Europese 'rage rooms' waar je zonder gevolgen al je woede kwijt kan
- Artikel
- 10 dec 2021
- 6 minuten leestijd
Het zijn roerige tijden. Door alles wat er in ons land en op ons continent speelt, lopen de frustraties bij veel Nederlanders hoog op. En dan kan je wel wat afleiding gebruiken. Daarom geven we je dé tips om te ontladen.
Inwoners van Nederland staan altijd al bekend als kampioen klagen, maar om zekere redenen lopen de frustraties de afgelopen maanden extra hoog op. Sommigen leggen hun opgekropte woede neer bij de zee, maar ontlading komt in vele vormen. Spullen slopen of geslepen projectielen werpen zijn minstens zo populair.
Rage rooms
Ruimtes waar je je woede zonder gevolgen mag botvieren zijn geen nieuw concept. Hoewel de meesten zeggen dat het idee overwaaide uit de Verenigde Staten, stamt de allereerste rage room waarschijnlijk uit Japan. Sinds het begin van de betaalde destructie dient het een therapeutisch doel. Overwerkte zakenmensen lieten hier alle stress uit het dagelijkse leven los, met een verhoogde productiviteit als gevolg.
Zijn we verbaasd dat er een markt is voor mensen die hun opgekropte frustraties fysiek willen uiten? Natuurlijk niet. Waarschijnlijk heb jij wel eens de neiging het uit te schreeuwen, of je beeldscherm in twee te breken bij een cliffhanger van je favoriete serie. Dat rage rooms inmiddels over de hele wereld te vinden zijn, is dan ook evenmin verbazend.
De Sloopkamer
Zo vind je in het Limburgse Brunssum de toepasselijk benoemde Sloopkamer. Het zal geen verrassing zijn dat deze betonnen ruimte volledig is gewijd aan vernieling. In het midden staat een houtblok om voorwerpen op kapot te slaan, op de muur een doelwit om bijvoorbeeld wijnflessen op te werpen.
Je vindt hier verschillende pakketten in verschillende prijscategorieën en zo bepaal je hoeveel voorwerpen het slachtoffer worden van je woede. Vervolgens mag je zelf kiezen wélke voorwerpen je precies uit elkaar wil zien spatten. Ook leuk: je hebt keuze uit meerdere wapens, van golfclubs tot een klassieke sloophamer.
Rage Room Wreck It
Het was de eerste van zijn soort bij onze zuiderburen: Rage room Wreck it! in Gent en Wingene. Anders dan bij veel rage rooms, heb je hier de kans dat de ruimte daadwerkelijk iets weg heeft van een woonkamer. Heb je het geluk dat een tafel of kast bij de door jou te slopen spullen valt, dan weten ze hier als geen ander hoe de boel te presenteren.
Ook hier heb je de keuze uit verscheidene wapens. Om in die echte Purge-sfeer te komen, kan je kiezen uit verschillende angstaanjagende (maar beschermende) maskers. De keuze uit voorwerpen om te slopen is groot: je kan zelfs een container vol voorwerpen laten bezorgen.
Axt Bude
Niet slopen, maar wél gewapend en gegarandeerd ontladend. Bijlwerpen als sport ontstond in de bossen van Canada en Scandinavië, maar is tegenwoordig ook gewoon te vinden in de stad. Bijvoorbeeld in Basel, waar je bij Axt Bude naar hartenlust scherpe voorwerpen naar de roos ramt.
Of ja, dat is uiteindelijk het doel. Maar de voldoening die je voelt bij het gooien van bijlen is ook zonder scoren genoeg. Toch, deze urban sport is zo populair dat er binnenkort ook toernooien gehouden worden. En wie wil zich nou niet de coolste houthakker on the block voelen? Tijd om te oefenen, dus.
Ragecar
Geen tv’s, kastjes, of wijnflessen. Bij Ragecar in Zwolle krijg je de unieke kans om, jawel, auto’s in elkaar te rammen. Een uur lang mag je de wagen te lijf gaan met alle kracht die je in je hebt. Voorlampen, ruiten, dashboards: kan het kapot, dan mag het kapot.
Je betaalt per auto en per persoon en zoals bij de meeste plekken op deze pagina, kost een sessie flink wat geld. Het is immers een hele auto die kort en klein mag. Het slopen van de vierwielers is overigens niet alleen goed voor de mentale gezondheid. Veel onderdelen van een auto hebben namelijk nogal wat kracht nodig voor ze het begeven. Een zeurende spierpijn en slappe armpjes gegarandeerd.
Rage Room Fun
Dergelijke rage rooms kiezen vaak voor een apocalyptisch ogend decor. Fun in Den Haag (maar binnenkort ook Utrecht en Amsterdam) weet waar het voor staat. Destructie en niets anders. Kies je ervoor om hier je agressie te botvieren, dan vind je jezelf in een ruimte die letterlijk bestaat uit vier muren, een plafond en de restanten die je voorgangers achterlieten.
Fun fact: deze rage room ontstond ín de pandemie. En wel omdat de eigenaar wegens bezuinigingen niet bij zijn oude werk kon blijven en uit woede een koektrommel door het huis wierp. Om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurde, werd Rage Room Fun in het leven geroepen.
Je betaalt er voor tien, vijftien of dertig minuten met bijbehorend voorwerpenaantal. Ook heb je keuze uit een breed assortiment aan wapens. Bij alle pakketten zit een video inbegrepen van je gehele sloopfestijn en bij sommigen ook een foto. Perfect natuurlijk, want wie wil nou niet online met hun woede-uitbarsting flexen?
Smash Room
Als er een plek is die financieel niet lijdt tijdens de pandemie, is het de Smash Room in Breda. Wat wel lijdt, is de collectie te slopen spullen. Hoewel dit bedrijf meerdere activiteiten biedt, wordt de Smash Room wel negentig keer per dag geboekt. En dat is niet vreemd, want naast tv’s en glaswerk mag je je hier ook laten gaan op bijvoorbeeld magnetrons, lampen en printers.
In het standaardpakket krijg je 25 voorwerpen per persoon. Mocht je frustratie nog niet zijn weggeëbd tegen de tijd dat alles kapot is, dan kan je gelukkig nog voorwerpen bijkopen. Dus: overalls aan, maskers op en slaan.
Prijzige psychotherapie
Wederom: goedkoop is het niet. Voor een groot aanbod aan voorwerpen betaal je bij veel plekken al gauw rond de honderd euro. En bijzonder lang ben je ook niet aan het beuken. Maar hé, doortastende gesprekken bij de psycholoog zijn minstens zo duur en in ieder geval een stuk minder leuk.
Worden de kosten van monitoren, meubelstukken en beelden vernielen je te bont? Dan kan je het natuurlijk altijd nog op een krijsen zetten in Zandvoort. (Of een van onze andere normaal zo kalme kustplekken).
Nog niet gefrustreerd genoeg? Wij bieden je slechter nieuws dan kerst in het weekend: Nederland telt de minste vrije dagen van Europa.