Beklauter een actieve vulkaan in Guatemala
- Artikel
- 14 jun 2022
- 4 minuten leestijd
Altijd al een vulkaanuitbarsting willen bewonderen? In Guatemala kan het! Beklim de Acatenango vulkaan om dit bijzonder natuurgeweld recht voor je neus te zien. Durf jij het aan?
Het barst van de vulkanen in Guatemala. Met zo’n 37 op de teller is het één van de meest vulkanische landen ter wereld. Van slapende reuzen tot aan actieve – soms zelfs levensgevaarlijke – vuurspuwers. De Acatenango is met een hoogte van 3976 meter één van de hoogste vulkanen van het land. En je kan deze gigant zelfs beklimmen. Voor een vuurdouche tijdens je hike hoef je gelukkig niet bang te zijn, want – ook al is het officieel een actieve vulkaan – de laatste uitbarsting was in 1972. Sindsdien is de vulkaan rustig aan het sussen.
In trek
De trek naar de top bestaat uit twee dagen. Eén dag hike je omhoog en overnacht je nét onder de top van de vulkaan. De volgende dag sta je vroeg op, om weer aan de afdaling te beginnen. Je kan ‘m op eigen houtje beklimmen, maar dit raden we je af. Het is een flinke tocht en de kans bestaat dat je verdwaalt. Reizigers die je voor gingen beschrijven de hike als pittig, maar prima te doen. Nog effe die kuiten aansterken voor vertrek en je bent klaar om te gaan.
Waan je in een paar uur door drie totaal verschillende microklimaten op weg naar de top. Waar je in het begin boerenakkers doorkruist en daarbij de mais en bonen je om de oren vliegen, verandert het landschap al snel in een sprookjesachtig woud. Vervolg je weg over de kronkelende bospaden, terwijl de verkoelende nevel je weer effe opfrist. Zodra je dichter bij de boomgrens komt, gaat het nevelwoud over in een tropisch droog bos waar de boomstammen als satéprikkers uit de grond steken.
Oververhitte buren
Normaal zit je er niet op te wachten, maar gelukkig kent Acatenango een paar vurige buurtbewoners. Vanaf deze joekel kijk je uit op El Fuego. Of ook wel ‘de vuurvulkaan’ genoemd. En vuur kan je krijgen. Deze vulkaan is een stuk meer actief dan de Acatenango. En met een beetje ‘geluk’ bewonder je elk uur een schouwspel waarbij vuur, as en stenen in de lucht in worden gespuugd. Zodra de zon valt zie je de gloeiende lava extra goed over de flanken van El Fuego glijden.
Bepakt en bezakt
Het kan ’s nachts flink afkoelen, dus is het handig als je wat dikke truien bij je hebt. Puilde je backpack uit en heb je daarom warme kleding links laten liggen bij het inpakken? Gelukkig heb je meerdere opties om toch te zorgen dat je niet wegklappertand uit je veldbed. Je hebt veel tweedehands markten in de omgeving waar je voor een klein bedrag wat geitenwollen sokken koopt. Voor een paar flappen kan je ook bij de tourorganisatie een huurset vol warme kleding aanschaffen.
Als je dus in een groep omhoog wil gaan, zijn er verschillende organisaties die deze hike aanbieden. Ga je met een lokale gids die gebrekkig – dan wel geen – Engels spreekt en slaap je in een groepsaccommodatie? Dan kost het je ongeveer twintig euro. Voor meer comfort – een privétent, kleiner reisgezelschap én een Engelssprekende gids – leg je al snel 110 euro neer.
Uitvalbasis
De ideale uitvalbasis voor je trip is het dorp Antigua. Het ligt op een uurtje reizen van de vulkaan en is een fijne plek om een paar dagen voor én na je klim te verblijven. Hoe je er komt? Klik op het vliegtuigje en laat je door de route leiden. Of ga naar ‘find out more about this route’ om ‘m nog beter te kunnen bekijken.
Java kent “de Blauwe Vulkaan”. Drie keer raden waar deze vuurspuwer zijn naam aan te danken heeft…