Bayonne
- Artikel
- 07 okt 2021
- 4 minuten leestijd
Denk je aan Baskenland, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan Spanje. Maar dit gebied strekt verder en wel tot in Frankrijk. Frans-Baskenland, of Pays-Basque zoals Fransen het noemen, ligt in het uiterste zuidwesten van het land en Bayonne is met zo’n vijftigduizend inwoners de hoofdstad.
Kom je van een andere Franse stad af en rijd je naar Bayonne? Dan zal je versteld staan van de verschillen in cultuur en architectuur tussen je aankomst- en vertrekpunt. Zodra je deze stad binnenkomt valt het op dat alles er anders uit ziet. Neem bijvoorbeeld de gestreepte huizen met gekleurde luiken — vaak in het rood of groen, de kleuren van de Baskische vlag.
Ook de taal in Bayonne, ofwel Baiona, is anders. De Baskische taal is een enorm belangrijk onderdeel van de cultuur. Het is de oudste taal van Europa en met geen andere taal te vergelijken. Antropologen vermoeden zelfs dat Basken het oudste volk van Europa zijn, al weten ze niet precies hoe oud.
Andere tradities in Bayonne en Frans-Baskenland zijn Pelote en stierenvechten. Pelote is de nationale sport die letterlijk in elk Baskisch dorp gespeeld wordt. Deelnemers slaan hierbij een bal om de beurt heel hard tegen een muur. Soms met racket, soms met platte hand. Stierenvechten is een meer omstreden traditie. Bayonne heeft hiervoor een arena en er worden vandaag de dag nog stiergevechten gehouden.
Baskenland is een trotse regio. Maar zowel de Franse als de Spaanse regering probeerden de cultuur van de Basken jarenlang te onderdrukken. Uiteindelijk resulteerde dit vooral in Spanje in een gewelddadige strijd, waarbij de Baskische terroristische groep ETA verschillende aanslagen pleegde. Deze aanslagen hebben de afgelopen tientallen jaren meer dan achthonderd mensen het leven gekost. In 2010 werd er een wapenstilstand bereikt en in 2017 leverde ETA de wapens in. Ondanks dat er nu sprake van vrede is, kleeft er nog steeds een negatief imago aan de streek.
Eens per jaar wordt de Baskische cultuur echter ook door mensen buiten de regio gevierd. Tijdens Fêtes de Bayonne komen hiervoor honderdduizenden van ver buiten Baskenland naar de stad. Straten vullen zich dan met mensen in rood-witte klederdracht. Iedereen is welkom om hier vijf dagen lang het leven te vieren met veel muziek en nog meer alcohol.
Naast al deze indrukwekkende cultuurelementen is Bayonne ook vooral een prachtige plek. Struin een dag door de stad en sta versteld van de vele boetiekjes en eettenten die je op elke hoek tegenkomt. De smalle straten vol gekleurde luiken en Baskische vlaggen monden keer op keer uit in sfeervolle verborgen pleinen.
Naast de mooie stad is de omgeving ook verbluffend. Binnen een half uur rijd je naar wereldberoemde surfplaatsen als Biarritz of Hossegor en binnen een uur ben je in het Spaans-Baskische San Sebastian. Langs de gehele Frans-Baskische kust vind je prachtige standen die verdwijnen in de woeste Atlantische Oceaan. Of misschien toch meer op zoek naar imposante bergen? Binnen een paar uur ben je in de weerzinwekkende Pyreneeën.
Eten en drinken
Bayonne kent veel eetgelegenheden, van ontbijt tot diner. Vooral Pintxos, een soort tapas, zie je hier veel. Ga heerlijk zitten en geniet van een drankje en het lekkerste eten. Verder kan je ook Jambon de Bayonne niet overslaan. De naam zegt genoeg. De beroemde ham uit Bayonne kom je op elke hoek van de straat tegen.
De Bask in jezelf naar boven halen? Ga dan naar café Pyrénées. Dit is een typisch Baskisch café waar veel bewoners van Bayonne samenkomen. Kom voor een drankje en word getrakteerd op Baskische muziek en optredens.
Vervoer
Bayonne ligt tegen de Spaanse grens en als het verkeer meezit rijd je in ongeveer twaalf en een half uur naar de Baskische stad. Wil je duurzaam reizen? Neem dan de trein naar Bordeaux, waar je ongeveer zeven uur over doet. Vanuit daar stap je over op de trein richting Bayonne. Hiervoor zit je nog twee en een half uur extra. Bayonne zelf verken je goed te voet, de rest van de omgeving met de auto.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
Kraanwater: Drinkbaar