Noord-Marokko op wielen: tips voor jouw perfecte roadtrip
- Artikel
- 24 okt 2024
- 8 minuten leestijd
Fascinerende koningssteden, verdwalen in de medina’s, ruige berglandschappen en mierzoete thee – dat is Marokko in al zijn pracht. We nemen je mee naar het noorden van dit land, dat opvallend vaak (onterecht) over het hoofd wordt gezien.
Allereerst hoe kom je het beste in Noord-Marokko? Je kan natuurlijk het vliegtuig pakken. Voor relatief weinig geld vlieg je al naar Tanger. Maar je kan bijvoorbeeld ook starten in Fez als je met het vliegtuig besluit te gaan. In beide steden kan je ook een auto huren. Met verzekering betaal je in het laagseizoen een paar tientjes per dag en in het hoogseizoen zo’n vijftig euro. Je kan natuurlijk ook gewoon helemaal zelf naar Marokko rijden. Dat is wel een reis van zo’n 26 uur, waarbij je eerst naar het Zuid-Spaanse Tarifa rijdt, om vervolgens met de boot de oversteek te maken naar Tanger. Voordeel is dat je dan wel met je eigen auto over de Marokkaanse wegen kan scheuren. En dan heb je nog de mogelijkheid om met de trein te reizen, net als Chris.
Goed om van tevoren te weten? Tijdens je roadtrip door Marokko kom je overal rijdende koffieshops tegen. Wat begon als een coronanoodoplossing, is nu niet meer weg te denken uit het Marokkaanse straatbeeld. Perfect voor een snelle tussenstop dus. En de beste plek om te overnachten? Een traditionele riad. Dit is een oud herenhuis, verstopt in de smalle steegjes van de medina. Vroeger voor de rijke burgerij, nu een oase van rust in de hectiek van de Marokkaanse stad.
Tétouan – de witte duif
Vanuit Tanger rij je door het prachtige Rifgebergte richting Tétouan, een stadje dat vaak over het hoofd wordt gezien. Tétouan telt zo’n vierhonderdduizend inwoners en is een van de meest charmante steden van Noord-Marokko. Hoewel het de kleinste medina van Marokko heeft, doet dit niets af aan de authenticiteit: de binnenstad staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hier houden ambachtslieden nog steeds vast aan traditionele methoden van leerlooien. Loop door de medina en bezoek het oude fort om meer te leren over de rijke geschiedenis van deze stad, die teruggaat tot de derde eeuw voor Christus.
Vanuit Tétouan rijden we door naar Chefchaouen, dit is een rit van dik een uur. Alleen al door deze route door het Rifgebergte begrijp je waarom Nederlanders met een Marokkaanse geschiedenis dit de mooiste regio van Marokko noemen.
Chefchaouen – de blauwe stad
Bereid je voor op wat file, want Chefchaouen is allesbehalve een verborgen aanrader. Dit kleine stadje, gelegen tussen twee bergtoppen, is ontzettend populair. Zodra je de medina inloopt, valt namelijk één ding op: alles is blauw. Van turquoise trappen en azuurblauwe tegels tot hemelsblauwe muren en kobaltblauwe deuren – het voelt alsof je in een sprookje uit duizend-en-een-nacht bent beland. Naast vele ‘Instagram-waardige spots’, moet je zeker naar de Spanish Mosque wandelen voor een prachtig uitzicht. Wil je meer natuur zien? Maak dan een uitstapje naar de watervallen van Akchour, op een halfuurtje rijden van de stad. Je kan kiezen voor een hike naar de grote waterval of een uitdagendere tocht naar de spectaculaire God’s Bridge.
Vanuit Chefchaouen is het bijna vier uur rijden naar koningsstad Fez.
Fez - de stad van leerlooierijen
Welkom in Fez, de stad van de leerlooierijen. Dit is een van de oudste en meest fascinerende koningssteden van Marokko. Fez staat bekend om zijn immense medina, Fes-El-Bali, het grootste historische stadscentrum van het land. Deze medina is een wirwar van smalle straatjes, levendige markten en ambachtelijke werkplaatsen waar je makkelijk verdwaalt – Google Maps is hier geen overbodige luxe. Bezoek de beroemde leerlooierijen, waar de geur je tegemoetkomt en je kan zien hoe leer nog steeds op traditionele wijze wordt verwerkt. Ook vind je hier de mooiste souks (Marokkaanse markten) van Noord-Afrika, waar je spotgoedkoop een leren tas of Marokkaanse poef op de kop kan tikken. Mis ook de prachtige Koranscholen uit de veertiende eeuw Al-Attarine en Bou Inania Medersa niet.
Voor een rustiger uitstapje vanuit Fez kan je naar wat ook wel het kleine Zwitserland van Marokko wordt genoemd: Ifrane. Vanwege haar hoogte van 1650 meter kan je hier in de wintermaanden zelfs skiën en in het Ifrane National Park leeft tachtig procent van de resterende, wilde berberapen.
Van de ene koningsstad rijden we door naar de andere: Meknès, dat op ongeveer 45 minuten rijden van Fez ligt.
Meknès
Meknes, een van de vier koningssteden, is een stuk rustiger dan Fez, maar net zo indrukwekkend. Het heeft een mooie, overzichtelijke medina en de toegangspoort Bab Mansour is een prachtig voorbeeld van Marokkaanse architectuur. Het graf van Moulay Ismail is een andere bezienswaardigheid die je niet wilt missen – het is een van de weinige religieuze plekken die ook voor niet-moslims toegankelijk is. Even buiten de stad ligt Moulay Idriss, een heilig pelgrimsoord. En hoewel niet-moslims deze moskee niet alleen mogen betreden, is de sfeer eromheen en het uitzicht over de stad erg indrukwekkend.
Dan rijden we een kleine twee uur door naar onze laatste koningsstad van deze roadtrip, Rabat.
Rabat – een rustige hoofdstad
Rabat, de hoofdstad sinds 1912, heeft een verrassend rustige, bijna Europese sfeer. Slenter door de goed onderhouden medina, bezoek de indrukwekkende Hassan Toren en het tempelgraf van Mohammed V, of wandel door de mooie tuinen van de Kasbah des Oudaias. Rabat is een stad van rust en cultuur, zonder de toeristische drukte van steden als Marrakesh of Fez.
Larache – de stad van Hercules
We zetten koers naar het noorden, maar blijven nog even aan de westkust van Marokko. Daar ligt Larache, een kuststad die nog niet is overspoeld door toeristen. Het stadje ademt een relaxte sfeer, met een schilderachtige haven en blauwgekleurde straten. Net zo charmant als die van Chefchaouen, maar dan zonder de toeristenmassa. Toch ligt de échte verrassing net buiten de stad. Daar vind je de legendarische plek Lixus: een van de grootste Romeinse opgravingen van Marokko. Wandelend tussen de ruïnes en met uitzicht op rivier de Loukos waan je je even in de tijd van mythes en oude beschavingen.
Oké, we hebben onze ronde er bijna opzitten. Maar niet voordat we nog even genieten van de heerlijke Marokkaanse golven in surfdorp Asilah.
Asilah – een pittoresk surfdorpje
Asilah, het pittoreske, blauwe surfdorpje met dertigduizend inwoners, is vooral beroemd om haar historische medina en het jaarlijkse culturele kunstfestival. Deze stad combineert daarmee een lange historie met een hedendaagse kunstscene, wat een unieke mix is die Asilah onderscheidt van andere Marokkaanse bestemmingen. Elk jaar verandert de medina in een openluchtkunstgalerie tijdens het Internationale Culturele Moussem van Asilah. De sporen daarvan blijven het hele jaar zichtbaar, waardoor Asilah een onverwachte street art-bestemming is. Toch is dat niet eens de belangrijkste troef van dit dorp. Dit is namelijk dé plek om in het noorden van Marokko te surfen. Asilah biedt perfecte golven in een ongedwongen sfeer. Ideaal om even het verstand op nul te zetten na een intensieve reis.
Vanuit Asilah rij je weer terug naar onze beginbestemming, Tanger. Eenmaal aangekomen in Tanger heb je een route afgelegd van ongeveer achthonderd kilometer, waar je volgens Google Maps een goede twaalf uur over zou doen. Je komt dan langs drie van de vier koningssteden, doet de kust aan, bezoekt belangrijke, populaire steden en geniet van prachtige natuur.
Handige tips voor je Marokko-avontuur:
- Geldzaken: In Marokko betaal je met Dirhams. Reken ongeveer tien Dirham voor één euro. Pin dus slim!
- Medina-doolhof: Medina’s zijn vaak autovrij en verwarrend. Parkeer buiten de medina voor zo’n twee euro per dag en slaap in een riad voor de echte ervaring.
- Internet-loos: Geen EU-internet hier, dus fix een simkaart of ga voor de full roadtrip experience en pak er een ouderwetse kaart bij. Een inwi-winkel in de buurt helpt je met het krijgen van een simkaart.
- Hulp = geld: Mensen bieden hulp aan, maar vooral in steden vaak tegen betaling. Brengt iemand je naar je gewilde bestemming? Hou er dan rekening mee dat mensen iets terugverwachten.
- Foto-etiquette: Niet zomaar kiekjes schieten van mensen of hun spullen. Vraag eerst, en als iemand om geld vraagt, geef een kleine bijdrage.
- Dress to impress: Respecteer de cultuur en draag kleding die knieën en schouders bedekt.
- Afdingen: Het is een spel hier! Begin bij een derde van de prijs en eindig ergens in het midden. Humor helpt!
- Kleding: Marokko is meer dan hitte. 's Winters is het in steden als Fez rond de 16 graden en 's nachts best fris.
- Roadtrip-proof: De wegen zijn goed en veilig. Perfect voor een roadtrip dus!
Meer weten over jouw treinreis naar Tanger? Lees hier meer.