Deze Schotse wandelroutes zijn onze favorieten
- Artikel
- 15 okt 2022
- 5 minuten leestijd
Uitgestrekte grasvlaktes, naaldbomen, zigzaggende looppaden, glooiende berglandschappen en stromende rivieren. Nee, we omschrijven geen scène uit The Lord of the Rings, maar wel de prachtige Schotse natuur. Als je het ons vraagt is Schotland dé plek voor tochten met de benenwagen.
Hebben we je nu warmgemaakt voor een wandelroute door het Schotse landschap? Wees gewaarschuwd: het weer is niet altijd op en top. Maar dat had je wellicht al in de gaten. Zoals een bekend Schots gezegde dan ook luidt: ‘Er is niet zoiets als slecht weer, alleen slecht materiaal.’ Oftewel: klimmen met die handel. Door weer en wind dus. Want nattigheid gaat je niet tegenhouden, toch?
Eén van de meest adembenemende wandelroutes is de wandeltocht langs de Ben Nevis. We trappen gelijk af met een pittige tocht, want deze berg is meteen de grootste van heel het Verenigd Koninkrijk. Platgetraind of onervaren, het maakt voor de Ben Nevis niet uit. Langs het gebergte lopen meerdere routes, in alle vormen en maten. Van kalme kronkelpaden tot wegen met flinke stijgingspercentages. Je kan dus een route voor jouw niveau uitkiezen. Te moe om überhaupt nog te klimmen? Gelukkig gaat er ook een kabelbaan naar boven.
Niet ver van de Ben Nevis kan je de West Highland Way belopen. Ook deze tocht is uitdagend gezien de lengte. De gemiddelde duur is maar liefst vier dagen. Via Milngavia trek je naar Fort William. De route staat bekend om het dichtbegroeide landschap en mooie wateren. Wat je je daarbij voor moet stellen? Het ene moment loop je langs stille meren en het volgende word je verrast met het geluid van wild water in Snaait Burn. In dit gebied lopen tientallen watervallen en rivieren waardoor je bijna het gevoel krijgt dat je in een Disneyfilm bent beland.
Geen fan van Disneyfilms? Dan hopelijk wel van Harry Potter. Misschien ken je het beeld van de Jacobite-stoomtrein langs het Glenfinnan viaduct wel. Deze scène is opgenomen in, jawel: Schotland. De brug spot je via een vier kilometer lange route (ook vlakbij Fort William) en is meteen het startpunt van je tocht. Tijdens de Glenfinnan Viaduct en Loch Shiel- route, dwaal je langs het Schotse landschap dat ook als decor diende voor Harry Potterfilms. Je tocht eindigt bij het Loch Shiel-meer. Dat wordt even klauteren aangezien het water omringd is door groene bergen en bossen. De totale duur van deze tocht? Het eindpunt kan je binnen twee uur al bereiken.
Genoeg van alle natuurlijke, idyllische landschappen? Aanschouw het Old Town Rondje in Edinburgh. Het startpunt van deze route is de Brunswick Road. Deze is te bereiken met het openbaar vervoer. De route duurt ongeveer drie uur en onderweg kom je onder andere kathedralen, oude stadsdelen en markten tegen. Het geeft je bijna het gevoel dat je bent beland in de middeleeuwen. Een tip: de route brengt je ook naar Vicotria Street. Een winkelstraat die, in tegenstelling tot de rest van Edinburgh, een pittoresk en kleurrijk karakter uitstraalt.
Last but not least: Isle Of Skye. Dit prachtige eiland heeft een kenmerkend landschap door de spitsachtige rotsen en het rustige imago. Je hebt hier letterlijk het gevoel dat je alleen op de wereld bent. Wandel het ene moment langs onbeschaafde bergketens en sta een poosje later oog in oog met de felgroene natuur. Ons advies? Verken Isle Of Skye via de Trotternish Ridge. Via deze route baan je je langs hoge kliffen en ongerepte natuur in het noorden van het eiland. Schrik niet van eventuele Schotse hooglanders of wilde schapen. Die genieten maar al te graag mee van de mooie natuur die dit eiland te bieden heeft.
Eten en drinken
In de Schotse keuken geldt vooral één ding: je hebt pas lekker gegeten als je bomvol zit. En dat is maar goed ook, want dagenlang wandelen hou je alleen vol wanneer je genoeg brandstoffen hebt binnengekregen. Gelukkig staan er veel eetplekken langs de meeste Schotse routes. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op traditionele haggis: een combinatie van vlees, uien, havermout en specerijen. Ideaal voor een lange pitstop dus. Ook de dikke soep, bekend als cullen sink, doet het goed in de Hooglanden. Hier zit gerookte schelvis, aardappel en ui in. Beide gerechten verdienen geen schoonheidsprijs, maar zijn wel overheerlijk.
Vervoer
Vanuit Amsterdam sta je na anderhalf uur vliegen al in de hallen van Glasgow Airport. Maar als je het ons vraagt, is er een véél beter alternatief: de Caledonian Sleeper. Deze brengt je vanuit Euston, het hoofdstation van Londen, naar de meest afgelegen delen van Schotland. Zo kan je vanuit je luie treinstoel alvast genieten van de mooiste landschappen. Eindhalte bereikt? Dan is het handig om van daaruit een auto te huren. Volledig elektrisch, hybride of plug-in hybride: het kan al vanaf een paar tientjes per dag.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni tot en met augustusVisum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Britse Pond (GBP)
Taal: Schots, Schots-Gaelisch en Engels
Kraanwater: Drinkbaar