Camino de Santiago
- Artikel
- 21 jan 2022
- 5 minuten leestijd
Jaarlijks bewandelen meer dan driehonderdduizend mensen de Camino de Santiago. Dat is de pelgrimsroute die naar de kathedraal Santiago de Compostella leidt, één van de heiligste plekken in het Christendom. Hier zouden namelijk de resten liggen van St. James de Apostel. En in het Spaans en Portugees wordt zijn naam verkort tot... *tromgeroffel*: Santiago.
Om op die heilige plek te komen, kan je de kilometerslange pelgrimstocht bewandelen. Tijdens je tocht kom je op behoorlijk wat bijzondere plekken. Van groene weidevelden en droge grond tot diepe bossen, historische dorpen en kustwegen: tijdens het bewandelen van de Camino kom je langs allerlei soorten natuur.
Wil je niet de hele route afleggen? De volgende etappes wil je in ieder geval niet missen...
Hoewel het oorspronkelijke startpunt officieel Parijs-Orleans-Tours is, kan je op verschillende plekken beginnen. Zo ook in Frankrijk, in het prachtige dorp Saint Jean Pied. Je begint hier de Camino op een hoogtepunt van de route. De historie straalt van de oude Franse huizen die begroeid zijn met klimop en met luiken voor de ramen die ‘s middags gesloten zijn tegen de zon. Loop onder de stenen boog door en je bent officieel van start gegaan.
Pamplona is de hoofdstad van de Spaanse regio Navarra. Het is een bijzondere stad om te bewonderen. Hier vind je middeleeuwse huizen, de Santa Maria-kathedraal en het historische Café Iruña. Vooral die laatste wil je na een lange dag lopen in de zon niet missen. Maar ook voor een rustdag is dit een uitstekende plek om bij te komen.
Een van de meest bijzondere uitzichten tijdens het wandelen van de Camino is toch wel op de top van de Alto del Perdón in de regio Navarra. Na een klim tussen zonnebloemvelden kijk je vanaf de top terug over de glooiende groene bergen. Je ziet valleien tot zover het oog rijkt. De iconische ijzeren beelden van de pelgrims vergezellen je in stilte.
Tijdens de route kom je heel wat kathedralen tegen. In Burgos vind je een van de meest spectaculaire van Spanje. Ook vind je in Astorga een prachtige kathedraal en het paleis Episcopal, die beiden ontworpen zijn door de bekende architect Antoni Gaudí. Een andere historische plek is O Cebreiro, waar de ronden stenen huizen met rieten daken je mee terug in de tijd nemen.
Kom je aan in Santiago de Compostella? Dan wordt het leven een feestje. Want ook al ben je kapot van de duizenden voetstappen, van de aanblik van dansende mensen op straat krijg je waarschijnlijk meteen weer energie. Maar je kan het ook iets rustiger aan doen in de prachtige oude stad met smalle straten. Woon bijvoorbeeld een mis bij in de kathedraal om twaalf uur ’s middags of om half 8 ’s avonds.
Na de eindbestemming is er meer. Je kan ervoor kiezen om na al die kilometers nog het allerlaatste stuk mee te pakken naar misschien wel de mooiste plek van de Camino: Kaap Finisterre. Dit wordt ook wel het einde van de wereld genoemd, je kan simpelweg niet verder. Van Santiago is het nog negentig kilometer naar Finisterre, hier doe je gemiddeld zes dagen over. Eenmaal aangekomen zie je overal om je heen water. Op de hoge kliffen of op het strand kan je bijkomen terwijl je nog een laatste keer de prachtige omgeving van Spanje kan waarnemen.
Traditie aan het eind van de camino? Het verbranden van je kleding of wandelschoenen. Een gebruik wat stampt uit de middeleeuwen. Wanneer pelgrims aankwamen in Finisterre verbrandde ze hun kleding. Nog steeds wordt dat gebruik geëerd door kleding, schoenen of een wandelstok in de fik te steken. Hier is zelfs een brandstapel voor ingericht bij de vuurtoren.
Eten en drinken
Tijdens het afleggen van de route zijn er waarschijnlijk genoeg momenten dat je snakt naar een goeie maaltijd met een glas wijn. Daarvoor moet je in Puente de la Reina of Logroño zijn. De bewoners van Puente de la Reina grappen wel eens dat je er evenveel cafés als straatstenen vindt. Genoeg keuze om even te relaxen dus.
Maar ook in Logroña is de keuze groot. De hoofdstad van de La Rioja wijnregio is een levendige stad met een historisch centrum, goed eten en bruisend nachtleven. In Calle Laurel vind je de beste pintxos barren: tapas hapjes met een sterke sociale component, omdat ze altijd met vrienden worden gegeten. De wijnregio Rioja staat bekend als een prestigieus wijngebied, hier werd namelijk al voor de Romeinse tijd wijn geproduceerd. Mocht je nog een extra uitstap willen maken naar een wijnboerderij, dan is dit je uitgelezen kans.
Vervoer
De pelgrimstocht is 1600 km lang. Besluit je deze route af te leggen, dan moet je een (online) een pelgrimspaspoort aanvragen. Hiermee kan je voor weinig geld overnachten in herbergen langs de route. Voor een bewijs van voltooiing moet je minimaal honderd kilometer afleggen. Ga je voor het minimum dan kan je beginnen in Sarria, Lugo, Ferrol of Tui.
De Camino de Santiago is niet één lange route, maar bestaat uit een paar hoofdroutes. Op basis van je voorkeur voor een landschap – wil je een vlakker landschap of juist een route door de bergen – kan je je eigen weg kiezen. Er zijn dus verschillende wegen die naar Santiago de Compostella leiden.
Je kan de wandeltocht starten waar je wil, vanaf je eigen voordeur, Frankrijk, Portugal of Spanje. De Camino Frances is dan een populaire route, maar Camino Portugués (wanneer je start in Portugal) is ook prachtig. Begin dan bijvoorbeeld in Porto of Lissabon.
Goed om te weten
Beste tijd: April tot en met oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans, Spaans en Baskisch
Kraanwater: Drinkbaar