Ararat
- Artikel
- 25 maa 2022
- 3 minuten leestijd
Een ongekend wandelparadijs, zo wordt berg Ararat ook wel genoemd. Deze slapende vulkaan is met 5137 meter de hoogste berg van Turkije. De Ararat bevindt zich diep in het zuidoosten van Turkije aan de grens met Iran. Vanaf de top heb je dan ook een prachtig uitzicht over Iran, Armenië en zélfs Azerbeidzjan. Als je geluk hebt tenminste, want de berg houdt zich niet bepaald aan de weersverwachtingen. Binnen een paar minuten kan zonnig en helder weer veranderen in hagelbuien of zélfs sneeuw, waardoor je langverwachte uitzicht in één klap is verdwenen.
Het vulkanische landschap, de eeuwige sneeuw en het wispelturige klimaat maken het geen ideale leefomgeving. Toch leven er verschillende diersoorten op de hellingen van de Ararat. Hoe dan? Het verhaal gaat dat deze berg dé plek is waar de Ark van Noach strandde na de zondvloed. Onderzoekers denken te weten waar het schip ligt, maar echt bewijs vonden ze nog niet.
De Ararat werd in 2015 tijdelijk afgesloten vanwege spanningen tussen Koerdische groeperingen en de Turkse overheid. In 2019 opende de berg weer en vandaag de dag is ‘ie veilig voor reizigers om te bezoeken, al zijn de spanningen in het gebied nog altijd voelbaar.
Wil je deze mythische berg bewonderen? Bereid je dan goed voor: de route omhoog duurt meerdere dagen en kan best pittig zijn. Beklim de Ararat enkel met een gids of organisatie. Er staan geen berghutten, dus houdt er rekening mee dat je je eigen spullen mee omhoog moet sjouwen. Wat je precies mee moet nemen? Check het bij de organisatie waarmee je gaat. De temperatuur kan ’s nachts flink zakken tot onder het vriespunt. Vergeet dus vooral niet om een paar wollen sokken mee te nemen!
Vervoer
De stad Dogubeyazit is hét startpunt om de Ararat op te gaan. Het is een klein stadje aan de voet van de berg en de laatste stad voor je de Iraanse grens overgaat. Om er te komen kan je het beste naar de stad Agri vliegen om vanaf daar in een van de bussen te stappen die je binnen twee uur naar Dogubeyazit brengt. Zin in een meer avontuurlijke route richting Ararat? Reis dan net als Nienke in een hippiebus via de hippietrail. Lekkere meezingers op en let’s go!
Eten en drinken
Eenmaal op de berg aangekomen moet je het hebben van de kookkunsten van je gids. De meeste gidsen zorgen voor een zelf gekookte maaltijd met verse ingrediënten van de lokale markt. Maar schroom niet om zelf ook de nodige voorbereidingen te treffen. Sla in Dogubeyazit alvast wat snacks in, zodat je altijd wat te knabbelen hebt tijdens de flinke tocht omhoog. Ook is Dogubeyazit een ideale plek om je maag te vullen voor de tocht. Doordat de stad op de Zijderoute ligt, vind je er verschillende keukens: van Russisch tot Iraans. Maar kijk ook niet gek op als je bijvoorbeeld Armeense of Georgische gerechten tegenkomt. Voor ieder wat wils dus!
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni tot en met september
Visum: Ja
Inentingen: Ja, DTP en Hepatitis A (aanbevolen)
Valuta: Turkse lira (TRY)
Taal: Koerdisch en Turks
Kraanwater: Niet drinkbaar