Verantwoord vulkaanjagen in IJsland
- Artikel
- 02 feb 2023
- 5 minuten leestijd
Is het warm hier of ben jij nou zo heet? Een hele slechte openingszin, maar bij de ring of fire werkt ‘ie gegarandeerd! En nee, we hebben het niet over dat nummer van Johnny Cash, maar over een groot cirkelvormig gebied dat de Grote Oceaan omringt en gebieden van Oost-Azië en West-Amerika inneemt. Op dit gebied bevinden zich namelijk de meeste vulkanen. En wil je er als vulkanenjager zeker van zijn dat je wat actie ziet? IJslands vulkanen zijn sinds kort weer volop aan het spuwen.
The Golden Circle
In een paar dagen IJsland zien? Dat is op dit ruim honderdduizend vierkante kilometer grote eiland onmogelijk, maar The Golden Circle brengt je een heel eind. The Golden Circle is een driehonderd kilometer lange route in het zuidwesten van IJsland. Deze leidt je van het ene naar het andere natuurwonder. Je start bij de hoofdstad: Reykjavik. Vanaf daar reis je naar het prachtige Kerid: vroeger een vulkaan, maar sinds het de magmavoorraad opmaakte, een kratermeer dat wordt omgeven door vuurrood gesteente. Hierna rij je noordwaarts totdat je uitkomt bij IJslands oudste zwembad: the Secret Lagoon. Wees er wel snel bij, want zo secret is ‘ie over een paar jaar waarschijnlijk niet meer! Meer water, maar waar we een duik zeker afraden, vind je bij de welbekende geisers Geysir en Strokkur. Geysir is niet actief meer, maar Strokkur spuit iedere vier tot acht minuten kokendheet water omhoog, soms tot wel dertig meter hoog.
Nóg een bezienswaardigheid met water die niet kan ontbreken is de Gullfoss waterval. Sterker nog: de route heeft haar naam aan dit natuurfenomeen te danken. Gullfoss betekent namelijk: ‘gouden waterval’, aangezien het water goud oplicht zodra de zon schijnt. Maar naast goud, is ‘ie vooral krachtig. Met een enorme snelheid stort het water recht in de zeventig meter diepe kloof van de Hvítá rivier. Ben je een echte waaghals? Dan is dit dé rivier om op te raften.
Meradalir vulkaan
Tijd om de boel even op te spicen. Want IJsland is niet alleen rijk aan water, maar dus ook aan lava. En waar je dat het meeste tegenkomt? Op schiereiland Reykjanes. Want na een rustige periode van achthonderd jaar, werd de grond onder de voeten van de bewoners de laatste jaren flink wat warmer. De meest recent uitgebarsten vulkaan van dit eiland is de Meradalir. De lava die er in augustus 2022 uitspoot is inmiddels al hard geworden. Prima ondergrond om de vulkaan van dichtbij te bewonderen toch? Wacht daar nog maar even mee. De lavasteen is na maanden afkoelen nog altijd extreem warm. Toch wagen veel vulkaanjagers de gok.
Vulkaanjagers
Reizigers die op zoek zijn naar spuwend lava nemen nogal wat risico. Zo zijn er fotografen en videomakers die niet heelhuids thuiskomen, omdat ze de hete lavasteen betreden. En het blijft niet bij foto’s en filmpjes maken. Vulkaanonderzoekers zagen mensen zelfs barbecueën en marshmallows roosteren. Of onderzoekers hier blij mee zijn? Reken maar van niet. Naast dat je je leven op het spel zet, loop je wetenschappers ook nog eens in de weg. En misschien wel het ergste: je vernielt letterlijk een gloednieuw stuk aarde.
Tips
Toch op zoek naar spuwend lava? Blijf ten eerste up-to-date van het nieuws van deskundigen en hou het weerbericht in de gaten. Zo voorkom je dat je tegen de wind in loopt en warme rook of lavadeeltjes tegen je gezicht aankrijgt. Verder is het belangrijk om goede kleding aan te trekken. Ga je in IJsland vulkaanjagen? Denk dan aan laagjes. Het is er namelijk vaak koud en het kan er gigantisch hard waaien. Tip: laat je katoenen truien maar thuis, want dit materiaal vliegt snel in de fik. Wat je dan moet dragen? Wollen kledingstukken. Ben je een vulkaanjager maar wil je geen risico lopen? Bezoek dan de slapende Príhnúkagígur vulkaan. Ga met de lift naar beneden en aanschouw de magmakamer.
Eten en drinken
Mocht je een dag vulkanen jagen, neem dan genoeg voedsel en water mee. Voor een echt toepasselijke maaltijd, koop je een stuk rúgbrauð voor onderweg. Dit zoete roggebrood lijkt op Nederlandse kruidkoek. Het wordt bereid door het blik in te graven dicht bij een gebied waar lava stroomt. In plaats van dat het brood wordt gebakken door hete lucht in een oven, wordt het hier gebakken door aardwarmte in de grond. Rúgbrauð wegspoelen? Dat doe je met een flinke teug brennivín, een typische IJslandse jenever.
Vervoer
De belangrijkste internationale luchthavens van IJsland zijn: Keflavik en Akureyri. Keflavik is gelegen in het zuidwesten van IJsland en ligt op een klein uur rijden van Reykjavik. Wil je wat meer van het noorden zien? Huur een auto en rij door de ruige natuur van IJsland. Je rijdt in ruim zeven uur van het zuidelijkste punt naar het noorden van het land. Heb je niet veel tijd? Neem dan een rechtstreekse vlucht vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Akureyri.
Groene optie: neem de ferry vanaf het Deense Hirsthals naar Seydisfjordur in Oost-IJsland. Dit duurt zo’n 48 uur. Onderweg stopt de ferry bij de Faeröer eilanden, die je dus ook nog meepikt op je reis. En het grootste voordeel? Je kan je eigen vervoersmiddel meenemen! Erg handig op het grote eiland.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: IJslandse Kroon
Taal: IJslands
Kraanwater: Drinkbaar