Adrenalinejunk? Zo ziet een helikopterbungee in een actieve vulkaan eruit
- Artikel
- 02 nov 2021
- 6 minuten leestijd
Bungeejumpen. Waar het voor de meeste van ons al angstaanjagend genoeg is, zal menig adrenalinejunk er niet warm of koud van worden. In Chili kunnen zelfs de echte waaghalzen echter het randje opzoeken: een bungee waar koord, helikopter en vulkaan samenkomen.
Duiken in een lavameer
Vliegend boven een vulkanisch gebied ruist de herrie van de helikopter door je koptelefoon. Terwijl je uit het raam naar beneden kijkt, denk je nog eens na waarom je hier in hemelsnaam bent. De deur van de helikopter opent: het is zover. Je gaat springen, maar zonder parachute.
In Chili spring je niet van een brug of een hijskraan, maar uit een helikopter. En we zullen maar meteen met de deur in huis vallen: deze sprong is niet voor iedereen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is het behoorlijk prijzig. Mocht je hier willen bungeejumpen, dan ben je meer dan twaalfduizend euro kwijt. Niet iets dat de meeste van ons nog ergens op een zolderkamertje hebben liggen. Ten tweede: enkel het idee bezorgt je misschien al een hartverzakking.
Je sprong eindigt in de actieve vulkaan Villarrica. Dit is een van de slechts vijf vulkanen ter wereld met een actief lavameer in de krater. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Alsof je een duik neemt in een meer gevuld met kolkende lava. Als dat je geen adrenalinekick meer geeft, kan je de hoop beter opgeven.
Alsof dit allemaal nog niet voldoende is, kan de helikopter je niet terugtakelen na je sprong in het diepe. Mocht je gezicht nog niet gesmolten zijn, kan je dus afkoelen tijdens de terugvlucht naar het vliegveld, hangend aan een lint. Even een tandenstoker meenemen dus, als je zonder insecten tussen je tanden terug wil keren in je hotelkamer.
Voor twaalfduizend euro krijg je overigens meer dan alleen een bijna-doodervaring. Je verblijft hiervoor vijf dagen in het gebied rondom de vulkaan, waar je onder andere kan raften en hiken. Ook zijn overnachtingen, eten, drinken en vervoer inbegrepen.
Geen Dagobert Duck?
Uiteraard begrijpen we dat niet iedereen zomaar een zak geld heeft liggen. De wereld biedt echter ook veel goedkopere alternatieven om te bungeejumpen. Misschien iets minder extreem, maar angstaanjagend genoeg om van wakker te liggen.
In de voetsporen van 007
Met 007 bedoelen we niet de hoogte van de sprong, die met 220 meter iets hoger uitvalt, maar de filmlegende James Bond. In 1995 sprong Pierce Brosnan in de naam van Bond van de Verzasca-stuwmuur in Zwitserland. Een stunt die nog steeds bekend staat als een van de meest spectaculaire in de filmwereld. Tegenwoordig zijn echter niet alleen acteurs of stuntmannen welkom om een sprong te wagen op de dam. Ben je net zo’n ijskonijn als 007, dan kan je in Zwitserland in z'n vliegsporen treden.
Als een waterval naar beneden
Op de grens tussen Zimbabwe en Zambia kan je een van de meest bijzondere sprongen ter wereld maken: vanaf 111 meter hoogte van de Victoria Falls Bridge springen. Met de woeste Bambezi-rivier onder je en een van de grootste watervallen ter wereld – de Victoria Falls – achter je, zal je jezelf ongetwijfeld afvragen waarom je niet gewoon alleen een kijkje ging nemen naar dit natuurwonder. Terwijl je duizenden liters water per seconde naar beneden hoort storten, moet ook jij eraan geloven en een sprong in het diepe wagen. Een troost: Will Smith sprong hier ook ooit vanaf en is tot op de dag van vandaag nog in de bioscoop te bewonderen.
Afrikaanse hoogten
De sprong bij de Victoria Falls is hoog, maar zeker niet de hoogste van Afrika. Die eer is voor de Bloukrans Bridge in Zuid-Afrika. Midden in het natuurreservaat van de Garden Route vind je deze brug die met 216 meter behoorlijk imponerend oogt. Met woeste rotsen voor je en de Zuidelijke Oceaan achter je is de plek qua omgeving absoluut een van de mooiste om te springen. Hiervan genieten zal echter niet gemakkelijk zijn met een koord rondom je enkels en de afgrond onder je. Nergens ter wereld vind je een hogere brug waar je vanaf kan springen.
Duik in de geschiedenis
Ben je nog een beginneling en staat een hartverzakking niet op je planning? Vlakbij Queenstown in Nieuw-Zeeland kan je vanaf de veertig meter hoge Kawarau-brug springen. Klinkt niet heel indrukwekkend, maar het is de plek waar het allemaal begon. In 1986 sprong AJ Hackett met een zelfgemaakt rubberen koord van deze brug en dit leverde hem een levenslange obsessie voor bungeejumpen op. Uiteindelijk richtte hij hier de eerste commerciële bungeejump ter wereld op. Een extra optie die waaghalzen tegenwoordig hebben bij deze sprong is dat het koord nét lang genoeg is om met je hoofd het turquoise water onder je te raken: een kus met de dood zou je het kunnen noemen. Vandaag de dag is de naam AJ Hackett een wereldwijd merk, met bungeejumps in verschillende landen.
Van de toren blazen
Een van de andere bungeejumps onder de naam van AJ Hackett is de sprong van de Macau-toren in China. Met 233 meter is dit de hoogste sprong van een gebouw die je ter wereld kan maken. Wil je dus graag bungeejumpen, maar niet door de wildernis trekken? Dan ben je in Macau aan het juiste adres. In tegenstelling tot de andere sprongen moet je bij deze overigens wel weer flink in de buidel tasten: met ruim tweeduizend euro is de sprong allesbehalve goedkoop.
Niet zo’n adrenalinejunk maar wel fan van vulkanen? De Kawah Ijen is met een giftig meer en blauwe lava geen gewone vulkaan.