Elektrische boottrip: geruisloos over de Friese vaarwateren
- Artikel
- 21 aug 2021
- 3 minuten leestijd
Als laagland hebben wij het reizen over water goed in de vingers. Maar anno 2021 kan álles milieubewuster. Zo ook bootvaren. In Fryslân kan dat tegenwoordig bijvoorbeeld uitstekend elektrisch. En waarom dat een echte aanrader is? We zetten het voor je uiteen.
Voor gevorderden?
Varen, dat kan toch alleen met een vaarbewijs? Nou, nee dus. Met een boot tot vijftien meter lang mag je gewoon de Nederlandse wateren trotseren. Althans, zolang je niet sneller vaart dan twintig kilometer per uur.
Een grotere boot in de elektrische variant wordt steeds populairder. In bijvoorbeeld Friesland is deze dan ook al te huren. Het besturen van de geruisloze gevaartes is intimiderender dan het lijkt — met een kleine cursus ben je zo op pad.
Met dank aan Visit Friesland.
Waarom elektrisch?
Het logische antwoord is dat elektrisch varen de enige houdbare optie voor de toekomst is. Het is de beste keuze voor het milieu. Om deze reden stimuleert de Friese overheid deze vorm van waterpret. Het gevolg? In Fryslân geniet je als elektroschipper van speciale privileges.
Zo heeft de provincie electric only routes uitgezet, waar vaartuigen met een verbrandingsmotor niet welkom zijn. De eerste was het Rondje Heeg, daarna volgde de Bûtenfjildroute en tot slot voormalig kanoweg de Reidmarroute. Door het gebrek aan trillende motoren geniet je op deze vaarwateren van de optimale rust.
Overlastloos
En die stilte leidt tot nog een voordeel: met een elektrisch vaartuig kan je vrijer gaan en staan waar je wil. Je aanwezigheid veroorzaakt namelijk geen overlast. Zo kan je bijvoorbeeld probleemloos dobberen door natuurgebieden als de Alde Feanen. Waar een normale verbrandingsmotor de broedende zeearenden verstoort, laat een geruisloze motor je schuldloos een stuk dichterbij komen.
Met dank aan Visit Friesland.
Mensen maken je reis
Eén ding is zeker: op de Friese wateren ontmoet je de leukste mensen. Vriendelijke knikjes naar tegenliggers, spontane uitwisselingen met mensen op de kant of plotselinge gesprekken met willekeurige watersporters.
Zorg ook dat je altijd wat contanten op zak hebt. Hiermee bedank je de traditionele brugwippers namelijk voor hun service (gewoon het openen en sluiten van de brug, viezerik). Ook hier leuke gesprekken alom, al is het alleen al omdat het ritueel van de houten klomp aan een hengel binnenhalen precies de juiste dosis absurdisme brengt.
Met dank aan Visit Friesland.
En ga je voor een langere trip over het water, dan breng je geheid een nacht door in een jachthaven. Logischerwijs tref je hier andere schippers van de Friese wateren. Die havens zijn dan ook bij uitstek goede ontmoetingsplekken. In de avond rond het vuur met een kaartspel, samen aan een biertje of een Friese likeur.
Dobberend dutten
In Friesland is er voor de overnachting nog een andere optie. Waar je in de jachthaven campings betaalt voor je aanmeerplaats, is het voor zij die geen probleem hebben aan boord te blijven mogelijk om gratis op de Friese wateren te overnachten. Dit kan bij de MarBoeien in het recreatiegebied de Marrekrite. Bij deze boeien op het water mag 24 uur lang je geheel gratis aanleggen.
En om het overnachten bij de MarBoeien nog romantischer te maken, zijn verschillende boeien omgedoopt tot poëtische ankerplaats. Op de website vind je de gedichten die met de boeien verbonden zijn.
Andere wijzen om onze vaarwegen te verkennen? Van snorkelen tot scheepvaart: tips voor je reis over water binnen Nederland.