Crozeteilanden, de Kerguelen en Amsterdameiland
- Artikel
- 03 sep 2019
- 3 minuten leestijd
Het is lastig om bij deze bijna onbewoonde eilandengroepen te komen. Vanaf eiland Réunion vertrekt het Franse onderzoeksschip Marion Dufresne vier keer per jaar via de Crozeteilanden en de Kerguelen naar Amsterdameiland. (Zie vervoer.) De eilanden zijn overgebleven hoge pieken van een continent dat 20 miljoen jaar geleden gezonken is. Deze eilanden horen bij de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden en daarmee dus officieel bij het werelddeel Antarctica, maar liggen middenin de Indische Oceaan.
Amsterdameiland is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Daarnaast is het permanent bewoond door vijfentwintig onderzoekers en militairen die een jaar lang het eiland draaiende houden. Er wordt op het eiland veel onderzoek gedaan naar bijzondere planten en dieren. En ook naar de kwaliteit van de lucht, omdat die hier door de afgelegen ligging de schoonste ter wereld is. Het bevoorradingsschip de Marion Dufresne doet Île Amsterdam vier keer per jaar aan en tegenwoordig is er op het schip ook plaats voor een aantal toeristen.
Als je op Amsterdameiland bent, kan je eigenlijk alleen genieten van het natuurschoon. Zo leven er honderden zeehonden, pinguïns en vele vogelsoorten. Ook heeft het eiland een bijzondere geschiedenis door de afgelegen positie. Dus ontspan, gril een vis en bekijk de natuur. of maak een rondvlucht boven het vlakbij gelegen Île Saint-Paul, dat niet door mensen betreden mag worden.
Eten & drinken
Op de Crozeteilanden en de Kerguelen hoef je geen restaurants te verwachten. De afgelegen eilanden zijn alleen bereikbaar met een boottocht van vijf dagen en er wonen alleen enkele wetenschappers en militairen. De uitgestrekte rotsvlaktes en kiezelstranden lenen zich wel perfect voor een picknick of bbq met misschien wel het mooiste uitzicht ter wereld. Ruim alleen wel je rotzooi op, want het ecosysteem is op deze eilanden erg kwetsbaar.
De belangrijkste levensmiddelen op Amsterdameiland worden door het bevoorradingsschip viermaal per jaar op het eiland gebracht. Daarnaast leven er op het eiland ruim tweeduizend runderen, die samen de grootste populatie wilde koeien ter wereld vormen. Elke koe die wordt geslacht voorziet de eilandbewoners twee weken lang van vlees. Garnalen en enorme kreeften zijn er ook in overvloed. Ze worden uit de ruige zee gevist en bij elke maaltijd gegeten. Een kleine groentetuin zorgt in de zomermaanden voor verse groenten.
Vervoer
De boot naar de eilandengroepen Crozet, de Kerguelen en Amsterdameiland vertrekt maar viermaal per jaar vanaf eiland Réunion . Als toerist heb je de unieke kans om mee te varen met het onderzoeks- en bevoorradingsschip Marion Dufresne. Maar let wel op, deze reis is maanden al dan niet jaren van tevoren volgeboekt en kost veel geld. Er mogen maar een handjevol toeristen mee per keer. Ook moet je een prijzige medische keuring doorstaan en Frans spreken, want dat is de voertaal op het schip. Bovendien is dit absoluut geen cruiseschip en zit je in totaal vijf weken op zee, zonder entertainment. Voor 9.000 euro mag je mee, maar dan deel je je hut met één andere persoon. Voor 18.000 euro slaap je in een privéhut. Even sparen dus, maar dan heb je wel een héle unieke reis gemaakt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar door
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Euro
Taal: Frans