Binnenland Bulgarije
- Artikel
- 14 nov 2021
- 4 minuten leestijd
De Balkan, en in het bijzonder Bulgarije, trekt al eeuwenlang nomadische volken aan. Hier streken karavanen neer en leven afstammelingen nog steeds volgens de normen en tradities van hun voorouders.
De Karakachani, ook wel Sarakatsani, zijn herders die oorspronkelijk uit Griekenland komen. Tot midden de twintigste eeuw trokken ze door de Balkan richting de Zwarte Zee. Inmiddels hebben ze zich gevestigd op vaste plekken, maar nog steeds leven ze volgens oude gebruiken. Ze zijn nauw verbonden met familie, hebben nog steeds schapen en maken hutten in de bergen.
Eens in het jaar komen de Karakachani samen. Families verspreid over de Balkan, uit Griekenland, Turkije, Macedonië en Bulgarije, komen allemaal naar een weide in het Bulgaarse Balkangebergte. Nog steeds zijn ze verbonden met de nooit eindigende reis van hun voorouders.
Tijdens het jaarlijkse feest worden herinneringen en tradities extra in het zonnetje gezet. Iedereen is welkom om dit feest bij te wonen. Vanaf de zijkant mag je meegenieten van dans en zang. De karakteristieke manier waarop de Karakachani feestvieren zie je hier terug. In witte traditionele klederdracht vormen ze kringen en zingen ze luid.
Het is niet het enige nomadische volk wat in de Balkan zijn thuis vond. Ook de Roma bevolkt voornamelijk Oost-Europa en streken neer in het binnenland van Bulgarije. Reizen zit ongetwijfeld in hun bloed. Al rond de zevende eeuw trokken de Roma vanuit India richting het Europese continent. Sinds de dertiende eeuw bevonden de Roma zich vooral in de Balkan.
Over de tradities en de cultuur van de Roma is voor de buitenwereld maar weinig bekend. Het is een zeer diverse gemeenschap en de Roma hebben geen gewoonte dingen op te schrijven, waardoor het moeilijk is te begrijpen wat er precies binnen de groep speelt. Wel is duidelijk dat er sterke familiebanden zijn.
Omdat er zo weinig bekend is over de Roma, bestaan er veel vooroordelen. Ook in Bulgarije leven ze daardoor vaak gedwongen buiten de maatschappij. Hierdoor zijn ze moeilijk te benaderen. Geschat wordt dat van de tien miljoen Roma zo’n 325 duizend in Bulgarije leven.
Eten en drinken
De Roma in Bulgarije trekken met hun kudde over het land, waardoor ze weinig om handen hebben. Toch weten ze met weinig gerei een gevarieerd menu te creëren. Alles wordt op of onder het kampvuur bereid, zelfs het brood wordt bedolven onder as waardoor het bakt.
De Karakachani identificeren zich nog steeds sterk met hun oorspronkelijke Griekse afkomst. Dat zie je terug in hun kleding, maar ook in hun eten. Vooral hartige taarten worden nog steeds veel gegeten. Voor nomaden is dit makkelijk om mee te nemen: je hebt brood en groente in een warme maaltijd. Ideaal dus voor een lange dag in de buitenlucht.
Vervoer
Wil je uit eerste hand ervaren hoe het is om dagelijks door de bergen van Bulgarije te trekken? Met de auto rijd je binnen een dag vanuit Nederland (zonder tussenstops) naar het binnenland, waar de weides voor je open liggen. Een retour met het vliegtuig kost je al gauw bijna tweehonderd euro.
Een directe verbinding met de trein tussen Amsterdam en Sofia is er niet. Binnen een dag en met een paar overstappen kan je echter wel al onder de twintig euro een ticket scoren (reservering niet meegerekend). Ook de rest van Bulgarije kan je per trein bewonderen. Vanaf Sofia richting Svoge reis je door een prachtige riviervallei waar je aan weerszijde wordt verrast door adembenemende natuur.
Goed om te weten
Beste reistijd: april t/m juni
Visum: Nee
Inentingen: DTP en Hepetitis A aanbevolen
Valuta: Bulgaarse Lev
Taal: Bulgaars, soms Turks en Romani
Kraanwater: Niet drinkbaar