Binnenland IJsland
- Artikel
- 28 okt 2021
- 5 minuten leestijd
Het binnenland van IJsland, ook wel de Highlands genoemd, mag dan niet altijd goed bereikbaar zijn, het is de tocht meer dan waard. Het onbewoonbare gebied, door de velen gletsjers, lavavelden en woestijnen, is absoluut waanzinnig om doorheen te reizen wanneer het weer dat toelaat.
Tien maanden per jaar is het binnenland bedekt met meters sneeuw, dan worden de wegen landinwaarts afgesloten. En ook wanneer smeltwater buiten de rivierbedden treedt, heb je een sterk voertuig nodig om niet weggespoeld te worden. Maar twee maanden per jaar, in de zomer, kan je een weg banen door het binnenland. Rijdend over de ringweg zie je aan weerszijden steenwoestijnen, elfenlandschappen en kale zandvlaktes.
Deze bovennatuurlijke beelden komen keer op keer terug op de Kjölur Route, die van de Gulfoss waterval honderdzestig kilometer richting het noorden loopt. Als je weinig rijervaring hebt op extreme wegen, dan is deze route een goede optie. Niet geasfalteerd maar bedekt met gravel, geeft deze route een off-road gevoel zonder dat je in extreme omstandigheden terecht komt. De Kjölur Route leidt langs de Langjökull en Hofsjökull gletsjers, waar je in kan klimmen en omringt wordt door ijswanden. Een stuk verder aan de route kom je het tegenovergestelde tegen: het vulkanische en geothermische veld Hveravellir. Een unieke omgeving door de opengebarsten aardkorst, modderpoelen en warmwaterbronnen.
Reizend door dit landschap kan je het Kerlingarfjöll gebergte bijna niet missen. Het springt in het oog door het rode gesteente. Ook hier vind je borrelende water- en modderpoelen en een kleurrijk spektakel van felgroen tot geel, door de mineralen in het water.
Wandelen door dit gebied is daarom zeker de moeite waard. Je kan ervoor kiezen een paar uur of een paar dagen rond te dwalen door Kerlingarfjöll. Er staan namelijk genoeg hutten waar je kan verblijven. De volgende dag een van de velen natuurlijke baden uitproberen? Pas dan wel op, soms kunnen ze gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld omdat het kokend heet is of de grond onstabiel. Kijk dus altijd uit voor bordjes.
Een plek waar natuur en historie samenkomen is Thingvellir. Hier zie je de breuklijn van de Euraziatische en panamerikaanse platen. De smalle kloof met zwart gesteente geeft een bijna buitenaards beeld. Dit is een plek die al eeuwenlang mensen fascineert. In de middeleeuwen was dit een verzamelplaats voor vertegenwoordigers uit alle dorpen.
Waar Thingvellir nog relatief dicht bij de bewoonde wereld ligt, zijn de Askja Highlands helemaal van de mensheid verwijderd. In deze hooglanden vind je onder andere de imponerende Askja-vulkaan. Terwijl je er loopt heb je niet door dat je in een actieve vulkaan staat, maar onder de grond borrelt het nog altijd.
In de vulkaan vind je een enorm kratermeer gevuld met ijskoud water. Dit is ontstaan door een gigantische vulkaanuitbarsting in 1875. Met 220 meter is dit het diepste meer van IJsland en als je ervoor staat zal je niet geloven dat hier tweehonderd jaar geleden nog geen water te vinden was.
Naast het enorme meer zijn er ook vele kleine kratermeren te vinden in de vulkaan. Deze zijn niet zo groot en helder als het grote meer, maar wel warmer. Ze worden opgewarmd door magma en in sommigen kan je zwemmen. Houd er echter rekening mee dat je de dagen erna flink zal stinken door de sterke zwavelgeur in het water.
Slapen in de Askja Highlands is een flinke uitdaging: er zijn nauwelijks hotels te vinden. Als reiziger heb je twee opties: kamperen of slapen in een van de weinige berghutten. Waar je voor kamperen ongeveer twintig euro betaald, kost een berghut gemiddeld zestig euro. Je hebt dan enkel een bed in een gedeelde slaapkamer en moet zelf een slaapzak meenemen. Op een restaurant hoef je hier niet te rekenen, je maakt je eten zelf in de keuken bij de hut.
Eten en drinken
Wanneer je door het binnenland trekt, is het noodzaak genoeg eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Supermarkten zal je hier namelijk niet snel tegenkomen. Dus eten meenemen wat lang goed blijft is handig.
Gelukkig weten de IJslanders daar wel raad mee. Omdat er vroeger lange periodes sneeuw en hevig weer was, werd alles gegeten. Ook pikkelden en fermenteerden de IJslanders wat af in de zomermaanden. Dat zie je nu nog steeds terug in de IJslandse keuken. Omdat het land omringt is door zee, is dit een grote bron van voedsel. Hierdoor zie je de meest bijzondere gerechten voorbijkomen, van gefermenteerde Groenlandse haai tot zure ingelegde zeehondenvinnen. Misschien een lekkere snack voor onderweg?
Vervoer
Geen twijfel: voor de Highlands heb je een stevig vervoersmiddel nodig. Met een gewone personenauto kom je dit gebied niet door. Gelukkig kan je een 4x4 huren wanneer je in IJsland bent. Let wel op, want niet alle verhuurbedrijven staan toe dat je met een huurauto de Highlands inrijdt. Zoek dit van tevoren goed uit.
Goed om te weten
Beste reistijd: juni/ augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: IJslandse kroon (ISK)
Taal: IJslands
Kraanwater: Drinkbaar