Nieuwsgierig naar Bhutan? Dit hoor je vooraf te weten
- Artikel
- 26 jan 2020
- 4 minuten leestijd
Ingeklemd tussen giganten India en China.
Weinig landen wekken zoveel nieuwsgierigheid op als Bhutan: een boeddhistisch koninkrijk dat jarenlang is afgesloten van de buitenwereld. En nog steeds heeft het land een reputatie als moeilijk toegankelijk voor reizigers. Waar moet je rekening mee houden bij een reis naar Bhutan?
CO2-negatief
Ingeklemd tussen de giganten India en China is Bhutan een vreemde, dan wel interessante eend in de bijt. Lang waren de deuren van het koninkrijk gesloten voor reizigers; sinds 1974 kan je het land binnenkomen tegen een dagtarief. Zo wil Bhutan massatoerisme voorkomen, haar oorspronkelijke cultuur intact houden en de natuur beschermen. Het welzijn van de planeet staat torenhoog in het vaandel. Sterker nog: het Aziatische land is het enige CO2-negatieve land op aarde en voor elke gekapte boom wordt een kersverse geplant.
Bruto Nationaal Geluk
Een echte infrastructuur zal je hier niet vinden. Bhutan is dan ook een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Maar als het op ‘Bruto Nationaal Geluk’ aankomt, kunnen weinig landen het tegen Bhutan opnemen. Waar economisch succes elders ter wereld een van de hoogst haalbare doelen is, streeft de koning van Bhutan in de eerste plaats naar geluk. Wetten en maatregelen zijn dan ook ingericht om het Bruto Nationaal Geluk zo hoog mogelijk te houden.
Verplichte gids
Op eigen houtje door het land reizen, gaat ‘m niet worden. Voor doorgewinterde backpackers kan dat even slikken zijn. Snappen we. Bhutan kan je alleen ontdekken onder begeleiding van een gids. Je bent dus niet geheel vrij en zelfstandig, maar we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat zowel de natuur als cultuur ongetwijfeld zullen verrassen. Bovendien kunnen vele platgelopen bestemmingen nog leren van de Bhutaanse maatregelen.
Visum
Om de oorspronkelijke cultuur zo intact mogelijk te houden, wordt de prijs van een bezoek aan Bhutan voor westerse reizigers kunstmatig hooggehouden. Als reiziger ben je geacht om dagelijks zo’n 250 Amerikaanse dollar te spenderen. Deze dagprijs is door de Bhutaanse overheid vastgesteld en is inclusief vervoer, eten, overnachtingen en een verplichte gids. Een deel van het bedrag wordt geïnvesteerd in milieubehoud, onderwijs en gezondheidszorg. Dit visum krijg je alleen wanneer je de reis boekt bij een door de Bhutaanse overheid erkend reisbureau.
Extra kosten
Het verplichte dagtarief van 250 Amerikaanse dollar dekt vrijwel alle (grote) uitgaven. Eventuele vluchten, souvenirs of uitgaven voor extra maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. Houd daar rekening mee.
Geen quotum
Vaak wordt gedacht dat Bhutan jaarlijks een maximumaantal reizigers het land binnenlaat, maar dat is niet het geval. De reden dat het land niet overstroomt met reizigers is de hoge prijs. In Bhutan dus geen Venetië-taferelen. Als je portemonnee het toelaat om Bhutan te bezoeken, kan je er bijna zeker van zijn dat je het land binnenkomt. Het verkrijgen van een visum is geen lastig proces; de toekenning daarvan is vooral een formaliteit.
Reisplanning
Je kan een groepsreis of individuele reis (met verplichte gids) bij een organisatie in Nederland of België regelen. Ook is het mogelijk om direct bij een Bhutaanse reisorganisatie je bezoek te boeken. Als je meer inspraak wil hebben in de reisplanning raden we aan om voor het laatste te kiezen. De georganiseerde reizen variëren in lengte en inhoud.
Heb je je keuze al gemaakt en staat Bhutan sowieso op de planning? Droom dan alvast weg bij Nienkes bezoek aan hoofdstad Thimphu.
Bhutan toch te duur? Overweeg de Indonesische Mentawai-archipel eens.