Reizen naar een actieve vulkaan? We helpen je op weg!
- Artikel
- 23 maa 2023
- 4 minuten leestijd
Actieve vulkanen
Donkere rookpluimen, ‘bassige’ knallen en een oogverblindende oranje gloed: wie een vulkaanuitbarsting meemaakt, zal het niet snel vergeten. Oók in Europa hebben we een behoorlijk aantal actieve vulkanen, zoals de Etna op Sicilië. Grote kans dat je daar al eens van hebt gehoord. Alleen al in 2021 barstte die namelijk meer dan vijftig keer uit. Maar zoals we al zeiden: dat is zeker niet de enige actieve vulkaan.
Ooit gehoord van de Ring of Fire? En dan bedoelen we niet het nummer van Johnny Cash, maar het cirkelvormige gebied rondom de Grote Oceaan. Hier bevinden zich de meeste vulkanen, waarvan er een hoop goed op dreef zijn. Zoals de Mauna Loa, de grootste vulkaan ter wereld. Deze bevindt zich op Hawaii, midden in de Grote Oceaan, en spuwde in 2022 nog as tot wel zestig meter de lucht in.
Vulkaanjagen
Een actieve vulkaan bewonderen of zelfs beklimmen? Het kan allemaal, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zo kan een vulkaan uit het niets lava omhoog spuwen. En met een ongunstige wind, kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld hete lavadeeltjes tegen je kleren aankomen of nog erger, in je gezicht terechtkomen. En dat wil je niet meemaken.
Maar er zijn ook mensen die de grens juist opzoeken. Zo zijn er vulkaanjagers die nog hete lavastenen betreden voor de beste foto’s, en zagen vulkaanonderzoekers in IJsland mensen zelfs barbecueën en marshmallows roosteren. Of onderzoekers daar blij mee zijn? Allesbehalve. Naast dat je je leven op het spel zet, loop je onderzoekers ook nog eens in de weg. En misschien wel het ergste: je vernielt letterlijk een gloednieuw stuk aarde.
Tips
We willen je natuurlijk niet bang maken, want het is onwijs gaaf om een vulkaan tot leven te zien komen! Als je het maar veilig doet. Check dus voordat je gaat het nieuws van deskundigen. Vulkaanonderzoekers zijn dag in dag uit met vulkanen bezig en weten precies wanneer je er goed aan doet om ver van de vulkaan te blijven. Ook is het handig om het weerbericht in de gaten te houden. Zeker met harde wind is het gevaarlijk om een vulkaan te bezoeken. En de laatste tip: trek de juiste kleding aan. Dus geen katoenen shirt of trui, want dit materiaal vliegt snel in de fik. Wat dan wel? Kleding van wol.
Uitbarsting voorspellen
Precies voorspellen op welke dag een vulkaan uitbarst is helaas onmogelijk. Wel kunnen vulkanologen inschatten wanneer ie gevaar kan veroorzaken. Een aardbeving kan bijvoorbeeld een voorteken zijn van een uitbarsting. Zo denkt men dat in 2002 een aardbeving ten noorden van Sicilië aanleiding was voor uitbarstingen van de Etna en de Stromboli.
Ook zijn er tegenwoordig allerlei technieken waarmee vulkanologen de magmakamer onderzoeken. En heb je ooit gehoord van een seismograaf? Dat is een instrument die trillingen in de aardkorst meet. Handig voor het ‘voorspellen’ van een aardbeving of vulkaan.
Hoe reis je naar Stromboli?
Of je nu zeeziek bent of niet, om de Stromboli van dichtbij te bewonderen, zal je hoe dan ook een boottocht moeten maken. Vanuit Sicilië vertrekken er dagelijks boten naar het vulkaaneiland. Hou er wel rekening mee dat de boten vaak pas ’s avonds terugvaren. Waarom? Omdat de lava in het donker pas echt goed te zien is. Op het eiland zelf zijn de wegen zo smal, dat er geen auto’s kunnen rijden. Huur daarom een scooter of neem de benenwagen. Net zo sportief toch? Geen van de Eolische Eilanden heeft trouwens een vliegveld. Hoe je er dan komt? Met een hydrofoil (draagvleugelboot) of ferry.