Bitterballen, grachten en bloemen: zo omschrijven buitenlandse media ons land
- Artikel
- 10 apr 2024
- 6 minuten leestijd
Vanuit ons kikkerlandje dromen we graag over reizen naar het buitenland, opzoek naar zon, bergen en andere dingen die minder vanzelfsprekend zijn in Nederland. Maar we staan er niet altijd bij stil dat er ook reizigers staan te popelen om hier te komen. Waar komen zij dan voor?
© SCStock / Shutterstock.com
Nederland = Amsterdam
Veel reizigers hebben hetzelfde beeld van Nederland: Holland is een synoniem voor Nederland en Amsterdam is het verzamelpunt voor reizigers. De hoofdstad staat bij vele bovenaan de bucketlists, mede door het imago van wiet, het Red Light District en het bruisende nachtleven waar de stad maar niet vanaf komt. Toch lijken veel platforms zich bewust te zijn van het stereotype van 'het Venetië van het noorden’, hoe ze Amsterdam weleens noemen. Ze moedigen juist de 'hippe' Pijp en het 'authentieke' Jordaan aan, in plaats van de drukkere plekken. Amsterdam-West is volgens Time Out een van de coolste wijken van de wereld in 2023.
Ook worden de 'mooie steden' in de buurt van Amsterdam door de media aanbevolen. Slecht een kort ritje met ons ‘indrukwekkend’ treinstelsel brengt je al naar steden als Haarlem, Hoorn, Zaandam en Utrecht. De treinen en vooral de stations zijn voor een groep bezoekers al een bestemming. Ook worden Delft en Leiden vaak genoemd als dagbesteding niet ver van Amsterdam, omdat de ’Schilderachtige’ steden de geboorteplek en het decor zijn van veel schilders en schilderijen uit de Gouden eeuw.
Op zoek naar een alternatief voor een verblijf in Amsterdam? Probeer Groningen, zegt CNN. Jong en hip, vindt de Amerikaanse krant de Groningse stad. Verder, zoals bij veel van de Nederlandse steden, makkelijk te verkennen met de fiets. Meer op zoek naar een onbekende progressieve stad? Dan moet je volgens BBC in het Gelderse Nijmegen zijn. Zij zijn vooral onder de indrukvan de groene focus van de stad, dat in 2018 de titel ‘European Green Capital’ kreeg van de Europese Commissie.
Waterland
De Nederlandse strijd tegen het water is voor velen een bron van inspiratie. Daarom zijn de dijken, molens en polders ook populaire attracties voor bezoekende reizigers in Nederland. Kinderdijk is een voorbeeld van zo'n plek die bezocht wordt om dit met eigen ogen te zien. En Natuurlijk Volendam, waar reizigers komen voor het historische centrum, klederdracht en vissersboten.
Fietsen, fietsen en nog meer fietsen
Dat Nederland zo plat is als een pannenkoek, daar zijn veel mensen het over eens. En wat kan je perfect doen in een vlak land? Juist: fietsen. Vooral bloggers en YouTubers die het land hebben bezocht, raken niet uitgepraat over de fietscultuur in Nederland. Geef ze eens ongelijk. In bijvoorbeeld fietshoofdstad Utrecht is het heel makkelijk om veel van de stad en omgeving te verkennen met een gehuurde fiets. Maar ook andere steden en dorpen lenen zich uitstekend voor verkenning vanaf het zadel. Voor ons misschien heel normaal, maar voor Amerikanen een hele andere realiteit, en dus een ervaring op zichzelf.
Overal tulpen
Ergens kregen, voornamelijk Amerikaanse, media het idee dat heel Nederland vol staat met tulpen. In lijsten met redenen waarom je naar Nederland moet komen, wordt vaak vermeld: "Bloemen" of "overal tulpen". In werkelijkheid staat natuurlijk niet heel Nederland vol met tulpen, maar doelen ze op de velden en parken in de Bollenstreek, zoals natuurlijk de Keukenhof, die in April prachtig bloeiende tulpen. De tulpentelers in de regio weten goed in te spelen op de pracht van de bloemen en bieden tegenwoordig steeds meer foto-experiences aan voor reizigers die puur komen voor de ultieme Insta foto.
De rustigste eilanden van Europa
Niet alleen de typische tulpen, molens en grachten van Nederland vallen in de smaak, ook onze Waddeneilanden krijgen steeds meer aandacht. Zo werd Schiermonnikoog door CNN een van de rustigste eilanden van Europa genoemd. De rust en de natuur zijn goede redenen om het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland te bezoeken. Ook Texel komt regelmatig in het nieuws als mogelijke reisbestemming voor internationale reizigers. Zo schreef The Sun een artikel over 'vakantie-eiland' Texel: een paradijs voor dierenliefhebbers, met witte stranden en beroemd bier. Voor veel reisbloggers staat wadlopen, wat op de Waddeneilanden kan, hoog op de to-do-lijst. Is weer eens wat anders dan al die bekende musea.
Klein New York of meer Dubai?
‘The city more like Dubai’: Rotterdam. Zo noemde BBC de grootste havenstad van Europa. De stad wordt door veel media en reizigers geprezen voor de moderniteit en innovatie. Zo werd Rotterdam in 2017 door CNN de ’nieuwe hoofdstad van cool’ genoemd, een woordspeling met de wijk Cool. Ook The Sun prees de stad om de architectuur van bijvoorbeeld de kubuswoningen van architect Piet Blom en de Markthal. Een ‘Disney voorarchitectuur geeks’ vindt de BBC zelfs. Er is natuurlijk veel meer te doen en te zien in Rotterdam, maar vooral de skyline en de bijzondere gebouwen die na de Tweede Wereld zijn opgebouwd, krijgen de buitenlandse aandacht.
De delicatessen
Net zoals we kunnen genieten van een heerlijke pizza of pasta in Italië, een verse baguette met brie in Frankrijk, of een schnitzel in Duitsland, kunnen reizigers in Nederland genieten van onze traditionele gerechten. Vooral het café-eten maakt grote indruk. Het wordt aangeraden om onze lokale bieren te bestellen in een bruin café, samen met een heerlijke portie friet of bitterballen. Natuurlijk vallen ook de Nederlandse kazen, zoals Gouda en Edammer, goed in de smaak. Er wordt dan ook vaak verwezen naar een bezoek aan de steden waar de kazen vandaan komen. Als je daar een bezoekje aan de markt brengt en kaas koopt, wordt het ook aanbevolen om de verse stroopwafels uit te proberen, want daar raken reizigers al helemaal niet over uitgesproken. Het aller gekste voor bezoekers? Een broodje hagelslag. Wat voor veel van ons een normaal ontbijt is, wordt vaak aangegeven als een must-do voor bezoekers. Of een haring op de ‘Hollandse manier’ proberen, iets minder populair onder de zoetekauwen.
Dutch directness
Let op: de Nederlanders zijn erg direct, dat betekent niet dat ze gemeen zijn. Zo worden reizigers over de hele wereld gewaarschuwd als ze op bezoek gaan in Nederland. Vooral Amerikanen vinden dat we weleens bot kunnen zijn. Ook zijn ze verbaasd over onze fooicultuur, dat natuurlijk ook wel eens voor misverstanden zorgt als Nederlanders in Amerika op bezoek zijn. Niet gek dat we een gierig stereotype hebben. Wel is het fijn dat we met z’n allen zo goed Engels praten, maakt Nederland lekker toegankelijk, vinden ze.
Ook zin gekregen om Nederland als reiziger te verkennen? Lees hier alles over reizen in ons kikkerland.