Arctic Coast Way
- Artikel
- 19 nov 2021
- 4 minuten leestijd
Maak je een lijstje van de meest bijzondere landen ter wereld, dan is de kans groot dat je IJsland als eerste opschrijft. Het land, ontstaan door vulkaanuitbarstingen, heeft alles waarvan je zou denken dat het onmogelijk is. Aardplaten botsen hier, vulkanen barsten uit, modderpoelen koken en sneeuwstormen zijn meer regel dan uitzondering.
Bij een bijzondere plek, horen bijzondere wegen. Al jaren is het als reiziger mogelijk om over route 1 te rijden, die het hele land in een cirkel afwerkt. In juni 2019 kwam er echter een nieuwe indrukwekkende route bij: de Arctic Coast Way – een weg langs de noordkust van IJsland.
Op de meeste plekken in IJsland kan je geen kilometer rijden zonder afgeleid te worden door het ene na het andere natuurwonder. Het noorden is hierin geen uitzondering. Op de negenhonderd kilometer lange weg passeer je imposante fjorden, ruige kustlijnen, watervallen en zes schiereilanden.
Het noorden van IJsland is met vijftigduizend inwoners extreem dunbevolkt. Toch vind je langs de Arctic Coast Way verschillende vissersdorpen. De grootste hiervan is Akureyri, dat met twintigduizend inwoners de hoofdstad van het noorden wordt genoemd. Hier vind je winkels, musea en restaurants. Na honderden kilometers door de wildernis voelt dat alsof je in een enorme stad bent beland. Wat de plaats extra speciaal maakt, is dat het aan de Eyjafjörður ligt: de langste fjord van IJsland. Hier duiken regelmatig walvissen op die je met wat geluk spot aan de waterkant.
Waar je nog meer kans hebt om walvissen te spotten, is in Húsavík, zo’n 75 kilometer ten noordoosten van Akureyri. Dit dorp staat bekend als dé plek in IJsland om deze imposante dieren te bewonderen. In Húsavík kan je tevens genieten van een spa met geothermisch verwarmd zeewater, inclusief uitzicht over een fjord: dat is nog eens heerlijk badderen.
Houd je meer van cultuur en geschiedenis? Vissersdorp Siglufjörður heeft een rijk verleden. Op geen plek in IJsland vond je vroeger meer haring, waardoor het dorp begin vorige eeuw in een rap tempo groeide. Duizenden vissers woonden hier en elke zomer kwamen daar nog zo’n twaalfduizend werkers bij. Deze plek speelde een belangrijke rol in de emancipatie van vrouwelijke werknemers en de algemene welvaart van het land. Sommigen zeggen zelfs dat het dorp zoveel rijkdom opleverde, dat IJsland het hierdoor kon permitteren om onafhankelijk van Denemarken te worden in 1944.
Na jaren vissen werd de zee leger en leger en verdwenen werknemers uit het dorp. Vandaag de dag wonen er nog ongeveer duizend mensen in Siglufjörður. Zij knapten de plek echter enorm op. Gekleurde huizen en oude elementen van de visserij geven het dorp hierdoor een idyllische uitstraling.
Genoeg tijd om de auto even te parkeren? Dan is het eiland Grímsey zeker een bezoek waard. Met de veerboot bereik je dit kleine eiland, dat veertig kilometer ten noorden van de IJslandse kust ligt. Leuk feit is dat de grens van de poolcirkel precies over het eiland loopt, waardoor Grímsey het enige IJslandse grondgebied in de poolcirkel is. Hier vind je voor elke inwoner zo’n tienduizend vogels, waaronder de schattige papegaaiduikers.
Eten en drinken
IJsland staat qua oorsprong bekend om zeer bijzondere gerechten. Het noorden blinkt echter, niet geheel verrassend, vooral uit in visgerechten. Elk restaurant heeft verschillende soorten vis op het menu staan, vers uit de fjorden of de Noorse zee. Wil je uit meerdere restaurants kiezen? Zorg dan dat je ’s avonds in het grotere Akureyri bent.
Vervoer
IJsland ligt zo ver van het vaste Europese land, dat je er het gemakkelijkst komt met het vliegtuig. Heb je wat meer tijd? Neem dan de veerboot vanuit Denemarken. Dit is duurzamer en onderweg kom je ook nog eens langs de imposante Faroër Eilanden. Een extra voordeel is dat je dan ook nog eens het land kan ontdekken met je eigen auto. Eenmaal in IJsland bereik je het noorden het beste door route 1 te volgen. Deze weg is direct verbonden aan de Arctic Coast Way.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: IJslandse Kroon (ISK)
Taal: IJslands
Kraanwater: Drinkbaar