De do’s en don’ts in India
- Artikel
- 25 aug 2022
- 7 minuten leestijd
Ieder mens heeft wel eens van India gehoord en heeft er waarschijnlijk ook een mening over. Het is een fantastisch óf juist verschrikkelijk land. Kortom: een plek van uitersten. En daarvoor moet je de nodige voorbereidingen treffen. Welke dan? We vertellen je hier de do’s en don’ts voor je Indiatrip.
Visum
Voor je die onvergetelijke ervaring tegemoet gaat, moet je wel eerst een visum aanvragen. Zonder kom je het Aziatische land toch echt niet in. Ook voor minderjarige kinderen geldt dit. Gelukkig hoef je voor de aanvraag niet meer langs bij een consulaat of ambassade van India, maar kan je het gewoon online aanvragen. Als je visumaanvraag is goedgekeurd, krijg je de toekenning per e-mail opgestuurd. Het enige wat jij dan nog moet doen? Printen en meenemen.
Vaccinaties
In sommige gebieden in India komt malaria voor, daarom is het innemen van tabletten soms nodig. Een vaccinatie voor hepatitis A, buiktyfus en DTP (difterie, tetanus en polio) wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Rabiës kan hier voorkomen bij zoogdieren, waardoor een vaccinatie waardevol kan zijn. Daarnaast is het van je reis en persoonlijke situatie afhankelijk of je een vaccinatie voor hepatitis B, tuberculose, Japanse encefalitis, schistosomiasis, BMR (bof, mazelen en rodehond) en gele koorts nodig hebt.
Ook handig om te weten: muggen komen hier veel voor. Deze kunnen ook ziektes overdragen als zika of knokkelkoorts. Bescherm je daarom ook overdag goed tegen muggenbeten.
Veiligheid
Over het algemeen is het land veilig om (alleen) door te reizen, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Allereerst gelden er voor de verschillende gebieden in India ook verschillende adviezen. De meest actuele reisadviezen vind je hier. Daarnaast moet je bij heilige plekken oppassen voor neppriesters: tempels zijn namelijk een broeinest van oplichters. Gelukkig is de lokale bevolking veelal vriendelijk en behulpzaam, maar als vrouw of iemand uit de LGBTQIA+-gemeenschap moet je wel extra opletten.
Zo worden vrouwen in de meeste delen van het land nog als minderwaardig beschouwd, ondanks dat daar langzaam verandering in komt. Daarom is het raadzaam om zoveel mogelijk bedekkende kleding te dragen en om starende blikken te vermijden. Erop ingaan wordt namelijk opgevat als flirten.
Pas sinds 2018 is homoseksualiteit gelegaliseerd in India. Ook is het een van de weinige landen waar transgender als derde geslacht wordt erkend. En hoewel dat een stap in de juiste richting is, betekent dat niet dat een iemand uit die gemeenschap veilig openbare affectie kan vertonen. Want intolerantie en geweld komt nog altijd voor.
Treinreizen
Treinreizen is in India erg populair en het Indiase spoorwegsysteem is niet altijd even logisch en geordend. Dat merk je al als je je tickets probeert aan te schaffen. Zo heb je tal aan opties: zit-, sta- of slaapplaatsen, met óf zonder airco en dan nog de verschillende klassen. De treinklasse die je als reiziger in elk geval het liefst wil vermijden, is de unreserved class. Daar zit of staat iedereen hutjemutje op elkaar. Als je even bedenkt dat er dagelijks miljoenen mensen met de trein reizen, kan je je dit wel voorstellen.
Fijner is het – vooral als je lang onderweg bent – om 2AC Tier tickets te boeken, waarbij je airco en meer ruimte hebt. Als je dan ook de nacht in de trein doorbrengt, word je beddengoed geregeld en heb je gordijnen voor wat privacy, een eigen lampje en zijn er aan beide kanten van het gangpad ‘maar’ twee bedden. Neem wel je eigen toiletpapier en zeep of desinfectiespray mee. Ook is het aan te raden zelf je eten en voldoende water te regelen.
Denk dus bij het boeken van een nachttrein na over welke klasse én welk bed je wil reserveren. Extra tip: kies voor het bovenste bed. De onderste is overdag namelijk gewoon een zitplek. Het boeken van een ticket kan meestal vanaf zestig dagen voor vertrek.
Online boeken is mogelijk en ook de makkelijkste manier. Maar je kan altijd nog op het treinstation of bij een lokaal reisbureau terecht.
Gezondheid
Vertel je mensen dat je naar India gaat? Dan krijg je waarschijnlijk direct te horen dat je wel diarreeremmers moet meenemen en dat je hoe dan ook voedselvergiftiging of infecties gaat oplopen. En die kans op buikproblemen is ook wel aanwezig. Dus die remmers in je tas proppen kan slim zijn.
Maar laat je daardoor niet ontmoedigen: in India kan je heerlijk eten! Zorg wel dat je kiest voor veilig water (dus uit flesjes, ook al is dat niet zo duurzaam) en goed gekookt of doorbakken eten. Wees verder voorzichtig met zuivel. Het motto? Bij twijfel niet doen. Gebruik daarnaast gewoon je boerenwijsheid. Drink bijvoorbeeld geen chai aan de over van de Ganges. Want je wil er niet over nadenken waar die glaasjes worden gewassen...
En er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is India een best vervuild land, en dan met name de hoofdstad New Delhi. En dat is best gek, aangezien deze stad tegelijkertijd ook overwegend groen is. Toch is hier de luchtvervuiling soms zo hoog dat er een medische noodtoestand wordt uitgeroepen: dan worden scholen gesloten en moeten mensen binnen blijven. Houd dit dus in de gaten, bijvoorbeeld via de borden in de stad waarop de huidige luchtkwaliteit is af te lezen.
Ook bestaat er een app die je vertelt hoeveel sigaretten je aan vervuiling binnenkrijgt die dag. Dit aantal lag tijdens Nienkes bezoek in mei 2022 op vijf sigaretten per dag en in de winter kan het makkelijk oplopen tot twintig. Dus zoals we in Nederland het weer checken, kijken ze in New Delhi naar de luchtwaarden. Voor mensen met astma kan dit dus flinke problemen met zich meebrengen. Neem in dat geval de nodige hoeveelheid pufjes mee.
Klimaat
Bij zo’n groot land als India is het logisch dat het klimaat er niet overal hetzelfde is. Zo kan het in het noorden tijdens het winterseizoen erg koud worden en is het in de zomer daarentegen erg warm. Daarnaast heb je hier van juli tot en met september te maken met de moessonperiode. Dan is een regenjas of paraplu noodzakelijk.
In het zuiden is het niet zo koud als in het noorden tijdens het winterseizoen. Daar red je je met minder laagjes. In de lente wordt het veel warmer en heb je al voldoende zonnebescherming nodig. En ook in het zuiden is er van juli tot en met september moesson aanwezig.
Cultuur
Niet alleen op het gebied van vaccinaties en visa hoor je je huiswerk te doen. Ook als het gaat om cultuur kan je je inlezen om je tijdens je reis zoveel mogelijk thuis te voelen. Wist je bijvoorbeeld dat India volgens de grondwet vijftien officiële talen kent? Maar in werkelijkheid zijn er meer dan duizend talen. Wel heeft het land Hindi als primaire taal en wordt er overwegend veel Engels gesproken vanwege de vele tongvallen die er in het land voorkomen.
Welke lesstof je verder tot je moet nemen? Je hoort als je een tempel bezoekt of een Indiaas huis binnengaat je schoenen uit te doen. Daarnaast dien je je hoofd te bedekken als je een heilige plaats bezoekt. Kleed je verder op een respectvolle manier als je bij mensen op bezoek gaat. Zo is het gebruikelijk om je schouders en benen – en ook je tatoeages – te bedekken.
Tijd voor een maaltijd? Was dan je handen voor en na het eten. En kom je in contact met bewoners? Vermijd dan het aanraken van mensen met je linkerhand. Deze wordt namelijk als onrein beschouwd en dus als een belediging gezien. En dat wil je natuurlijk niet.