Tunesië: van buitenaardse woestijnsferen tot prachtige medina’s
- Artikel
- 08 mei 2024
- 5 minuten leestijd
Tunesië: een land waarbij veel reizigers niet verder kijken dan luxe strandresorts. En dat is zonde! Het Noord-Afrikaanse land heeft nog veel meer te bieden. Denk aan buitenaardse woestijnsferen, mooie medina’s en eeuwenoude ruïnes. Voor backpackers is hier genoeg te beleven.
Tunesië ligt in Noord-Afrika tussen Libië en Algerije aan de Middellandse zee. Eerder had het land een negatief reisadvies door verschillende aanslagen die in het verleden zijn gepleegd. Sinds 2017 heeft het land, op enkele grensgebieden na, weer een positief reisadvies. En dat is maar goed ook. Tunesië is met zijn prachtige diverse landschappen en twaalfhonderd kilometer lange kustlijn, met verschillende eilanden, zeker het bezoeken waard.
Aan die lange kustlijn vind je een glinsterende middellandse zee, goudgekleurde stranden en een temperatuur die het hele jaar niet onder de zestien graden komt. Het aantal reizigers is daarom niet voor niks gestegen. Toch zou het zonde zijn je tot de kustgebieden te beperken. Want geloof het of niet: Tunesië is bijzonder geschikt voor een backpackreis. We zetten een paar van de plekken die je zeker niet mag missen op een rijtje.
Betoverende medina
We beginnen bij de hoofdstad: Tunis, die ongeveer zevenhonderdduizend inwoners telt. Dit is hoogstwaarschijnlijk de plek waar je landt vanuit Nederland, dus daarom perfect om meteen een kijkje te nemen. In de stad vind je nog een echt traditioneel stadscentrum, dat in het Arabisch een Medina genoemd wordt. Over Arabisch gesproken: dit is de taal die je in grote delen van het land zal tegenkomen. In sommige delen van Tunesië wordt er echter ook Frans gesproken, aangezien het land een voormalige Franse kolonie is. Niet voor niets staat de medina van Tunis op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Wat je kan verwachten in de medina? Een mengeling van verschillende culturen die zich uiten In stokoude gebouwen en sfeervolle smalle straten. Doordat de stad aan de middellandse zee ligt en op de breuklijn van Afrika en Europa, is het altijd een strategische plek voor kolonisten geweest. Zo vind je er Spaanse, Moorse, Romeinse en uiteraard Arabische invloeden.
Misschien wel het mooiste gebouw in Tunis is de Zitouna moskee. Dit is tegelijk een van de meest vereerde en oudste moskeeën van Tunesië. Daarnaast is het met vijfduizend vierkante meter en negen ingangen ook nog de grootste.
Buitenaards landschap
De drukte van de stad ondertussen beu? Tunesië kent voldoende onbewoonde vlaktes. Het land bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit woestijn. Met deze uitgerekte zandvlakte voelt het bijna alsof je op een andere planeet staat. En dat dachten ook de makers van de wereldberoemde ‘Star Wars’ film reeks.
Star Wars
Ook voor fans van deze film is het daarom een echte aanrader om naar Tunesië te reizen. Zo zijn er verschillende locaties, met name in de woestijn, die gebruikt zijn als het buitenaardse decor voor de film. Daarnaast zie je de plek waar George Lucas (de bedenker van Star Wars) zijn inspiratie vandaan haalde. Als je een van deze plekken wil bezoeken is het slim richting de stad Nefta, die in het westen van Tunesië ligt, te reizen. Boven deze stad liggen maar liefst vier locaties die gebruikt zijn in de beroemde filmreeks.
Meer over Star Wars en Tunesië? Lees het hier.
Woestijn in overvloed
Naast dat de woestijnen van Tunesië een iconisch decor zijn voor films, zijn er genoeg andere redenen om dit landschap te bezoeken. Zo kan je er een nachtje kamperen en is dit in zo goed als heel het land toegestaan. Wees wel gewaarschuwd, want ondanks dat het overdag erg warm in de woestijn kan zijn, kan het er ‘s nachts nog weleens flink afkoelen.
Een Fata Morgana?
Hoe meer je richting het zuiden reist, hoe meer zand je tegenkomt. Toch moet je niet gek opkijken als je ineens een groene oase met palm- en dadelbomen tussen het onenige zand tegenkomt. Vooral in de omgeving van de stad Tozeur, in het westen, vind je dit. Met een beetje geluk kan je kijken naar hoe dadelplukkers op een indrukwekkend tempo de dadelbomen leeg weten te halen.
De beroemdste oase is die van Chebika. Deze ligt aan de grens van de Saraha tussen twee bergen in. Ook heeft Tunesië een beroemd groot uitgedroogd zoutmeer van maar liefst vijfduizend vierkante meter: Chott el-Jerid. En nee, dat is geen Fata Morgana.
Grotwoningen
In 2024 in een grot wonen? Het kan in Tunesië! Ondanks dat het niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger, zijn er nog steeds plekken in dit land waar mensen in grotten wonen of zelfs waar restaurants in grotten zitten. De meest bekende grotwoningen die open zijn voor bezoek liggen in Matmata. Dit dorp heeft zo’n tweeduizend inwoners en ligt vierhonderdvijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. Nog een reden waarom je je niet tot de kust hoeft te beperken om af te koelen: ook in deze grotten heb je de perfecte temperatuur om aan de hitte te ontsnappen!
Weten wat je mee moet nemen tijdens je backpack-avontuur? Lees het hier.