug in de tijd wilt gaan? Hoewel veel historische bouwwerken door de jaren heen verloren zijn gegaan door rampen en stadsvernieuwing. Bleven andere plekken wonderbaarlijk intact.
Tien dagen op een onbewoond eiland: "Mijn jongensdroom werd werkelijkheid"
Sommigen vinden kamperen onder de sterren op Terschelling al een avontuur, maar anderen hebben iets meer nodig. Een onbewoond eiland dat uren verwijderd is van het vasteland, bijvoorbeeld. En dat moederziel alleen. De 28-jarige Jelle Schenk uit Dordrecht is zo iemand.
Sterrenliefhebbers opgelet: zo spot je de beste luchtspektakels dichtbij huis
Met een totale zonsverduistering en de meteorenregen is het tot nu toe een ongelooflijk jaar geweest voor astrotoerisme, maar dit is pas het begin. Waarom is 2024 zo speciaal? En kan je dicht bij huis dit soort wonderen in de lucht zien?
Sweet love: Flirten doe je met een Spaanse ananas
Datingsapps? Die laten we lekker achter in 2023. In 2024 scoor je namelijk niet alleen je boodschappen, maar ook de liefde van je leven bij de Spaanse supermarkt Mercadona. Want waarom swipen, als je kan flirten en vechten om de laatste rijpe ananas.
Niet lullen maar fluiten: De geheime taal van de bergen
Wist je dat er talen zijn die je niet spreekt, maar fluit? Deze fluittalen, ooit essentieel in afgelegen gebergte, dreigen nu voorgoed te verdwijnen. Een race tegen de klok om ze te redden, want ze zijn niet alleen verbonden met woorden, maar ook met oude tradities. Waar vind je ze nog?
Hoe reis je met een beperking? “Het kan ons allemaal morgen overkomen”
Door de Paralympische Spelen in Parijs hebben we kunnen zien hoe atleten grenzen verleggen. Waar de eerste Spelen in 1960 draaiden om revalidatie, staat nu inclusie centraal. Hoogste tijd om te kijken hoe reisbestemmingen het doen op dit gebied.
Polaris Dawn: Luidt de eerste commerciële ruimtewandeling een toekomst vol ruimtetoerisme in?
Orbitaal toerisme is terug van weggeweest, maar nu tegen torenhoge prijzen: tientallen miljoenen per stoel. Op 10 september lanceert SpaceX vanaf Kennedy Space Center vier burgers voor de Polaris Dawn-missie. Met de eerste commerciële ruimtewandeling op de planning: is dit de toekomst van ruimtetoerisme?