Van bubblegumroze water tot verdronken dennenbos: een greep uit ’s werelds meest bizarre meren
- Artikel
- 20 jun 2024
- 5 minuten leestijd
Klein of groot, diep of ondiep: meren heb je in alle vormen en maten. De een is echter opvallender dan de ander. Wat dacht je bijvoorbeeld van een felrood meer met roze flamingo’s? Of een meer gevuld met vijf miljoen kwallen? We hebben de bijzonderste op een rijtje gezet.
© Juancat / Shutterstock.com
Laguna Colorada, Bolivia
Laguna Colorada; een surrealistisch meer met een unieke omgeving. Je vindt het meer in Bolivia in het Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserver, vlak bij de grens van Chili vind je het. Een zoutmeer van 15.000 hectare dat door een bepaalde soort plankton een felrode kleur heeft. Combineer dit met een felblauwe lucht en ruige bergen en vulkanen op de achtergrond en je hebt een fantasyfilm-achtig decor. dan heb je de zeldzame felroze flamingo’s in het meer nog niet eens meegeteld. Het meer ligt op wel vierduizend meter hoogte en wordt omringd door een eindeloze zoutvlakte. Heel makkelijk bereik je deze bijzondere plek dus niet, maar vanuit het dorpje Uyuni worden er genoeg tours aangeboden om de plek te bezoeken. Naast het bijzondere uiterlijk van de Laguna Colorado heeft het meer ook een diepe spirituele betekenis voor de bevolking. Zo zou deze waterplas de thuisbasis zijn van de Godin van het water. Met een beetje geluk maak je hier een van de ceremonie mee waar je kan zien hoe de bevolking een spirituele connectie maakt met de natuur en om bescherming vraagt. Een uniek kijkje in de Andes-cultuur dus.
Hillier Lake, Australië
Van een rood zoutmeer in Bolivia naar een felroze zoutmeer in Australië. Als je bovenstaande foto ziet zou je bijna denken dat je naar een AI- creatie kijkt. Maar het tegenovergestelde is waar. Het Hillier Lake met bubbelgumroze kleur vind je op het Middle Island voor de kust van West-Australië. Omringd door een witte omlijning van zout, diepgroene bossen en een felblauwe lucht, is dit roze meer en zijn omgeving een waar kleurenspektakel. In tegenstelling tot de Laguna Colorada, zijn wetenschappers er nog steeds niet over uit waar dit zoutmeer zijn kleur aan te danken heeft. Wel zijn er speculaties: het extreem hoge zoutgehalte of een bepaalde soort plankton zouden de oorzaak kunnen zijn. Voor degenen die dit spektakel in het echt willen bewonderen: dat is helaas niet mogelijk. Het Middle Island is niet meer toegankelijk voor reizigers. Alleen vanuit de lucht zal je dit natuurwonder nog kunnen zien.
Jellyfish Lake, Palau
Zwemmen tussen vijf miljoen kwallen: voor velen zal dit als een nachtmerrie klinken. Toch is het een activiteit die veel reizigers willen meemaken tijdens hun bezoek aan het eiland Palau. Dit eiland ligt in de grote oceaan, op ongeveer achthonderd kilometer ten zuidoosten van de Filipijnen. Een bezoek aan dit zogenoemde Jellyfish Lake, dat omringd is door groene bomen en struiken, is een unieke ervaring die met zijn afgelegen locatie en natuur veel rust biedt. Ook al klinkt een duik tussen kwallen misschien minder rustgevend: bang hoef je niet te zijn want ze steken niet. Het aantal kwallen in het meer is aanzienlijk verminderd, sinds er in 2016 veel kwallen verdwenen. Dit kwam vermoedelijk door de droge periode op het eiland, maar toch was het meer tijdelijk gesloten. Zo is het eiland van dertig miljoen kwallen in 2005 afgedaald naar zeshonderdduizend in 2018. Inmiddels zit het aantal weer op vijf miljoen kwallen en kan je gewoon weer snorkelen tussen de goudgekleurde beestjes.
Spotted Lake, Canada
Een meer dat vol zit met zout en mineralen én elke zomer veranderd van kleur. In het noordwesten van Canada vind je het Spotted Lake. Bezoek je dit meer in de winter? Dan zal je niet vermoeden dat de plek in de zomer in een waar schilderpallet lijkt te veranderen. Met groene, blauwe, gele en witte vijvers is het Spotted Lake een bijzonder natuurverschijnsel dat je niet snel ergens anders vindt. Hoe dit zo ontstaat? De mineralen in het water zetten zich af waardoor ze sedimenteren, ofwel: verharden. Tijdens de zomer verdampt een groot deel van het water, waardoor de gekleurde vlekken zichtbaar worden. De kleur die de poel krijgt is afhankelijk van het soort mineraal dat je er vindt. Een duik maken in het meer? Dat is niet mogelijk, want ook dit meer heeft een beschermde status gekregen. Maar wees niet getreurd: van een afstandje kan je dit gekleurde verschijnsel alsnog bekijken.
Meer weten over het Spotted Lake? Lees het hier.
Lake Kaindy, Kazachstan
Zwemmen tussen bomen: als je denkt aan een gemiddeld bos lijkt dit op geen enkele manier mogelijk. Maar wel in Kazachtstan. Hier vind je een verdronken dennenbos: voor sommigen het decor van een sprookje, voor anderen misschien eerder van een horrorfilm. In de twintigste eeuw vond hier een aardbeving plaats, waardoor een natuurlijke dam in een kloof ontstond. Het water uit de bergen kon niet meer weg en zo verdween het bos onderwater. Door extreme kou zijn de bomen goed bewaard gebleven en steken de afgestorven boomtakken boven het water uit. Een bijzonder aanzicht vanaf de zijkant van het meer, maar misschien nog wel unieker in het meer zelf. Je kan in het Kaindy-meer namelijk duiken en zo tussen de bomen door zwemmen. Een koukleum moet je hiervoor alleen niet zijn; het water wordt namelijk niet warmer dan zes graden.
Nu je weet wat de meest bizarre meren ter wereld zijn, wil je vast ook weten wat de bijzonderste vulkanen ter wereld zijn. Lees het hier!