Klimaatbewust reizen: hoe pakken wij dat aan?
- Artikel
- 25 aug 2019
- 5 minuten leestijd
Reizen is heel vervuilend, daar zijn we ons bewust van. Daarom zijn we met ons nieuwe duurzamere weg ingeslagen, onder andere door ons programma klimaatbewuster te maken. Maar hoe pakken we dat aan?
Wij geloven dat de wereld zien je horizon verbreedt en dat reizen mooi en kostbaar is. Reizen brengt mensen op de wereld dichter tot elkaar. Reizen zorgt voor meer tolerantie en begrip. Reizen zorgt ervoor dat je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde wereld weer door andere ogen gaat zien. Daarnaast is onze planeet natuurlijk adembenemend mooi.
Mensen zullen altijd blijven reizen, dat zit in de aard van het beestje. Ook per vliegtuig, dat kan je niet tegenhouden en dat willen wij ook helemaal niet. Maar je kan als reiziger wél bewuste keuzes maken. Want elke keuze die je maakt heeft een directe impact op je omgeving en de mensen die er wonen.
Zelfs binnen de gekte van de reisindustrie – want dat is het inmiddels geworden – kan je die bewuste keuzes maken. En dat laten we met 3 op Reis graag zien. Met ons reismerk hopen we kijkers aan te sporen duurzamer op reis te gaan en inspiratie te geven over de manieren waarop dat kan.
Ons programma is klimaatbewust geproduceerd, maar hoe dan?
Bij klimaatcompensatie zorg je ervoor dat de CO2 die jij uitstoot uit de lucht wordt gehaald of ergens anders minder wordt uitgestoten. Denk bijvoorbeeld aan het planten van bomen, het voorkomen van verdere ontbossing of het uit de lucht zuigen van CO2. Wij doen met 3 op Reis beide.
CO2 uit de lucht zuigen in IJsland
Door middel van technologie CO2-uitstoot uit de lucht zuigen en voor altijd laten verdwijnen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar wereldwijd gebeurt dit al op verschillende plekken, zoals in een fabriek in IJsland. Het direct filteren van CO2 (koolstofdioxide) uit de atmosfeer wordt Direct Air Capture (DAC) genoemd. Enorme ventilatoren zuigen daarbij uitgestoten CO2 uit de lucht, waarna het aan een filter blijven plakken. Dit filter wordt dan verhit, waardoor alleen de CO2 loslaat en wordt opgevangen. Wat je daarmee kan doen? Het omzetten in bijvoorbeeld bruiswater of circulaire kerosine of in basalt-grond spuiten, waardoor het voor altijd gesteente wordt.
DAC is vooralsnog omstreden. Deze manier van CO2 verwijderen kost namelijk veel energie, die ook nog eens honderd procent groen moet zijn, anders zit je voor niks CO2 uit de lucht te zuigen. Ook is de technologie enorm duur. Daardoor zuigen de fabrieken die er nu staan slechts een minuscuul deel op van de wereldwijde uitstoot. Op dit moment zet het dus nog geen zoden aan de dijk, maar de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Daardoor kan deze techniek in de toekomst een stuk goedkoper worden en kan er exponentieel meer CO2 uit de lucht gehaald worden. En dan wordt het heel interessant, aangezien dat zou kunnen betekenen dat we onze atmosfeer zelf kunnen regelen.
Volgens het IPCC, het klimaatpanel van de VN, gaan we met de huidige maatregelen als windmolens, zonnepanelen en bomen planten de klimaatdoelen niet redden. En zijn er meer rigoureuze middelen nodig, zoals DAC. 3 op Reis vindt het de moeite waard dit verder te onderzoeken en voor de compensatie van dit seizoen te investeren in DAC. Meer weten? Bekijk deze (Engelse) uitleg.
Duurzame landbouw in Bolivia
Hoe mooi zou het zijn als je al je CO2-uitstoot van een gemaakte reis exáct kan compenseren? De organisatie TreesForAll kan dit voor je doen, waardoor jij alleen nog maar hoeft na te denken over hoe je je uitstoot wil compenseren.
Wij kiezen ervoor om een agroforestry-project in Bolivia te steunen, dat als doel heeft de verdere ontbossing in de Amazone tegen te gaan. Met dit project is de organisatie al veertien jaar bezig. Aforestry is een duurzame en innovatie manier van landbouw, waarbij in plaats van één gewas meerdere gewassen tegelijkertijd worden geteeld. Dit zorgt voor stabielere inkomsten voor de boer, verbetering van de vruchtbaarheid van de grond en meer biodiversiteit. TreesForAll helpt boeren over te stappen op duurzame boslandbouw, zodat er minder bos verloren gaat, de grond weer vruchtbaar wordt en de biodiversiteit verbetert. Daardoor kunnen allerlei plant- en diersoorten weer naar hun leefomgeving terugkeren. Meer weten? Lees alles over het project.
Hoe weten wij wat onze uitstoot is?
Dat is een hels karwei, want we willen in de compensatie niet alleen onze vluchten meenemen, maar ook de auto’s waarin we op locatie rijden, de boten waarop we varen en de hotels waarin we slapen. De ene keer slaapt de crew in een homestay en de andere keer in een groot hotel bij een vliegveld — ook al proberen we dit zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens de ene reis rijdt de crew rond in een elektrische auto, tijdens de andere in een busje of een 4x4.
Daarom wordt nu van iedere reis precies bijgehouden waar geslapen wordt, waarin gereden wordt, hoeveel kilometers er worden gemaakt en welke vluchten genomen worden. Aan de hand daarvan kunnen we zien wat we in een seizoen hebben uitgestoten aan CO2 en dat compenseren. En hopelijk lukt het om die uitstoot per seizoen te verminderen. Daar doen wij in ieder geval hard ons best voor.
Hier lees je wat we nog meer doen om bewust te reizen.