Berlijn
- Artikel
- 02 okt 2020
- 5 minuten leestijd
Ongeveer twintig jaar geleden stond het kapitalisme lijnrecht tegenover het socialisme in Berlijn. Gescheiden door een genadeloze muur lag aan de ene kant het rijke en pronkzuchtige West-Berlijn en anderzijds het grauwe en socialistische Oost-Berlijn. Na de val van de muur op 9 november 1989 veranderde de gespleten stad in een sterke metropool. In 1999 werd Berlijn de hoofdstad van Duitsland. Maar eigenlijk is Berlijn een land op zich, net zoals New Yorkers vinden dat hun stad niet echt bij de Verenigde Staten hoort. In Berlijn kan alles. Hoewel de stad haar historische waarde niet is verloren, is ze trendsettend voor de rest van Duitsland. De jonge bewoners maken van de stad een platform voor nieuwe initiatieven en afwijkende ideeën.
Sinds de val van de muur hebben de inwoners van Berlijn het roer drastisch omgegooid. Oost-Berlijn geniet tegenwoordig een cultstatus. Het is een broeinest voor creatieve geesten. Zo vind je hier de wijk Friedrichshain, waar je van een kunstzinnige en artistieke sfeer kan proeven. Door de centrale ligging en de goedkope huurprijzen heeft de wijk zich ontwikkeld tot een populair stadsdeel waar veel kunstenaars en studenten wonen. Voor een avond goed stappen in Berlijn ben je in Friedrichshain aan het juiste adres. Je treft er veel uitgaansgelegenheden. Van reguliere nachtclubs tot festivalachtige industrieterreinen waar je eigenzinnige Berlijners ontmoet onder het genot van een bierpul.
Uiteraard staat Berlijn ook bekend om zijn wereldberoemde bezienswaardigheden als de Brandenburger Tör, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie en het Holocaustmonument. Vooral een aanrader voor als je nog nooit in Berlijn bent geweest. Een bezoek aan deze bezienswaardigheden doet je de rijke historie van de stad herleven. Zo vind je op de huizen langs delen van de Berlijnse Muur verschillende foto’s en teksten met betrekking tot de val in 1989.
Ontsnappen aan het beton onder je voeten? Het Tempelhof in Berlijn is het grootste stadspark van Europa. Vroeger was het een vliegveld dat in het centrum van de stad lag. Jaarlijks reisden zo’n drie miljoen passagiers over dit vliegveld. In oktober 2008 is de luchthaven gesloten voor vliegverkeer. Nu is het dé plek om een zonnige dag door te brengen. Je kan over de landingsbaan lopen, al luisterend naar fijne deuntjes luieren in het gras en barbecueën.
Als je de Brandenburger Tör en Alexanderplatz hebt uitgespeeld is ook het Mauerpark een plek waar je Berlijn in geuren en kleuren ervaart. Het park dankt zijn naam aan de restanten van de Berlijnse Muur die er staan. Het park is een bruisende plaats in het noorden van Berlijn: je treft er rauwe stadse randjes en hippe Berlijners. Zo vind je er bij mooi weer vaak allerlei spelende muzikanten en outdoor karaoke. Op zondag vindt er een vlooienmarkt plaats die je kan afstruinen op zoek naar snuisterijen. Ook een echte Berlijnse bierpul en currywurst bij een van de foodtrucks mag niet ontbreken aan je zondagmiddag in het Mauerpark.
Eten
Ontbijten in Berlijn kan gedurende de hele dag. Een tip is House of Small Wonder. In de middag raden we een bezoek bij het Prinzessinnengärten aan, een tuin waar groenten en kruiden worden verbouwd. Deze tuin ligt op een voormalig stuk braakliggend terrein in Kreuzberg. Ga hier voor de daghap, pluk zelf munt voor je thee of help de buurt met tuinieren.
Bierliefhebber? Ga dan zeker even langs brouwerij Bierlieb. Ook de Prater Biergarten is een bezoek waard in Berlijn. Het is de oudste en een van de grootste biergartens in de stad. Ga zitten aan een houten tafel, onder het genot van een bierpul en kartoffelsalat. Als je zin hebt in tropische sferen, zit je goed bij Yaam: een gezellige strandbar aan de Spree.
De bekende Duitse braadworst kan je in Berlijn bijna op iedere straathoek kopen. Een aantal leuke cafés en restaurants in de hippe wijk Kreuzberg zijn: Kimchi Princess, Der Goldene Hahn en Café Morgenland. Ook restaurants met Michelinsterren vliegen je hier om de oren. Voor het betere nachtwerk ga je naar Sanatoium 23, Dice of Maria.
Vervoer
Berlijn ligt zo'n vijfhonderd kilometer van de Nederlandse grens. Je komt er makkelijk met de trein, het vliegtuig of de auto. De vliegrit duurt dan wel maar een uur, maar met alle wachttijden op de vliegvelden erbij ben je veel langer kwijt. De treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn is dan ook een goed alternatief. Na een treinrit van zo’n zes uur sta je meteen in hartje Berlijn.
In Berlijn zelf kan je de stad makkelijk te voet of met het openbaar vervoer verkennen. Een scooter huren in Berlijn is een goede optie om jezelf snel en eenvoudig door de stad rond te leiden. Maar ook de metroverbinding brengt je razendsnel van plek naar plek en rijdt door alle Berlijnse wijken.
Voor mensen die Berlijn snel en goedkoop willen zien en niet elk gebouw of museum in willen is bus 100 een goede optie. Met een dagkaart (of gewoon een enkeltje) kan je deze bus pakken en je langs de meest bekende bezienswaardigheden laten rijden. Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 verbindt bus 100 Oost- en West-Berlijn met elkaar. Bus 100 was zelfs de eerste lijndienst die deze twee delen van de stad aan elkaar aansloot.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits