• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Van Griot tot Grammy: het verhaal achter Senegalese muziek
    Terug naar 3 op Reis

    Diyarbakir

    • Artikel
    • 21 aug 2015
    • 2 minuten leestijd

    Diyarbakir. Een stad met ruim één miljoen inwoners, waarvan 90% Koerdisch is. De Koerden wonen verspreid over 4 landen (Irak, Iran, Syrie en Turkije), en hebben dus geen eigen land. Diyarbakir wordt een beetje gezien als de hoofdstad van de Koerden.

    In de omgeving van Diyarbakir vind je het Bijbelse paradijs. Deze prachtige omgeving moet je gezien hebben. Net als de koningsbeelden op berg Nemrut Dagi. Oost-Turkije is geen voor de handliggende omgeving maar zeker wel de moeite waard!

    Eten

    Eten: de Turken zijn ervoor in de wieg gelegd. Ze staan dan ook bekend om hun lekkere en uitgebreide maaltjes. De smaak, sfeer, omgeving en het uiterlijk, alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Vis en lam zijn in principe het belangrijkst voor de Turk. Althans, in de keuken dan. In Diyarbakir is het genieten geblazen in restaurants Kaburgacl Selim Amca en Selim Amca’nin Sofra Salonu. Het beroemde streekproduct is trouwens de watermeloen.

    De Koerdische keuken is gebaseerd op veel vers fruit & groente, gegrild vlees, salade en een heleboel yoghurtsauzen. Zeker doen; eten in restaurant Cercis Murat in Mardin. En je kan natuurlijk ook altijd heel appetijtelijk een hapje verorberen bij de Koerden thuis.

    Turkije is een van de grotere lanen als het gaat om wijn. De nationale drank is de anijslikeur Raki. Toch zijn de Turken over het algemeen meer van de koffie en thee. Als reiziger kan je zomaar uitgenodigd worden voor een potje Turkse rummikub en kopje Koerdische koffie.

    Goed om te weten

    Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
    Visum: Ja
    Inentingen: Nee
    Valuta: Nieuwe Turkse Lira
    Taal: Turks

    • bestemming
    • turkije
    • europa
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    Van ultieme vrijheid naar gevangenschap op de Filipijnen: Hoe een halve joint voor Tim eindigde in een nachtmerrie

    Heimwee op reis: waarom je in het paradijs tóch naar huis wil

    Tussen verval en veerkracht: hoe gaat het met het Great Barrier Reef?

    40 miljoen toeristen: zo ontwijk je ze tijdens je reis door Japan

    Mount Rinjani: De top bereiken, maar tegen welke prijs?

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord