In deze Ierse havenstad kan je letterlijk de klokkenluider uithangen
- Artikel
- 06 sep 2022
- 4 minuten leestijd
Cork: religieus en rebels tegelijk. Buiten de stad bekruipt de wilde natuur je, terwijl je in de foodhall in het centrum specialiteiten als boter (letterlijk) naar binnen laat glijden. Wat moet je in één dag zien van de kleurrijke havenstad? We vissen er wat tips voor je uit.
Cork is dus een echte Ierse havenstad. Maar om er daadwerkelijk ook binnen te kunnen varen, kom je eerst aan bij een rotsige haven van 22 bij 16 kilometer. Daar tref je allerlei pastelkleurige huizen aan en op de achtergrond zie je een eerste herkenningspunt: Sint-Colman’s-kathedraal. Maar vergis je niet... Deze kathedraal bevindt zich in een plaats genaamd Cobh, onderdeel van het graafschap Cork.
Zinkend schip
Je denkt misschien “Huh, maar ik zou toch in Cork aanbelanden.” Dat klopt. Maar de stad waar je eerst nog met de boot langsheen komt omvat zeker wat noemenswaardige plekken om op aan te meren.
Naast de kathedraal staat er dicht bij het water namelijk een monument ter nagedachtenis aan het passagiersschip Lusitania. Dit schip werd net voor de kust in 1915 ten zinken gebracht door een Duitse U-boot. Mocht je toch een iets romantischer beeld willen van Cobh, vind je een stukje oostelijker in de stad de laatste aanmeerplaats van de Titanic.
En dit was pas het topje van de ijsberg, dus laten we gauw koers zetten naar het echte Cork.
Lekkernijen
Vanaf Cobh kan je dus met de boot doorreizen. Ben je niet zo'n fan van heen en weer deinen op het water? Er vertrekt ook ieder half uur een trein richting Cork. Een stad waar je je honger goed kan stillen. Je kan hiervoor naar de English Market gaan. Sinds 1788 is deze markt al in gebruik. Het is die toegankelijk voor jong en oud. Scoor hier traditionele delicatessen zoals drisheen (bloedworst) of pig’s trotters (varkenspoten) of verwen jezelf met een handgemaakte kaasplank vol met lokale olijven en kaasjes.
Klokkenluider
Is je buikje weer gevuld? Trek dan verder de stad in. In de oude binnenstad kan je op zat plekken mooie kiekjes maken. Ga bijvoorbeeld naar de Saint Fin Barre's kathedraal. Daar staat een vergulde engel die - als je de legende wil geloven - blaast op een bugel wanneer het einde van de wereld nadert.
Of maak zelf geluid en luid eigenhandig de klokken van Sint Annakerk. Ja, je hoort het goed! In deze kerk mogen de bezoekers zelf de Shandon Bells luiden. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit bedehuis. Want als je naar de klokken van de kerk staart, zou je bijna geloof dat je de tijd verliest. En dat is dat zeer begrijpelijk. De klokken dragen ook wel de bijnaam “Four-Faced Liar”, omdat er op elk van de vier klokken een andere tijd staat aangeduid.
Vette plek
Voordat we de avond inluiden vallen we nog met onze neus met onze neus in… het Botermuseum. Nederlanders zijn niet de enige fijnproevers wanneer het aankomt op dit bak- en braadproduct. In 1900 was deze Ierse stad de grootste distributeur van boter over de gehele wereld. Het bereik ging zelfs tot aan Sydney. Daarom krijg je in het museum nu vele kijkjes achter de schermen bij het maken van boter.
Pintjes trekken
Als de avond zijn intrede doet, betekent maar één ding voor de Ieren: tijd voor een pint. Cork kent veel verschillende pubs waarin je als fijnproever te werk kan. Staat het weer het toe? Neem dan plaats in de biergarten aan Douglas Street. Daar kan je niet alleen gezellig buiten zitten, maar tref je ook een excentriek interieur. En wees niet bang: ook in andere pubs in Cork wordt je omringd door kunst en knusse belichting.
Mocht het muzikale oor ook iets willen? In het stadscentrum vind je ook een aantal gezellige pubs waar je verwelkomd wordt met live muziek. En geloof ons, daar ga je je echt heel welkom door voelen. Sluit dan de avond af in een voormalig klooster, waar je onder het genot van tal soorten bier de pracht en praal van de natuurlijke havenstad op je kan in laten werken.
Een andere gezellige, Ierse havenstad verkennen? Maak je borst maar nat voor Galway.