Cappadocië
- Artikel
- 11 feb 2022
- 5 minuten leestijd
Een ruige regio in het hart van Turkije: dat is hoe je Cappadocië het beste kan omschrijven. Het gebied staat bekend om het idyllische landschap, bijzondere rotsformaties, grotwoningen en ondergrondse steden. Maar misschien ken je het vooral van de honderden luchtballonen die bij bijna elke zonsopgang en -ondergang door de roodgekleurde lucht zweven.
Cappadocië heeft een vulkanisch tufsteenlandschap waarbij zich door erosie allerlei valleien, holtes en natuurlijke torens hebben gevormd. Door de zachtere steen en de weersomstandigheden ontstonden eeuwen geleden al grotten, die meteen goed benut werden door de bevolking. Zij bouwden onder andere woningen en kerken in de rotsen. Het is dan ook niet voor niets dat deze bijzondere streek al sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Hoe je dit bijna onwerkelijke landschap het allerbeste bezichtigt? Van bovenaf. Vanzelfsprekend zijn ballonvaarten in deze regio dan ook immens populair. Waar in 1992 zo’n twintig tot dertig ballonen de lucht in gingen, zijn dit er nu meer dan tweehonderd. Een bezoek aan Cappadocië is voor de meeste mensen dan ook niet compleet zonder als een vogel boven de rotsformaties te bewegen. Iets te prijzig? Dan zijn er meer dan voldoende uitzichtpunten om het landschap en de honderden ballonnen in de lucht te bewonderen. Wanneer deze in de ochtend allemaal tegelijkertijd opstijgen, zorgt dit voor een magisch tafereel dat elke fotograaf gelukkig zou maken. Wil je liever iets minder toeristisch doen? Ga bij zonsopgang paardrijden tussen de rotsformaties. Ook dit blijkt een onvergetelijke ervaring te zijn.
Toeristisch, dat kan het gebied namelijk zeker zijn. Cappadocië kent verschillende prachtige gebieden en populaire valleien, waaronder Rose- en Love Valley. Deze zijn zeker de moeite waard zijn voor een bezichtiging, maar hier merk je al snel dat je op plaats bent die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In die drukbezochte gebieden koop je kaartjes om de vallei te mogen betreden.
Gelukkig kan je in Cappadocië ook de drukte nog ontvluchten door te hiken in een van de minder toeristische valleien. In de Swords Valley loop je bijvoorbeeld niet tussen de mensenmassa’s door, maar baan je je juist een weg tussen wijngaarden en wilde appel- en perenbomen door. Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Dan kan je hier ook dwars door grotten kruipen of langs rotsformaties klauteren.
Iets verder van Göreme, de uitvalsbasis voor veel mensen tijdens hun reis in Cappadocië, vind je de Ihlara Valley. Met 105 grotkerken, waar de schilderingen en snijwerken aan de binnenkant nog altijd intact zijn, is dit een waar openluchtmuseum. Ben je het droge, woestijnachtige landschap zat? Dan is de bosachtige Ihlara vallei vol wilde bloemen een perfecte afwisseling. Neem vooral je zwemspullen mee als je hier gaat wandelen, want op de route ligt een prachtige waterval waarnaast je kan zwemmen. De mogelijkheid tot het nemen van een verfrissende duik op zo’n adembenemende plek kan je natuurlijk niet laten schieten.
Ondergronds is Cappadocië minstens net zo imposant als boven de grond. Een bezichtiging aan de diepste ondergrondse stad van Turkije, Derinkuyu, kan je dan ook bijna niet overslaan. Hier ligt een dertig kilometer lang complex aan tunnels. Die tunnels leiden je naar eeuwenoude woonverblijven, kerken en veestallen, allemaal diep onder de grond gelegen. Hoe oud deze stad precies is? Dat is nog altijd onduidelijk met schattingen variërend tussen de acht- en zeventienduizend jaar. Wat we wel weten is dat deze stad is gebouwd om inwoners te beschermen tegen invallen van vijanden. Dit blijkt uit het feit dat het complex meer dan honderd unieke ingangen heeft.
Andere plekken om te bewonderen in deze bijzondere streek zijn de Donkere Kerk, het Kizlar-klooster en het Göreme Open-Air Museum. Of loop over een bazaar, winkel in een citadel en neem een bad in het Huand Hatun complex. Kortom: er is voor iedere reiziger wel iets te zien en te doen in het adembenemende Cappadocië.
Eten
Altijd al in een grot willen eten? In Göreme is het kleinschalige familierestaurant Top Deck een echte aanrader. Te veel betalen zal je in Cappadocië niet snel overkomen, maar mocht je echt weinig te besteden hebben, dan is Cafe Safak een goede plek voor een maaltijd. Zit je graag in de buitenlucht, dan kan je je hart ophalen bij Nostalji Restaurant. Hier vind je een prachtig terras: ideaal voor een speciale gelegenheid of een romantisch diner. Een echte lekkernij in Cappadocië is pottery kebab. Wel duurt dit vier uur om te bereiden, dus maak vooraf een reservering als je het gerecht wil bestellen. Zin in een alcoholische versnapering? Bestel een glas wijn van de Emir druif. Deze groeit alleen in dit gebied en heeft een specifieke smaak door de koude besneeuwde winters en de vulkanische ondergrond.
Vervoer
In zo’n vier uur vlieg je van Amsterdam naar Kayseri, de hoofdstad van Cappadocië. Van daaruit pak je een bus die je naar Göreme of andere tussengelegen steden vervoert. Wil je niet afhankelijk zijn van bussen en taxi’s? Huur dan een auto op het vliegveld of in Göreme. In deze Turkse stad is er overigens meer dan voldoende te doen op loopafstand, dus ook zonder auto hoef je je niet te vervelen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Nieuwe Turkse Lira
Taal: Turks
Kraanwater: Drinkbaar