Een vreemd gezicht in de Roemeense wildernis
- Artikel
- 28 jun 2022
- 3 minuten leestijd
Ben je op pad door de ongerepte Roemeense natuur en voel je opeens twee ogen in je rug branden? Geen zorgen, je bent goed bij je hoofd! Het is het levensgrote gezicht van Decebalus wat met kop en schouders boven de begroeide bossen uitsteekt.
Terug de schoolbanken in
In het zuidwesten van Roemenië sta je plots oog in oog met Decebalus, de laatste koning van Dacië. Effe een korte geschiedenisles: Roemenië was in de oudheid de locatie van het koninkrijk Dacië. Na verschillende conflicten met de Romeinen viel zo’n honderd jaar na Christus het Dacische koninkrijk in handen van de Romeinen. De laatste heerser Decebalus maakte daarom in 106 een eind aan zijn bewogen leven, maar is dus onsterfelijk gemaakt op een Roemeense rots.
Het brein achter dit alles
Maar het beeld is pas ver na de Daciaanse tijd gebouwd, in 1994 om precies te zijn. Kunstenaar Florin Cotarcea en zakenman Iosif Constantin Drăgan staken de hoofden bij elkaar en bedachten dit immense beeldhouwwerk vanuit de voorliefde voor de Daciaanse geschiedenis én kunst.
Twaalf beeldhouwers werkten zo’n tien jaar lang aan dit project. Maar na al die jaren zwoegen en zweten was het kunstwerk voor nog maar zo’n zestig procent af. Hoezo dan? Nou, het geldpotje raakte leeg. En tot op de dag van vandaag is het kunstwerk niet afgemaakt. Of dat nog ooit gaat gebeuren, is onduidelijk. Al kan Drăgan het eventuele eindresultaat helaas niet meer bewonderen, want hij overleed in 2008. Maar ook zijn bestaan is vereeuwigd. Onder het stuk rots lees je: “Decebalus Rex Dragan Fecit”. Ofwel: Koning Decebalus, gemaakt door Drăgan.
Reusachtige rots
Met een hoogte van 55 meter en een breedte van 25 meter kunnen we wel zeggen dat Decebalus een aardig groot hoofd heeft. De rotsformatie is het grootste sculptuur van Europa. Maar op de wereldranglijst valt ‘ie net buiten het podium. Hier bemachtigt het kunstwerk de zesde plek.
Decebalus’ zeven meter lange neus was nog wel een ding. Deze was vermoedelijk in het echt al zeer groot. En om afbrokkeling in de stenen variant te voorkomen werd het rotsblok verstevigd met flink wat ijzer en cement. Dat noem je nog eens een neuscorrectie.
Te land, ter zee en in de lucht
Het gezicht kijkt uit over de Donau-oever in de baai van Mraconia. Wil je een goed zicht op het gezicht? Steek dan één van de naburige bruggen over. Vanaf hier kan je Decebalus recht in z’n ogen aankijken. Wil je het beeld van nóg dichterbij bekijken? Ga dan met een boot het water op. Je kan er – met een vaarbewijs – zelf een huren of je hopt op een toerboot.
De bosrijke omgeving leent zich daarnaast perfect voor wat uitdagende hikes. Zoek dan onderweg naar Decebalus tussen de dichtbegroeide bossen. Al zie je ‘m met zijn 55 meter niet zo snel over het hoofd. Besluit je om dit immense kunstwerk met de benenwagen te bezoeken? Zorg dan wel effe voor een goed gevulde rugzak, want eetgelegenheden kom je onderweg niet tegen.
Wil je meer tips voor je reis door Roemenië? Check ze hier!