Basilicata
- Artikel
- 12 feb 2023
- 4 minuten leestijd
Basilicata: lange tijd de armste streek van Italië, totdat er olie werd ontdekt. De regio ligt in het zuiden van Italië en in het midden van de laars. Het landschap is er ruw en rotsachtig en het is de meest bergachtige regio van heel Italië. Het gevolg van al die bergen? Basilicata is het dunst bevolkte gebied van Italië. En dé bijkomstigheid daarvan: een betoverende regio die nog niet door toeristen is platgelopen.
De streek Basilicata wordt bewaakt door een groot beeld van Christus de Verlosser. Dit 21-meter hoge beeld staat op de top van een berg in Maratea. Het beeld pronkt zo indrukwekkend boven de stad uit, dat je bijna zou denken dat ‘ie uit Rio de Janeiro is gejat. Maar er is een belangrijk verschil: in Rio richt het beeld zich naar de zee en in Basilicata kijkt het naar de inwoners van de streek.
Het binnenland van Basilicata bestaat voor een groot deel uit bergketens. De Lucanische Dolomieten lijken erg op de Dolomieten in Noord-Italië. Wil je het meest spectaculaire uitzicht vanaf de toppen? Vlieg dan van het dorpje Castelmezzano naar Pietrapertosa met een zipline. De il vollo dell’angelo oftewel ‘engelenvlucht’, is een van de snelste ziplines ter wereld. Terwijl je een diepe vallei inkijkt, vlieg je in superman pose met 120 kilometer per uur naar de overkant. Lees: 1500 meter lang genieten.
En wat kan je verder nog doen in deze streek? Vergeet vooral een bezoek aan de stad Matera niet, en dan specifiek de Sassi. Dit zijn grotwoningen die uit het gebergte zijn gehouwen en sinds 1993 staan ze zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Matera is zelfs, op Aleppo en Jericho na, de oudste permanent bewoonde stad ter wereld. De stad is zelfs zo indrukwekkend, dat een scène uit de James Bond klassieker, ‘No Time To Die’, daar is opgenomen. Absoluut een bezoek waard dus.
Eten en drinken
De keuken van Basilicata wordt ook wel de cucina povera genoemd. Letterlijk: ‘armeluiskeuken’. De term komt voort uit een tijd waarin er veel schaarste van producten was. En wat doe je dan? Met alle restjes en ingrediënten die er te vinden zijn, een zo lekker mogelijk maal maken. Wat je op je bord kan verwachten in de streek? Vooral seizoensgebonden en lokale ingrediënten, die direct van het land komen. Denk daarbij aan vegetarische gerechten, maar ook aan vis en af en toe ook aan lamsvlees. Het meeste vee wordt namelijk gehouden voor melk en kaas. Een gerecht dat je veel in Basilicata zal eten? Orechiette, ook wel ‘kleine oortjes’-pasta. Hierin zitten vaak seizoensgroenten en wordt veel kaas, zoals burrata of pecorino, toegevoegd.
Vervoer
Overtuigd en klaar om Basilicata te bezoeken? Met de auto ben je vanaf Amsterdam in zo’n achttien uur in de streek. Door het bergachtige landschap is de auto sowieso het makkelijkste vervoersmiddel om Basilicata te verkennen. Toch met het openbaar vervoer? Met de trein kan je in 23 uur op een terras zitten in Matera. Je moet dan wel minstens drie keer overstappen. Het grote voordeel daarvan? Je ziet lekker veel van het prachtige landschap van Italië. Ook kan je ervoor kiezen om uit te stappen in Milaan en hier een dagje door te brengen voordat je je tocht vervolgt
De snelste optie is toch met het vliegtuig: in tweeënhalf uur sta je dan vanaf Schiphol in Bari. Hierna staat je een busrit van iets meer dan een uur te wachten voordat je in Matera aankomt.Wil je toch met het vliegtuig? Check hier hoe je je CO2 uitstoot kan compenseren.
Goed om te weten
Beste reistijd: April tot en met juni, september en oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
Kraanwater: Drinkbaar