Van drive-in vulkaan tot blauwe lava: een greep uit ’s werelds bijzonderste vulkanen
- Artikel
- 07 maa 2024
- 7 minuten leestijd
Vuurspuwende bergen of kraters die alles op hun pad verwoesten: vulkanen blijven een indrukwekkend fenomeen. Je hebt ze actief of slapend, groot of klein en zelfs met verschillende kleuren lava. We zetten de bijzonderste op een rijtje.
Sulphur Springs, Saint Lucia
Geen fastfood drive-in, maar een drive-in vulkaan. Waar je dit unieke verschijnsel vindt? Op het Caribische eiland Saint Lucia. In de vulkaan kan je niet komen, ondanks dat de vulkaan sinds de achttiende eeuw slaapt. Maar, niet getreurd, want de grond eromheen is letterlijk springlevend. Zo liggen om de vulkaan heen modderpoelen waar je de drek omhoog ziet borrelen.
Dit en het aanzicht van stoomblazende rotsen kan je tijdens deze unieke drive-in verwachten. Mocht je even uit de auto willen om de benen te strekken en een kijkje te nemen bij deze poelen? Dat kan! En dat niet alleen, sommige van deze poelen zijn ook geschikt om in te baden. Een echte win-win situatie, waarbij deze modder ook nog je lichaam ontgift.
Meer weten over de ontgiftende werking van deze modderbaden en de drive-in vulkaan? Lees het in dit artikel.
Acatenango, Guatemala
Van een slapende vulkaan gaan we door naar een actieve vulkaan; de Acatenango in Guatemala. Een actieve vulkaan kan je niet beklimmen zal je misschien denken, maar niets is minder waar! Deze 3976 meter hoge vuurspuwer is gewoon te beklimmen door avonturiers. Bang voor een vuurdouche hoef je dan niet te zijn, want de vulkaan is al sinds 1972 niet meer uitgebarsten. Reizigers die je voor gingen noemen de hike op deze vulkaan pittig, maar goed te doen.
Aangeraden wordt een gids mee te nemen, want de tocht is flink en je wil niet verdwalen. Als je snel verveeld raakt van hetzelfde landschap en klimaat zit je op de Acatenango vulkaan goed. Tijdens het beklimmen van deze vuurspuwer waan je je door drie totaal verschillende microklimaten. Van boerenakkers tot een sprookjesachtig woud met kronkelende bospaden tot een tropisch droog bos. Als kers op de taart heb je vanaf de Acatenango ook nog eens uitzicht op El Fuego, ook wel ‘de vuurvulkaan’ genoemd. Met een beetje geluk geeft dit vuurmonster je ieder uur een vlammend schouwspel.
Meer weten over dit schouwspel en de Acatenango? Klik hier.
Villarrica, Chili
Ook in Chili kennen ze genoeg actieve vulkanen, zo vind je hier onder andere de Villarrica. Een vulkaan die nog niet zo heel lang geleden is uitgebarsten. Wanneer de laatste keer was? Op 7 februari 2015. Dit is niet de eerste keer dat de Villarrica is uitgebarsten, in totaal is dit al zo’n 59 keer gebeurd. Toch kan je deze actieve vuurspuwer beklimmen. In een tocht van vijf tot zes uur klim je tot een hoogte van zo’n 2847 meter.
De actieve status van de vulkaan maakt dat je hoe dan ook door een gids begeleid moet worden. De vulkaan is omringd door een bosrijk gebied en het uitzicht is adembenemend. Wel wordt de tocht steeds zwaarder hoe hoger je komt, het bovenste gedeelte van de vulkaan is namelijk bedekt met ijs en sneeuw. Mocht je hiervan schrikken, dan maakt de terugweg het misschien nog goed. Afdalen kan je hier namelijk op een slee.
Meer weten over deze unieke ervaring? Hier lees je het verhaal van Carmen die de tocht aandurfde.
Kawah Ijen, Java
De ene vulkaan is de andere niet, dat blijkt wel op het eiland Java. Hier ligt de vulkaan Kawah Ijen, die beter bekend staat als ‘de blauwe vulkaan’. Dit, omdat uit deze vuurspuwer ogenschijnlijk blauwe lava stroomt. Een uniek fenomeen dat je maar op enkele plekken in de wereld tegenkomt. Deze blauwe kleur komt alleen voor als de vulkaan een hoog zwavelgehalte heeft dat in contact komt met een zeer hoge luchttemperatuur. En laat dit nou net het geval zijn bij de Kawah Ijen vulkaan.
Wat je kan verwachten als deze vulkaan uitbarst? Een indrukwekkende blauwe vuurstroom met vlammen van soms wel vijf meter hoog. Het beste kan je dit spektakel ’s nachts bekijken. De indrukwekkende blauwe kleuren zullen je dan bijna doen vergeten dat je op onze eigen aardbol bent. En dat is nog niet eens het enige bijzondere aan de Kawah Ijen vulkaan, want ook het kratermeer aan de top van de vulkaan is op zijn zachtst gezegd uniek. Een plons hierin en je bent je leven niet meer zeker.
Meer weten over dit giftige meer en de spectaculaire ‘blauwe vulkaan’? Hier lees je meer.
The Golden Circle, IJsland
Ben jij een echte vulkaanjager en wil je in een paar dagen zo veel mogelijk vulkanen zien, die het liefst ook nog actief zijn? Dan zit je in IJsland goed, want daar is altijd wel een vulkaan aan het rommelen. Waar te starten? The Golden Circle natuurlijk. Dit is een driehonderd kilometer lange route in het zuidwesten van IJsland. Deze leidt je van het ene naar het andere natuurwonder, met vooral veel vulkanen en lavagesteente. Denk bijvoorbeeld aan de Meradalir of de Príhnúkagígur vulkaan.
Sommige reizigers durven heel wat risico te nemen in hun zoektocht naar spuwende lava. Ergens begrijpelijk, want zulke natuurfenomenen wil je zien, maar toch erg gevaarlijk. Als je heelhuids thuis wil komen, is het dus belangrijk voorzichtig te zijn en van tevoren het nieuws over dit gebied in de gaten te houden. The Golden Circle kent ook andere natuurwonderen, zoals de ‘gouden waterval’.
Meer weten over The Golden Circle en de ‘gouden waterval’? Klik hier.
Campi Flegrei, Italië
Velen zullen het verhaal van de Vesuvius vulkaan, die steden als Pompeii en Herculaneum overrompelde met vuur en as, wel kennen. Niet gek dus dat de inwoners van Napels vooral gefocust zijn op deze vulkaan die uittorent boven de stad. Hierbij vergeten ze dat ze letterlijk in de krater van een supervulkaan wonen; Campi Flegrei. Een uitbarsting van de Etna of Stromboli kan als een speldenprikje worden gezien vergeleken met wat deze vulkaan kan aanrichten.
Campi Flegrei, vrij vertaald ‘de brandende velden’, ligt in de zee en onder de huizen van duizenden inwoners ten westen van Napels. De vulkaan heeft een diameter van zo’n vijftien kilometer en bestaat uit zo’n veertig kleine kraters. Honderden jaren heeft deze vulkaan zich koest gehouden, maar volgens onderzoekers is de druk sinds de jaren vijftig gestegen en begint er een breekbaar punt te naderen.
Wat hier de allesverwoestende gevolgen van kunnen zijn? Je leest het hier.
Vulkaanuitbarstingen, Europa
Italië kent dus actieve vulkanen, maar dit geldt natuurlijk voor heel Europa. Een deel van deze vulkanen heeft voor het laatst magma uitgeblazen, zoals de Beerenberg in Noorwegen die het laatst in 1985 actief was. Toch is dit zeker niet bij alle Europese vulkanen het geval. Misschien herinner je je de eruptie op IJsland in 2010 nog? De vulkaan Eyjafjallajökull teisterde heel Europa. Zo lagen luchthavens stil door de enorme aswolken. Ook zeer recent in januari 2024 kwam de IJslandse vulkaan op het schiereiland Reykjanes tot leven. En laten we de Cumbre Viejo, die in september 2021 uitbarstte op het Canarische eiland La Palma, ook niet vergeten. Duizenden reizigers en inwoners moesten evacueren.
Meer weten over deze en andere uitbarstingen? En wat de actiefste vulkaan van Europa is? Je leest het in dit artikel.