Argentijnse nachtmerrie: je betaalt er nu tweehonderd dollar voor een kindermenu
- kArtikel
- 25 mei 2022
- 5 minuten leestijd
Stel je voor: je geld is niets meer waard. Weg is de droom van een vroegpensioen. Dat is het geval in Argentinië: het land van fanatiek voetbal, de tango en nu ook… flinke inflatie. De peso is er zo sterk in waarde gedaald dat mensen amper nog rond kunnen komen.
In 2001 had Argentinië te maken met de grootste nationale bankroet uit de geschiedenis. Oud-president De la Rúa liet het land in rep en roer én met een staatschuld van 93 miljard dollar achter. 93 miljard. Ja, dat bedrag moet je twee keer lezen.
Geen goede opvolging
Daarna volgden nog eens vijf presidenten elkaar in slechts twee weken op. Dat moet bijna wel een record zijn. En dus ging het Zuid-Amerikaanse land over op rigoureuze stappen: in 2002 liet het na elf jaar de een-op-eenkoppeling van de Argentijnse peso met de Amerikaanse dollar los. Het gevolg? Het vermogen van spaarders kromp met veertig procent.
Je kan het wel raden... Daar waren ze niet al te blij mee. Kortom, de chaos barstte opnieuw los: de banken werden weer bestormd, mensen raakten in diepe armoede, koppels gingen uit elkaar en vrienden sloegen aan de drank.
Vallen en weer opstaan
Dat República Argentina in de jaren die volgden weer enigszins overeind wist te krabbelen, is dus bewonderingswaardig. De economie groeide tussen 2003 en 2007 jaarlijks met acht tot negen procent. Maar wanneer deze groei weer bekoelde, zorgden opeenvolgende regeringen dat de begrotingstekorten toch weer opliepen.
Naast flinke begrotingstekorten zijn er ook andere factoren die ervoor zorgen dat het land opnieuw in een diep dal terecht is gekomen. Zo wordt vooral voedsel en energie duurder door de Russische inval in Oekraïne en stijgen lokaal de brandstofprijzen flink.
Het rijst de pan uit
Hierdoor kent het land op dit moment onder het huidige staatshoofd Alberto Angel Fernandez een situatie die nog veel erger is dan in 2002. Iets wat mensen toen niet voor mogelijk hadden gehouden. Bijna de helft van de Argentijnen leeft op dit moment onder de armoedegrens. Dat bijvoorbeeld op Instagram valse biljetten worden aangeboden, komt niet geheel uit de lucht vallen.
Experts denken daarom dat de inflatie dit jaar nog bijna zestig procent zal bereiken. Want een succesvol plan van aanpak is er nog niet. Daarom onderzoeken Argentijnse bedrijven nu of ze met onder andere bitcoin de hyperinflatie kunnen beteugelen. Zo worden werknemers vaker betaald in crypto. De Centrale Bank van het land vindt dit alleen niet zo wenselijk en stak er daarom een stokje voor: niet-gereguleerde cryptotransacties zijn in traditionele banken verboden.
Werken voor je geld
Steeds meer inwoners hebben daarom nu een tweede of zelfs derde baan om het hoofd boven water te houden. Ook wisselen velen hun Argentijnse geld via beleggingen of zwarte markten in voor euro’s of dollars, om te zorgen dat hun zuurverdiende centen nog van waarde blijven. Want sparen levert geen waar voor je geld op. Loop je bijvoorbeeld in de hoofdstad Buenos Aires over Avendia Florída, de belangrijkste winkelstraat? Wees dan niet verbaasd als je elke tien meter ‘Cambio, Euro’s, Dolares’ hoort.
Waar eerder duizend peso door de koppeling nog hetzelfde bedrag in dollar opleverde, is het nu slechts vijf dollar waard. Tel de inflatie en waardedaling bij elkaar op: dan is het ook niet zo gek dat de maandelijkse huur zo’n vijftigduizend peso bedraagt en een kindermenu bij een fastfoodketen bijna duizend peso. Een Argentijn betaalt dus in verhouding bijna tweehonderd dollar voor een burger en een friet.
Stapels geld
Doordat het geld er nu zo weinig waard is, zijn mensen flink aan het flappen tappen. Je moet namelijk veel neertellen voor dat ene biertje. En hoewel het aantal digitale betalingen de afgelopen tijd wel is toegenomen, wordt een groot deel van de aankopen nog cash afgerekend. Daardoor lopen velen rond met een grote bulk biljetten in hun portemonnee. Normaal zou je je rijk voelen met zoveel briefgeld, maar dat is dus verleden tijd. De inwoners kennen nu geen rijkdom, maar alleen standje overlevingsmodus.
Gevaar op de loer
Sommige inwoners zijn daarom ook bang om met zoveel poen op zak beroofd te worden. Zo’n dikke buidel is immers lastig verstoppen. Ga je dus op reis naar Argentinië? Pas dan goed op je broek- en jaszakken.
Wel kan het voor jou aantrekkelijk lijken om naar het land te reizen, omdat het nu een goedkope bestemming is geworden. Je waant je daar met je euro’s dus een miljonair. Maar toch moet je over een bezoek twee keer nadenken: Venezuela zat ooit in een soortgelijke situatie en is nu een van de onveiligste landen ter wereld.
Voor nu is Argentinië nog niet uit de ellende. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schiet te hulp met een hulppakket waarvan de waarde neerkomt op zo’n 44 miljard dollar. Hiermee is het land goed voor ruim zestig procent van alle uitstaande schuld van het IMF. In ruil daarvoor moet Argentinië wel een aantal afspraken nakomen, zoals dat de rente boven de inflatie uit moet blijven komen.
Je verder verdiepen in Argentinië? Met dit grote pronkstuk van het zuiden raak je (weer) in een positieve bui.