Astana
- Artikel
- 11 apr 2017
- 3 minuten leestijd
Waar in de meeste Kazachse steden de tijd stilstaat, lijkt het alsof je in Astana wordt ingehaald door de toekomst! Deze stad is in de laatste 20 jaar he-le-maal volgebouwd met futuristische gebouwen. Pas in 1998 kreeg het de naam Astana. Wat letterlijk hoofdstad betekent. Lekker praktisch wel.
Wat je sowieso gaat opvallen, is dat Astana met tientallen bouwkranen nog lang niet af is. President Nazarbayev is de bedenker van het grote masterplan en de Japanse architect Kisho Kurokawa mag zich lekker uitleven in de uitwerking. De stad weerspiegelt letterlijk en figuurlijk de 'gouden toekomst' van het land. In 2017 werd zelfs de World Expo met als thema duurzame energie in Astana gehouden.
De 97 meter hoge Bayterek toren is het centrale punt van de stad. Een soort van neon cocktailglas met daarin een gouden ei, die volgens de legende ieder jaar opnieuw wordt gelegd en opgegeten door een draak. Pak voor een mooi uitzicht over de stad de lift naar het hoogste puntje van deze toren en doe een wens terwijl je daar je hand in de gouden handafdruk van president Nazarbayev legt. Iets verderop ligt de Nur-Astana Mosque: een supermooie moskee die recht uit een Disneyfilm lijkt te komen. Hetzelfde geldt voor de Assumption Russian Orthodox Cathedral, trouwens.
Kan Chartier is nog zo’n bizar bouwwerk. Lees: ‘s werelds grootste tentconstructie. Naast een enorm winkelcentrum, vind je er ook nog een heus pretpark op de derde verdieping en op de bovenste verdieping kun je lekker chillen aan het subtropische zwembad mét zand van de Malediven! Behoefte aan een beetje cultuur na al die architectuur? Check dan het National Museum of Kazahstan. Of bezoek de Atameken Map of Kazakhstan: een soort Madurodam, maar dan van Kazachstan.
Beter ga je wel in de zomer naar Astana. Want in de winter kan het er –48(!) worden!
Eten
Kazachs eten is gebaseerd op de traditionele keuken van de Nomaden. En die houden niet van moeilijk doen. Ze zijn gek op lams- en paardenvlees. Om de stervenskoude winters te overleven, maakten ze vooral voedzaam en vet eten. Die olieachtige gerechten zijn effe wennen dus. Een typisch gerecht is Beshbarmak, wat letterlijk vijf vingers betekent. Je moet de noodles met paarden- of lamsvlees namelijk met je handen eten. Hoe dan ook: het proberen waard!
Net als de stad zelf groeit het aantal restaurants in Astana mega hard. Lokale gerechten proef je bij Ali Baba. Ga voor goede steak naar Line Brew. Portofino is Astana’s beste Italiaanse restaurant. Brits vind je bij The Shoreditch Burger & Wok. Korean House is populair onder de Koreanen die in de stad wonen. En bij East-west ga je terug naar de Sovjettijd. Ook wordt er veel Oekraïens gegeten in Kazachstan. Daarvoor moet je naar Melnitsa!
Vervoer
Voor € 355,- heb je al een retourtje Amsterdam – Astana te pakken. Daar doe je ongeveer zeven uur over. Het openbaar vervoer van Astana bestaat uit bussen. Want ze hebben geen metro of tram. De taxi is ook populair. Vooral de Marshrutkas: een taxibusje die een vaste route rijdt en waarbij je kan uitstappen wanneer je wil. Ideaal!
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tenge
Taal: Kazachs & Russisch