Peking
- Artikel
- 25 okt 2017
- 4 minuten leestijd
Als je China in tweeën deelt, woont 1,3 miljard van alle inwoners in het oostelijke deel van 't land. De mensen trekken steeds meer van het platteland naar de stad. Als dat zo doorgaat, heeft China over tien jaar zo'n 220 steden met meer dan een miljoen inwoners! Hoog in het lijstje staat de hoofdstad Peking (of Beijing). Hier wonen dik 20 miljoen mensen. Lees: bijna net zoveel mensen als in heel Australië.
Tiananmen Square (Plein van de Hemelse Vrede) is het hart van Peking. Het is gebouwd in opdracht van Partijleider Mao Zedong. Met een oppervlak van zo’n 58 voetbalvelden kunnen hier een miljoen mensen staan. Handig wel. Want het is er aaaltijd druk. In het midden staat het mausoleum waar Mao Zedong ligt opgebaard. Veel Chinezen willen tenminste één keer in hun leven langs zijn kist lopen, of beter gezegd schuifelen. Ook kun je niet om de Poort van de Hemelse Vrede heen. Hierachter ligt de Verboden Stad: een soort Versailles van China. Maar dan zó groot, dat je er een achtdelige documentaire serie over kan maken. Tel daar duizenden bezoekers per dag bij op. En je snapt waarom dit plein niet in een middagje te bezichtigen is...
Wil je écht voelen hoe groot Peking is? Beklim de China Central Television Tower voor een dik uitzicht! Dit is met 405 meter NOG het hoogste gebouw van Peking. Maar zo snel als de Chinezen zijn, is er al een 528 meter hoog gebouw in aantocht.
De urbanisatie heeft ook een minder leuke kant: de huizenprijzen in Peking rijzen de pan uit. Het gevolg? Vijf procent van de inwoners, bekend als de ‘Rat Community’, woont noodgedwongen in een piepkleine ondergrondse ruimte. Ze hebben niet veel meer dan een stapelbed en delen een kamer met tientallen anderen. Sommige lieten hun gezin achter op het platteland, want daar is bijna geen geld te verdienen…
Eten
Eten bestellen in Peking is best een uitdaging. Niet iedereen spreekt Engels, dus een simpel woord als ‘rice’ is al lastig. Hou je niet van pittig? Dan zijn de woorden ‘bu lade’ je grootste vrienden. Gelukkig werken veel restaurants met plaatjes op de kaart. En anders maak je er gewoon een blind etentje van ;)
Goedkoop, duur, oosters of westers. Wat restaurants betreft is er keuze zat in Peking! Voor traditionele gerechten zijn Hongyuan Nah Men Hot Pot, Choy’s Seafood en Grandma’s Home aanraders. Meer zin in Europees? Dan kun je aanschuiven bij F Bistronome of Fratelli Fresh. Verder gaan liefhebbers van eendenvlees Peking Dadong Roast Duck chill vinden.
Hou je van exotisch? Dan wil je naar Wangfujing: een bekende winkelstraat met een enorm snack gedeelte. Van gefrituurde zeepaardjes tot schorpioenen, hoe dan ook ga je je ogen uitkijken!
Vervoer
Vanaf €404,- heb je al een retourtje Amsterdam-Peking. Je hebt de keuze tussen een directe vlucht of een vlucht waarbij je één keer moet overstappen. Een directe vlucht kost je ongeveer 9,5 uur. In Peking zelf heb je een Peking Transportation Smart Card nodig voor de metro, bus en Airport Express. Vooral de metro is ideaal om van A naar B te komen. In de spits is het proppen geblazen, maar een ritje kost slechts een paar renminbi. Een andere optie is de taxi. Die is, voor Chinese begrippen, wel wat duurder.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei & sept t/m nov
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Renminbi, Hong Kong Dollar
Taal: Mandarijn, Cantonees
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik hier!