Belgrado
- Artikel
- 28 okt 2021
- 4 minuten leestijd
De hoofdstad van Servië: Belgrado. Een stad met een zeer modern heden waarin hard wordt gewerkt aan een toekomst. Maar ook een stad met een donker verleden. Zo werd de stad in de twintigste eeuw maar liefst vijf keer gebombardeerd. Hierbij vielen duizenden doden.
In die tijd leeft verdriet en de angst onder de bewoners. Jongeren zoeken een uitweg en vinden die in techno muziek. Al in de jaren tachtig is Belgrado het centrum van trancemuziek. De bombardementen in ‘99 veranderen niet alleen het beeld van de stad, maar ook de clubscene. Niet langer houdt alleen de oorlog jongeren in zijn greep, nu zijn het de raves waarnaar ze vluchten. Letterlijk. Want jonge jongens die opgeroepen worden om te vechten, verdwijnen na een avond feesten (expres) in het niets.
Die raves vonden plaats in Beogradska tvrdjava. Een fort waar vroeger buskruit werd bewaakt. De verdediging van het kruit ging over in de verdediging van de mentale gesteldheid. Jongeren vonden tussen de veilige muren van het fort de ruimte om volledig uit hun plaat te gaan. Inmiddels is het hier rustiger. In het Kalemegda Park, op een 125 meter hoge klif, heb je vanaf het fort een indrukwekkend uitzicht. Aan de ene kant kijk je uit over de stad, aan de andere kant kruisen de rivieren Sava en Donau elkaar.
Dat de stad al duizenden jaren bestaat zie je terug in het straatbeeld. Oude architectuur wisselt af met de typische Oostblok bouwwerken. Een wandeling door de stad is een attractie op zichzelf. Het brengt je langs veel historische gebouwen en parken. Je kan niet om de geschiedenis heen. Soms zie je tussen al het moois van de stad nog een glimp van het heftige verleden. Dan duikt een gebouw op wat is verwoest tijdens de bombardementen, en nooit is hersteld.
Echt bekend onder het grote reispubliek is de stad daarom misschien nog niet. De laatste bombardementen zijn nog kortgeleden. Sindsdien heeft de stad nog niet veel positieve publiciteit gehad, wat het zeker wel verdient.
Belgrado is jong en vernieuwend. Er wonen veel studenten, wat zorgt voor een jonge energie. De straten zijn gevuld met veel cafés en kleur. Tot in de jaren zestig viel het land nog onder communistisch regiem, toch was dit een van de eerste steden waar de hippie musical ‘Hair’ werd vertoond. Die vooruitstrevende blik zie je nu nog steeds terug in de stad.
Eten
In Belgrado vind je de meeste restaurants in de wijk Skadarlija. De beste restaurants op het gebied van Servische cuisine zijn: Kralja Petra, Sesir Moj, Daco en Writers’ Club. Priroda is voor de vegetariër. Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen terecht bij Trattoria Kosava en Plato. Voor een snelle hap loop je binnen bij Loki en Pekara Centar Pizza. Net buiten de stad en boven op een heuvel vind je Restaurant Kalemegdanska Terasa. Op het platteland voorziet boerderij Salas je van een lekkere maaltijd.
Voordat je het nachtleven van Belgrado induikt nog even een kopje energie? Ga dan vooral naar het Hot Spot café en Tema. Ga daarna als een echte Serviër door naar een kafana. Typisch volkscafés waar iedereen met liefde omarmt wordt. Hier vier je het leven met veel gezelligheid, muziek en natuurlijk drank.
Nog meer gezelligheid vind je in de bars: Pazi Skola, Kandahar, DzKC en Ben Akiba. Aan de oever van de Donau en de Sava liggen boten die zijn omgetoverd tot nachtclubs, spavlovi worden deze genoemd. In Amsterdam, Blaywatch, Povetarac, Crni Panter en Magacin kan je van zonsondergang tot zonsopgang je helemaal uitleven en alles doen wat god verboden heeft.
Vervoer
Natuurlijk kan je vliegen naar Belgrado. Echter kan je ook met een interrailpas binnen 24 uur in het centrum zijn. Eenmaal op bestemming pak ej gemakkelijk de bus of de trein. De bus is in Servië veruit de populairste manier van reizen. Een kaartje kost slechts een paar cent. Overigens zijn ook de taxi’s hier betaalbaar. Voor een rit van de ene naar de andere kant van de stad betaal je maar een paar euro.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Servische dinar
Taal: Servisch