World Tourism Day: Toerisme als brug naar vrede?
- Artikel
- 26 sep 2024
- 6 minuten leestijd
Vandaag is het zo ver, World Tourism Day is aangebroken. In het thema van ‘Toerisme en Vrede’ wordt de 44ste versie gehouden in Georgië. Maar waarom staan we eigenlijk stil bij deze dag? En waarom dit jaar juist in Georgië?
Stel je eens voor: een wereld zonder toerisme. Niet backpacken op de bonnefooi, geen culturele uitwisselingen en geen 3 op Reis. Bijna ondenkbaar, toch? Gelukkig vieren we elk jaar op 27 september World Tourism Day, dé dag waarop we de kracht van reizen in de belangstelling zetten.
Al 40 jaar internationaal toerisme
World Tourism Day wordt al gevierd sinds 1980, dus dat betekent dat we inmiddels meer dan veertig jaar stilstaan bij wat toerisme allemaal kan betekenen. Maar hoe is dit eigenlijk begonnen? Het idee komt van de Wereldorganisatie voor Toerisme van de Verenigde Naties (UNWTO). Het was in 1979 in Torremolinos, Spanje dat de Algemene Vergadering van de VN voor Toerisme besloot om Wereldtoerismedag in te stellen. De keuze voor 27 september is ook niet zomaar. Deze datum markeert de goedkeuring van de statuten van de UNWTO in 1970, wat eigenlijk de start was van de georganiseerde internationale samenwerking rond toerisme. Daarbij valt Wereldtoerismedag ook nog eens aan het einde van het hoogseizoen op het noordelijk halfrond en het begin van het seizoen op het zuidelijk halfrond.
De missie van UNWTO gaat verder dan enkel de vreugde van het reizen vieren. Met het bevorderen van toerisme wil het economische groei, inclusieve ontwikkeling en ecologische duurzaamheid bewerkstelligen. En ook op World Tourism Day staat deze missie centraal. Wel verschilt het thema elk jaar, zodat deze dag relevant en inspirerend blijft voor reizigers en bestemmingen. Dit jaar draait alles om ‘Tourismand Peace’.
Hoe werd World Tourism Day de afgelopen jaren gevierd?
Eerdere edities van World Tourism Day gingen over ‘Tourism and Green Investement’ in 2023, waarbij de focus lag op duurzaamheid en de opwarming van de aarde. Ook was er in 2022 het thema ‘Rethinking Tourism’, dat de noodzaak benadrukte om de toeristische sector opnieuw uit te vinden na de pandemie. In 2021 draaide alles om ‘Tourism for Inclusive Growth’ waarbij het potentieel van toerisme om inclusieve ontwikkeling te stimuleren werd gevierd.
Elk jaar kiest de UNWTO een land als gastheer, die keuze hangt af van het thema van het jaar, dat vaak inhaakt op actuele toeristische uitdagingen, zoals duurzaamheid, inclusiviteit of technologische vooruitgang. Het gastland wordt geselecteerd op basis van zijn bijdrage aan of relevantie voor het thema, met als doel verschillende delen van de wereld in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar is Georgië de gelukkige, dat voor het eerst het evenement mag organiseren.
Toerisme en vrede
De Georgische premier Irakli Garibashvili verklaarde vorig jaar dat het geen toeval was dat het thema van dit jaar ‘Vrede en toerisme’ is. Hij benadrukte dat het symbolisch is dat dit thema is gekozen en dat het veelzeggend is dat Georgië en de hoofdstad Tbilisi zijn aangewezen om dit belangrijke evenement te organiseren, juist in een tijd waarin de grenzen van Georgië geen vrede kennen.
Toch is de keuze van de UNWTO ook verassend te noemen. Georgië is de laatste tijd veel in het nieuws, met name door de goedkeuring van omstreden wetten die onder andere het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en adoptie door homostellen verbieden. Ook werd een pro-Russische wet aangenomen, wat voor veel onvrede zorgt, aangezien 85 procent van de bevolking en haar president Zourabichvili dit beleid niet steunt.
In deze context wordt de vraag gesteld of Georgië dit jaar een geschikt gastland is. Er is veel onvrede onder de Georgiërs, die juist naar meer toenadering tot Europa streven. De situatie in Georgië is op dit moment daarom onvoorspelbaar. Vooral het grensgebied met Rusland krijgt een negatief reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. En terwijl de rest van het land een geel reisadvies krijgt, is dit misschien niet het beste moment om naar Georgië te reizen.
Bomen planten of foto’s schieten
Nu horen we je denken: “Wat heb ik aan die formaliteiten rondom Wereldtoerismedag?” Begrijpelijk, maar gelukkig heb je er wel degelijk iets aan. Zo wordt er wereldwijd van alles georganiseerd rondom deze dag. Dus laten we dicht bij huis beginnen: in het Kroatische stadje Cres kan je dit jaar mee op een gratis tour door de geschiedenis van de stad. Bezoek prachtige renaissancepaleizen en doe mee aan een creatieve wol viltworkshop, waar je je eigen unieke souvenir mee naar huis kan nemen. Aan de andere kant van de wereld pakken ze het weer anders aan. In Peru, in de gemeente Vinchos, organiseert het Bureau voor Toerisme en Cultuur de tweede editie van de fotowedstrijd La Cultura y el Turismo a Través de la Fotografía.Deze competitie is bedoeld om de culturele rijkdom en toeristische hoogtepunten van het district Vinchos in de spotlight te zetten; op zoek naar het perfecte plaatje.
En uiteraard wordt er ook aan de natuur gedacht. In Argentinië planten studenten en eigen boompje op school, dat ze dagelijks zullen verzorgen en water geven. Zo leren ze niet alleen over duurzaamheid, maar dragen ze ook bij aan een groener milieu. In China zijn ze op de Hainan University bezig met de nazorg na tyfoon Pulasan: door bomen en stenen te planten, brengen ze symbolisch hoop en herstel na de verwoestende natuurramp.
Tot slot richten we onze blik op de toekomst: de kinderen. Op de Baan Kru Thani-school in Thailand geloven ze dat de basis voor een vreedzame wereld al op jonge leeftijd gelegd moet worden. Door middel van activiteiten die plaatsvinden op de traditionele Thaise Baan Kru Thani-boerderij, waar de kinderen niet alleen leren over de landbouw, maar ook over samenwerken en de schoonheid van hun cultuur.Zo worden ze niet alleen betrokken bij hun omgeving, maar ook voorbereid op een toekomst vol begrip en verbinding. Bekijk hier een uitgebreide plattegrond van wereldwijde activiteiten van vandaag.
Stumari of niet?
Het Georgische woord voor gast is Stumari en al wordt het lastiger om als Stumari het land te bezoeken door rode en oranje reisadviezen, hopen we dit prachtige land nog ooit bij onze reisbestemmingen toe te voegen. Georgië staat dus voor enkele uitdagingen en spanningen, wat de symboliek van het thema versterkt van dit jaar. Deze dag benadrukt niet alleen de waarde van toerisme, maar ook welke impact toerisme kan hebben op sociaal, cultureel en economisch gebied.
Van plan om op het moment te gaan reizen? Lees hier waar je het beste veilig naar toe kan in de herfst.