Je zoomachtergrond faken is niet langer nodig op deze topbestemmingen voor digital-nomads
- Artikel
- 23 feb 2022
- 8 minuten leestijd
Bellen tussen de bloeiende heuvels of een zoomvergadering op een tropisch strand: vooral na het weer van deze week zal je verlangen naar zonnestralen op je huid. Onder het mom van wegdromen, zetten we daarom de beste landen voor digital nomads voor je op een rij.
Klaar met Dudley en Eunice
Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat we thuis hartstikke productief kunnen zijn. De verwachting is dan ook dat steeds meer banen gedeeltelijk of volledig vanuit huis worden uitgevoerd. Ook in een toekomst zonder mondkapjes, QR-codes en andere coronaperikelen.
Dudley, Eunice en Franklin… Wie de afgelopen week vanuit de zolderkamer werkte, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: de oneindige regendruppels die je raam tot een instrument maakten en de wind die het dak akelig deed kraken. Veel van ons fantaseerden ongetwijfeld over een leven in zachtere temperaturen. En dat komt goed uit, want een reisorganisatie rangschikte 111 landen op geschiktheid voor digital nomads.
Digital wat?
Niet eerder van dit fenomeen gehoord? De naam zegt het al: digitale nomaden. Mensen zonder vaste verblijfs- en werkplaats. Hoe dit in zijn werk gaat? Je verricht je werk simpelweg vanaf je laptop. Daarom is het net zo gemakkelijk om dit vanuit de Zuid-Europese zon te doen als vanuit je zolderkamer. Steeds meer mensen met een eigen online-onderneming of mensen met locatieonafhankelijk werk zoeken een leven als digital nomad op.
Kayak, een zoekmachine voor reizen, beoordeelde de landen op basis van zes categorieën: reizen en de bereikbaarheid van het land, de kosten van levensonderhoud en huizing, gezondheid en veiligheid, de internetsnelheid en aantal gezamenlijke werkplekken, het sociale leven in een land en tot slot de weersomstandigheden. Op basis van deze parameters kregen landen een eindscore en werden ze gerangschikt.
Teleurstellende resultaten
Of het leven eigenlijk niet gewoon al goed genoeg is in Nederland? Dat mag je natuurlijk zelf bepalen. We komen in ieder geval niet al te best uit de verf en moeten het in ons kikkerlandje doen met een 33e plaats. Daarmee eindigen we tussen Bulgarije en Polen. Landen als België, Italië en Engeland werden op de lijst overigens nog lager ingedeeld. Maar welke landen dan wel uitermate geschikt zijn voor de laptop-avonturiers onder ons? We zetten de top tien voor je op een rij.
Nummer 10 – Duitsland
Het zal je wellicht verbazen, want ook Duitsland barst niet van de zonuren en tropische stranden. Toch staat het land hoog genoteerd en dat komt door hoge scores in de categorieën van sociaal leven, internetsnelheid en gezondheid en veiligheid. Als het gaat om weersomstandigheden scoort Duitsland echter nog dramatischer dan Nederland. Daarom klinkt het voor de meesten van ons niet zo aantrekkelijk om erheen te verhuizen. Maar hé, wie onze oosterbuur wil bezoeken, kan ook gewoon voor een werkdag op en neer. Bijvoorbeeld naar de Pfalz, waar je na werktijd wijnwandelingen kan maken tussen de bloeiende wijngaarden.
Nummer 9 – Tsjechië
Nog zo’n optie dicht bij huis. Vooral door de lage levenskosten scoorde Tsjechië erg goed. Gemiddeld huur je in dit land voor nog geen vierhonderd euro per maand een appartement en ook transport, eten en restaurants zijn relatief goedkoop. Tsjechië scoort eigenlijk op alle gebieden bovengemiddeld, behalve het weer. Maar met idyllische groene heuvels, indrukwekkende steden en altijd wel een plek waar het bier rijkelijk vloeit, is dat natuurlijk te overzien.
Nummer 8 – Panama
We verlaten Europa en reizen duizenden kilometers naar het westen. Want niet alleen in de buurt kan je je digital-nomadhart ophalen. Panama scoort net als Tsjechië op bijna alle categorieën bovengemiddeld. Het leven is er goedkoop, er zijn voldoende mogelijkheden voor werken op afstand en het weer maakt ook nog eens heel veel goed. Het enige waarop het land wat minder scoort, is het sociale leven. De imponerende bergpassen en vulkanen, tropische stranden en een helderblauwe zee die zich perfect leent om te surfen, zorgen er echter voor dat je je hier na werktijd niet hoeft te vervelen.
Nummer 7 – Costa Rica
Natuurlijk hoort Costa Rica in de top tien. Het is zelfs verrassend te noemen dat het niet hoger op de lijst eindigt. Dit land in Midden-Amerika staat namelijk bekend als een paradijs voor thuiswerkers en biedt zelfs speciale visums aan voor digital nomads. De noorderbuur van Panama maakte vooral op ecologisch gebied een enorme ontwikkeling door. Nadat grote delen van het regenwoud verdwenen, gooide het land het roer om. Het gevolg? Costa Rica bestaat vandaag de dag voor ongeveer 75 procent uit jungle. Tel daar geweldig weer, relatief goedkope prijzen en een veilige stabiele omgeving bij op en je hebt de ideale plek voor thuiswerkers. Het enige dat wellicht tegenvalt in Costa Rica is de wifisnelheid. Maar terwijl je internet laadt, loop je gewoon even een rondje over een van de prachtige wandelpaden of tropische stranden. Als je terug bent, is je gewilde bestand ongetwijfeld gedownload en kan je weer vooruit.
Nummer 6 – Malta
We zijn weer terug in het eigen continent. En hoe. Malta is met een helderblauwe zee, witte vissersdorpen, natuurlijke zwembaden en vele paleizen en ruïnes misschien wel de meest onderschatte plek van Europa. Het eiland scoort in bijna alle categorieën goed, met uitschieters in de veiligheid, stabiliteit en de goede bereikbaarheid. Op gebied van sociaal leven scoort het land wel relatief laag, maar een wandeling langs de eeuwenoude ruïnes of een duik in het helderblauwe water tijdens je pauze maakt vast veel goed.
Nummer 5 – Japan
Japan is het hoogst genoteerde Aziatische land en scoort op alle categorieën, behalve het weer, ver bovengemiddeld. Vooral de veiligheid, de politieke stabiliteit, het giga snelle internet en het feit dat er op sociaal gebied altijd wel iets te beleven is, zorgen ervoor dat dit bijzondere land zo hoog op de lijst terechtkomt. Voeg daar vulkanen en eilanden, een authentieke eeuwenoude cultuur, megasteden én bijzondere maaltijden als vissensperma en biernoedels aan toe en we zien je voorlopig niet terug in Nederland.
Nummer 4 – Mauritius
Wellicht voor velen een verrassing, behalve voor degenen die daadwerkelijk op het eiland zijn geweest: Mauritius. Het is het enige Afrikaanse land in de top van de lijst. Dit prachtige eiland is goedkoop, bovengemiddeld veilig en garandeert bijna altijd mooi weer. Daarbij heeft Mauritius prachtige witte stranden, een mooi ruig binnenland en zélfs een onderwater-waterval. Zie maar een betere schermachtergrond te regelen op je laptop. Afleiding en weinig concentratie gegarandeerd.
Nummer 3 – Roemenië
Net als Mauritius, zal de hoge score van Roemenië voor sommigen als een verrassing komen. Toch zullen Roemenen daar ongetwijfeld anders over denken. Het haalt ook niet voor niets hoge scores op alle categorieën, behalve het weer. Je huurt er goedkoop een appartement en ook transport en levensonderhoud is allesbehalve duur. Extra plus is dat het land cultureel enorm rijk is en dat er bijna altijd wel iets te doen is. Daarbij barst Roemenië van de mythes en legendes, heeft het een kustlijn, een enorm populaire hoofdstad en een van de meest toverachtige gebieden van Europa: Transsylvanië.
Nummer 2 – Spanje
Het leven is goed in Spanje, dat wisten we natuurlijk allang. Met prachtige eilanden en kustlijnen, maar ook bergpassen en groene heuvels, heeft het land eigenlijk alles. De categorie waarop de minste punten zijn gescoord? Het weer. En dat zegt meer dan genoeg, want over het weer mogen Spanjaarden niet klagen in vergelijking met Nederland. In Spanje is er altijd wat te doen op sociaal gebied, is het veel goedkoper dan hier en is het relatief veilig en stabiel. Daarbovenop moedigt de Spaanse overheid digital nomads ook aan om naar het land te komen. Zo krijg je in sommige leeglopende dorpen zelfs betaald om er te wonen. Als je je ergens welkom zal voelen met je laptop, is het hier wel.
Nummer 1 – Portugal
Waar de top tien van verrassingen aan elkaar hing, is de nummer één allesbehalve verbazingwekkend. Net als Spanje leent Portugal zich perfect voor een leven als digital nomad. Het land scoort op alle categorieën nog nét iets hoger dan de oosterbuur. Het leven is er relatief goedkoop, het klimaat aangenaam, je bent er veilig en er is altijd wel wat te doen. Dat weten de Portugezen natuurlijk ook. Net als Spanje investeerde de overheid daarom flink in het aantrekken van buitenlanders naar leegstaande dorpen. Of je nou in een volledig digital-nomaddorp op Madeira zit of de rust opzoekt in een van de dorpen in het idyllische Serra da Lousã-gebied: nergens ben je méér welkom met je werktas. En is dat nou allemaal niet genoeg en wil je de reuring van het leven onderweg niet missen? Portugal leent zich perfect voor het leven in een busje.
Niet onder de indruk van de top tien, maar wel geïnteresseerd in een leven in het buitenland? Zadar bouwt een wijk voor digital nomads.
Genaaid door je huisbaas? Met weinig geld je studentenkamer inrichten? Check hier alles over het thema ‘wonen’.