Midweekje middeleeuwen én natuur? Zwerf door het Thüringerwoud
- Artikel
- 20 apr 2022
- 5 minuten leestijd
Een ondoordringbare wildernis met oerbossen, beken en prachtige wandelroutes langs bergtoppen en historische hoogtepunten. Je haalt je natuurhart op bij onze oosterburen in het dunbevolkte Thüringerwoud.
Oude, idyllische dorpen, burchten en stadjes die midden in een ongerept groene strook liggen. Dat tref je aan in hartje Duitsland in het Thüringerwoud: een beboste bergketen van 120 kilometer lang en 35 kilometer breed in het zuiden van de deelstaat Thüringen. En dat op iets minder dan zes uur rijden van Utrecht af. Da’s lekker dichtbij. Bereid je maar voor op panoramische uitzichten!
Natuur? Natuurlijk!
In dit woud groeien natuurgebieden in bosjes, waaronder: het Naturpark Thüringer Wald, Naturpark Schiefergebirge-Obere Saale en het biosfeerreservaat Vessertal, dat op de UNESCO-erfgoedlijst staat. Bergweiden strekken zich over de laagvlaktes uit tussen grote bergsparrenbossen en heuvelachtige vulkanische gebergtes. Voeg dan nog de dorpen en natuurlijke bergrivieren toe en je krijgt een mozaïekachtig patroon in dit wijde woud.
Volgepropt met cultureel erfgoed
En hoewel je bij dit gebied nu nog vooral aan natuur denkt, vind je vrijwel nergens zoveel cultuur in zo’n relatief klein en stil gebied. Uit deze regio stammen vele grote beeldende kunstenaars, wetenschappers en componisten, waaronder de in Eisenach geboren Johann Sebastian Bach.
Karakteristieke steden
Hierdoor vind je er nu nog zeven bijzondere steden met elk een eigen karakter, zoals Gotha, Wartburg en Weimar. En niet te vergeten: Erfurt, de 1280 jaar oude hoofdstad van de regio met één van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van heel Duitsland. In deze Hanzestad zijn dan ook veel waardevolle archeologische schatten uit de oudheid gevonden. En hoewel de vakwerkhuizen in het straatbeeld in het verleden zijn blijven hangen, vind je er ook een modern staaltje techniek: de centraal gelegen stad is een knooppunt voor allerlei hogesnelheidstreinen.
Rustig genieten
Toe aan een actieve vakantie en tegelijkertijd wat rust? In het grotendeels beboste gebied vind je bijna twintigduizend kilometer aan wandelpaden, met routes op elk niveau. Dus wil je groene vinkjes in je stappenteller? Dan ben je hier lange tijd zoet. Wandel – of fiets – op een rustig tempo door deze Duitse regio met vooral veel biodiversiteit en indrukwekkende forten, kastelen en kloosters. Dat is slow travel op zijn opperbest.
Neem wel regenkleding mee: door de ligging en windrichting valt er in dit gebied wel met regelmaat regen, vooral in de winter. Maar… na regen komt zonneschijn. Of dat hoop je dan.
Rennsteig
Vooral de 170 kilometer lange Rennsteig, ook wel Rennweg genoemd, is bekend. Deze loopt van het antieke Hörschel naar Blankenstein en brengt je langs de drie natuurparken. Dit eeuwenoude pad werd al door de Kelten gebruikt en diende in de middeleeuwen als grens- en handelsroute. Het verbindt de hoogste bergtoppen in dit gebied, waaronder de Große Inselberg van 916 meter. In zes tot tien etappes loop je door uitgestrekte sparrenbossen, begroeide berghellingen en miniatuurdorpjes waar een stevige Duitse maaltijd op je wacht.
Dat dit niet zomaar een wandelroute is, bewijst het onofficiële volkslied van Thüringen wel, waarin het pad een hoofdrol speelt: het Rennsteiglied uit 1951. Oftewel: keiharde schlager… Je moet er maar van houden.
Verliefd op Ilmenau
Een andere prachtige en ietwat minder lange wandelroute dankt zijn naam aan Johann Wolfgang von Goethe, een wetenschapper, filosoof en schrijver die in 1749 in Frankfurt am Main geboren werd. De naar hem vernoemde trail van twintig kilometer begint in Ilmenau, een stad waar Goethe duidelijk zijn sporen heeft nagelaten, en eindigt in Stützerbach. En als hier toch loopt, neem dan vooral ook een pauze naast hem op een bankje op het marktplein in Ilmenau. Je moet het dan alleen wel doen met een bronzen, niet ademende variant.
Goethe raakte zelf in levenden lijve op zestienjarige leeftijd in Ilmenau verzeild door een opdracht van de toenmalige hertog van Saksen-Weimar. Het beviel hem er zo goed, dat hij er sindsdien 28 keer kwam en de stad omdoopte tot ‘het Rome van Thüringen’. Je kan dus wel zeggen dat hij groot fan was. In de tijd dat hij hier werkte, beschreef hij keer op keer zijn liefde voor de ongerepte natuur die de stad omringde.
Alternatieven
Niet zo’n fanatieke wandelaar of fietser? Ook met de (elektrische) auto kan je volop van de beboste omgeving genieten. Er loopt namelijk een autoroute van zo’n 450 kilometer door het woud: de natuurparkroute Thüringer Wald. Zoek je juist naar het ruigere avontuur? Kies er dan voor om in de winter te langlaufen, skiën, snowboarden, rodelen of je vooruit te laten slepen op de hondenslee.
Meer Duitse verrassingen? Ga wijnen in één van de 130 wijndorpen in de warmste delen van het land.