Digital detox: hoe ga je offline op reis?
- Artikel
- 10 jun 2021
- 6 minuten leestijd
Navigeren, het internet afspeuren voor de beste reistips en je avontuur volledig vastleggen. De telefoon is niet meer weg te denken uit onze reisactiviteiten. Toch kan je ook offline een prachtige reis maken. Of je digital detox zelfs hét thema maken van je volgende trip.
Want zelfs als je je telefoon niet eens per se nodig hebt, is het soms best lastig om hem weg te leggen. Internetverslavingen komen steeds vaker voor en ook op reis nemen de toenemende wifi-hotspots en gratis internet binnen de EU dit probleem niet weg. En dat is erg jammer, want door online te blijven komen we lastiger los van ons dagelijks leven, hebben we meer moeite met ontspannen en zijn we minder bezig met onze omgeving. En laat dat nou precies zijn waar we op reis juist zoveel behoefte aan hebben. Het verlangen om de digitale wereld even te laten voor wat hij is, is dan ook niet onopgemerkt gebleven binnen de reisindustrie. En ook in Nederland is er van alles mogelijk om je hierbij te helpen.
Leg ‘m weg
Zet ‘m uit, raak ‘m niet aan of laat ‘m desnoods helemaal achter. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch zijn er veel trucs die ervoor zorgen dat jij je telefoon niet eens meer wíl aanraken. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van met je reisgenoot. Degene met de laagste schermtijd aan het eind van de vakantie wint. Of download een app die al je andere apps letterlijk voor een bepaalde tijd blokkeert.
Zoek een white spot
Al het bovenstaande tevergeefs geprobeerd? Ga dan op excursie naar de zogeheten white spots. Dit zijn plekken op de wereld waar helemaal geen bereik is. En al zijn ze schaars, ook in Nederland bestaan ze. Dus waarom maak je er niet een leuke uitstap van? Neem een picknick, spelletjes en een goede gesprekspartner mee en bivakkeer een dag lang zonder de verleiding die bereik met zich meebrengt. Voor het vinden van de white spots bestaat, ironisch genoeg, een app om je op weg te helpen.
Bezoek een digital detox-vakantieadres
Toch liever een stapje verder of langer dan een dag offline? Je bent niet de enige. Daarom bestaan er tegenwoordig allerlei alternatieve reisorganisaties en vakantieadressen die zo’n ervaring aanbieden, buiten en binnen Nederland. Vaak staat hierbij het teruggaan naar de natuur centraal. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het creëren van een situatie waarin zo min mogelijk afleiding is en zoveel mogelijk stilte. Soms zelfs tot het ongemakkelijke aan toe. Hoe meer verveling, hoe beter. Want verveling leidt tot rust in je hoofd, waardoor er juist ruimte ontstaat voor creativiteit en nieuwe ideeën.
Verander je instelling
Vraag je gedurende je digital detox ook eens af waar je digitale verslaving eigenlijk vandaan komt. Waarom kan je niet zonder internet? Veel mensen denken dat ze met name vanwege praktische zaken niet zonder hun telefoon kunnen. Maar generaties geleden kon het ook gewoon zonder. Ga desnoods in je omgeving op zoek naar iemand die geen telefoon heeft. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar zelfs in deze nieuwe digitale maatschappij kiezen sommige mensen hier bewust voor. Wie weet is deze persoon wel bereid zijn of haar tips met je te delen. Waarschijnlijk heeft de echte reden dat je niet zonder internet kan meer te maken met de angst om dingen te missen, the fear of missing out. Denk aan het nieuws, evenementen of berichten van je geliefden. Het is de kunst om in te zien dat dit ook kan veranderen in the joy of missing out. Bovendien: als het écht belangrijk is bellen ze je wel, toch?
Maak een offline-reis
Je kan het je misschien bijna niet voorstellen, maar ook zonder telefoon kom je ergens. Onder het motto van eerst doen dan geloven: probeer het gewoon eens uit. Reizen, of je nou op stedentrip of natuurtrektocht gaat, kan ook offline. Natuurlijk heb je hier allerlei ouderwetse hulpmiddelen voor: de kaart, wegbewijzeringsborden, vertrekborden in stationshallen en bij busstations, het kompas of zelfs de sterrenhemel. Het uitvogelen van je route kost misschien iets meer tijd, maar het kan. “Vervoer moet lukken, maar hoe kom ik dan op de leuke plekken terecht?” vraag je je misschien af. Laten we de waarde van het gesproken woord niet onderschatten. Vraag gewoon voorbijgangers eens om advies. Waar haal je bijvoorbeeld de lekkerste koffie? Waar vind je de mooiste zwemplek? Of een gezellig park? Het zal je verbazen hoe makkelijk je bij de leukste lokale hotspots terecht komt als je het gewoon aan iemand vraagt.
Ga analoog
Nou begrijpen wij de oncontroleerbare begeerte om zélfs je digital detox-reis vast te leggen natuurlijk ook wel. Maar ook daar heb je helemaal geen internet voor nodig. Polaroids, een oude camcorder of gewoon de analoge camera van je moeder, het bestaat allemaal nog steeds. En kan je niet zonder je geliefde roadtrip-muziek? Koop een oude draagbare cassettespeler of walkman en haal je stoffige collectie cassettebandjes en cd’s van zolder. Niet alleen krijgt je beeldmateriaal zo die heerlijke vintage look, je maakt nog een reis door de tijd ook.
Doe het op de oude manier
Volledig offline reizen? Tot zo’n kleine zestig jaar geleden deed men niet anders. Een reis maken door een nieuwe omgeving, zonder de afleiding van je eigen omgeving, was dan ook dé gelegenheid om je hoofd eens goed leeg te maken. We herintroduceren: de pelgrimstocht. Een bezinningstocht, van soms duizenden kilometers lang, om eens even lekker na te denken over het leven, een sportieve prestatie af te leggen of om gewoon even los te komen van de dagelijkse bekommeringen.
Je hoeft natuurlijk niet gelijk de hele Camino de Santiago af te leggen, slechts een etappe kan ook al volstaan. Zo loopt een deel van deze pelgrimsroute bijvoorbeeld gewoon door Zuid-Limburg. Langs de bekende bedevaartstochten liggen bovendien vaak allerlei kloosters of herbergen waar je een goedkope maaltijd kan halen of zelfs kan overnachten, zoals bij Bezinningshuis Regina Carmeli in Sittard. Extra handig bij dergelijke routes: ze zijn vaak zo gebaand dat je ze nog makkelijk zonder internet kan volgen ook.
Bijpassend leesvoer nodig voor je offline-avontuur? Duik eens in deze meeslepende verhalen van grensverleggende ontdekkingsreizigers.