Duizelen in de Italiaanse Dolomieten
- Artikel
- 13 jul 2021
- 2 minuten leestijd
In het noordoosten van Italië rijzen een aantal majestueuze pieken op uit het aardoppervlak: de Dolomieten. Overdag een grijsgrauw aangezicht, zo nu en dan verscholen achter wolkensluiers. Tijdens zonsop- en ondergang gehuld in een zacht oranje gloed. Maar wat ze ook uitstralen, deze bergtoppen vormen de arena voor niets anders dan avontuur.
De Dolomieten in Italië zijn – naast een absolute lust voor het oog – een geliefde plek onder Europese wintersporters. Maar ook in de zomer kan je er flink wat spanning en sensatie opzoeken. Je vindt er onder andere prachtige uitzichten, een overvloed aan frisse lucht en bovenal excellente wandelroutes met een extra rauw randje. Want in de hoogste rotswanden zijn metalen pinnen, kabels en ladders verankerd, die samen wel erg duizelingwekkende wandelpaden vormen. Oftewel: via ferratas.
IJzeren weg
Via ferrata vertaalt letterlijk naar ijzeren weg. De klimhulpmiddelen bestonden dan ook uit ijzer toen ze tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst de rotswanden in werden geslagen. Er liep destijds een frontlinie dwars door de bergketen, waar Italiaanse en Oostenrijkse troepen bloedstollende veldslagen uitvochten. Hoge pieken werden hierbij gebruikt als observatie- en schietposten. En om artillerie en soldaten van top naar top te vervoeren werden de eerste via ferratas aangelegd.
Stalen zenuwen
Vandaag de dag bestaan de grepen voornamelijk uit staal. Maar aan de routes is weinig veranderd. Het bijzondere aan een via ferrata is dat deze wandelaars en amateurklimmers in staat stelt om te ervaren wat doorgewinterde klimmers ervaren, zonder dat je er de skills voor nodig hebt. De routes maken dat je kan gaan waar dat eerst onmogelijk leek. Soms op zulke grote hoogte, dat ze een adrenaline-kick opwekken waar je na afloop nog uren op kan doorteren. Een impressie opdoen? Presentator Nienke waagde zich aan een via ferrata: het zogeheten Adelaarspad in de buurt van Lago di Molveno.
De Dolomieten huizen zo’n honderdzeventig via ferrata-routes die je onder begeleiding van een gids kan volgen. De lengtes van de routes variëren van een paar uur tot meerdere dagen en iedereen met of zonder klimervaring (wel zonder hoogtevrees) kan ze volgen.
Meer bijzondere tochten maken? Deze Zweedse wandelroute leidt je door de onbedorven wildernis van Lapland.