Berlijn-liefhebber? Dan ga je ook van deze stad houden
- Artikel
- 09 jan 2020
- 7 minuten leestijd
Berlijn: een stad bomvol kunst, cultuur en historie. Maar met 13,5 miljoen reizigers per jaar ook flink platgelopen. Dus wil je deze ingrediënten minus de drukte? Kies dan voor Dresden.
Als je Berlijn liefhebt vanwege het wereldse en bruisende karakter, dan is Dresden met zijn luttele 550.000 inwoners misschien niet de perfecte vergelijking. Want het uitgaansleven dat die Dresdenaren hebben, komt niet overeen met drie dagen achtereen in een donkere technobunker kunnen stampen. Maar wie dol is op de Berlijnse kunst, cultuur én historie en juist niet houdt van massatoerisme, is in deze stad aan het juiste adres.
Oud en nieuw
Het leuke aan Dresden is dat je twee verschillende steden in één klap kan ontdekken. De Elbe-rivier - hierboven te zien - deelt de stad namelijk in tweeën: de Altstadt en de Neustadt, ook wel 'de oude stad' en de 'nieuwe stad'. Het zuidelijke deel, de Altstadt, kenmerkt zich door de grote paleizen, kerken en musea. In de Neustadt, het noordelijke deel, vind je daarentegen de gezellige sfeer, kunstzinnige wijken en het levendige nachtleven.
Opknapwerkje
Dresden was aan het begin van de twintigste eeuw nog gekroond tot mooiste stad van Duitsland. Het wordt daarom ook wel 'Florence aan de Elbe' genoemd. De stad is namelijk beladen met machtige paleizen, fonteinen en sculpturen. De stad ademt barok en wordt beschouwd als een van de mooiste architecturale steden van Europa.
En dat is knap, want in 1945 was dat echter compleet anders. In dat jaar werd de gehele stad weggevaagd door bombardementen. Een groot deel van de aangetaste schatten in de stad is toen overgebracht naar gerestaureerde musea. Of je de sporen van de oorlog nog terugziet? Gelukkig niet. Dresden is op prachtige wijze uit zijn as herrezen.
Barok boven alles
Vele grote kunstenaars hebben hun steentje – zeg maar gerust ‘rots’ – bijgedragen aan de culturele status van de stad. Met name aan de status van het oude gedeelte. Om maar een paar namen te noemen: Bach, Goethe, Wagner en Luther. Deze invloed is duidelijk af te lezen aan de weelderige gebouwen in de stad.
Eén daarvan is het Semperoper, het intimiderend grote operahuis langs de Elbe. Alleen al het bekijken van dit statige gebouw is de moeite waard. En mocht je van theater houden, ben je (bijna) verplícht om een voorstelling mee te pakken.
Zwingerpaleis
Op bijna steenworp afstand van het Semperoper ligt het Zwingerpaleis, een van de meest iconische gebouwen van Dresden. Dit paleis is zeker de moeite waard om in te duiken. Onder andere de muzikanten Wagner, Weber en Strauss hielden hier hun premières. En de immense binnentuin is volgebouwd met fonteinen, sculpturen en veel groen. Ook bevinden zich in het paleis meerdere musea, die zeker een bezoekje waard zijn.
Blikvanger
Nog een barokke blikvanger die je absoluut tegen het lijf gaat lopen in Dresden is de Frauenkirche. Zestig jaar lang was deze sierlijke en imposante kerk een ruïne. Het puin werd zowel een symbool voor de bombardementen die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog troffen, als een herdenkingsplek en een locatie van demonstraties tegen de DDR. Pas in 2005 is de Frauenkirche weer in volle glorie hersteld. Maar dan ook echt in vólle glorie.
Grootste juwelenroof
Grünes Gewölbe is er ook eentje voor op je lijst. Deze schatkamers zijn onderdeel van het paleis Residenzschloss. Als je er al niet heengaat vanwege de grootste barokke juwelencollectie van Europa, doe het dan vanwege het gebouw zelf waar de stukken worden tentoongesteld.
De collectie zal alleen nooit meer compleet zijn, want jammer genoeg werd de Grünes Gewölbe recent wereldnieuws als decor van de grootste juwelenroof sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2019 stal een beruchte clan sieraden van 'onschatbare' culturele waarde, namelijk de kroonjuwelen van August de Sterke. Desondanks zijn er nog genoeg prachtige exemplaren over om te bewonderen en is een bezoek een mooie manier om het museum een hart onder de riem te steken.
Heksenhuis
Als je je wandeling voortzet richting het indrukwekkende Militair Museum (de grootste ter wereld!), word je verrast door het Garnisonkirche Saint Martin. Dat iets weg heeft van hoe je je het huis van de heks van Hans en Grietje altijd voor hebt gesteld. Of zijn alleen wij dat?
Nóg meer kitsch
Misschien slaan we door in dit rijtje van kitscherige droompaleizen, maar kijk eens hoe spectaculair deze kaaswinkel eruitziet. En wij zijn niet de enigen die dat vinden. Regisseur Wes Anderson is met ons. Je kan het namelijk kennen als Mendl's Patisserie in The Grand Budapest Hotel. Maar éigenlijk is dit dus Pfund's Molkerei. Vijf minuten en een koud glas melk later heb je het hier ook wel weer gezien. Maar dan heb je tenminste wel iets moois gezien en kan je zeggen dat je op de set bent geweest van de bekende film.
Tabaksmoskee
Al die barokke tierelantijnen niets voor jou? Dan word je misschien warm van Yenidze. Bij het aanzicht van dit gebouw beland je gelijk in Oosterse sferen, maar schijn bedriegt, want een moskee is het niet. Het is een voormalige tabaksfabriek. Waarvan de eigenaar tabak uit Turkije importeerde, dat wel. Tegenwoordig is het een kantoor, maar er zit ook een openbaar restaurant inclusief dakterras met uitzicht over de stad.
Attractie, of toch niet?
Een ander icoon van de stad is de kabelbaan. Hoewel het bij ons vaak een spontane allergische reactie opwekt, vanwege het hoge toeristische attractie-gehalte, kunnen we het toestel in dit geval wel waarderen. Dit komt mede door zijn charmante uiterlijk en het feit dat dit geen attractie is, maar echt nog door inwoners wordt gebruikt om van de wijk Loschwitz naar Oberloschwitz te komen.
Blik op de geschiedenis
Ook interessant: de Panometer. Een gebouw dat, als je effe goed met je ogen knijpt, iets weg heeft van het Colosseum. Sla de binnenkant vooral niet over: je vind t er metershoge panaroma-schilderijen van het Dresden van zo'n driehonderd jaar geleden.
Kunstdoolhof
De Outer Neustadt kenmerkt zich ook door de toffe architectuur en kunst. Dit ga je vooral terugzien in de Kunsthofpassage, een klein doolhof met kunstzinnige binnenplaatsjes en street art. Een aantal huizen zijn daar onder handen genomen door kunstenaars. De beroemdste is Hof des Wassers, waar regendruppels een melodieus hoorspel tevoorschijn toveren. Daarnaast kan je jezelf hier opladen bij een van de foodtrucks of rondneuzen in de verschillende boetieks. In Neustadt is van alles te beleven; van hippe galeries tot knusse cafés. Deze Berlijnse blogger zegt dat Neustadt haar doet denken aan de creatieve Berlijnse wijk Friedrichshain van tien jaar geleden.
Op je stalen ros
Nog een aanrader: fietsen langs de Elbe. En dan voornamelijk aan de historische zijde van de stad, zodat je de statige gebouwen nóg beter kan bewonderen. Dresden is vrij plat en heeft vele open ruimtes, waardoor fietsen een fijne manier is om de stad te verkennen.
...of toch niet fietsen?
Kan je niet met een fiets omgaan? Dat is alsnog geen reden om Dresden niet op je verlanglijst te schrijven. Het openbaar vervoer is goed geregeld en brengt je gemakkelijk naar alle uithoeken van de stad. Daarbij is Dresden niet zo groot en liggen alle hoogtepunten van de stad op loopafstand. Struin dus vooral door de Furstenzug en over de beroemde boulevard (Brühlsche Terrasse) langs de Elbe. Het groen vind je bij Grosser Garten. Maar waar je dan ook loopt, weet dat het in Dresden qua uitzicht niet snel fout kan gaan.
Bekijk ook hét alternatief voor Valencia, Málaga en Sevilla.