Nicki uit de Galapagoseilanden deelt haar mooiste plekken met ons
- Artikel
- 21 apr 2019
- 7 minuten leestijd
We spraken Nicki en Isa over hun magische eilandmomenten.
Trrrrring. Onze 3 op Reis Hotline-telefoon ging weer. Dit keer kregen we Petra aan de lijn, die graag tips wil voor haar reis naar de Galapagoseilanden. Mazzelaar. En wie kan die tips nou beter geven dan een Nederlander die er twee maanden gewoond heeft? Of iemand die er al haar hele leven woont? Nou, gelukkig hebben we ze allebei gesproken.
Nicki (27) is geboren op Isla Santa Cruz, het dichtstbevolkte en op één na grootste eiland van de Galapagos. Met wat jaren in de Verenigde Staten en het vaste land daargelaten, woont ze er al haar hele leven.
Welke plekjes hebben reizigers nog niet ontdekt?
"Reizigers hebben alles al ontdekt, haha. Het zijn kleine eilanden. Alles wat je in de reisbrochures leest, zijn de mooie plekken. Maar ik raad je aan bevriend te worden met een visser, die kan jou dan naar de minder begaanbare plekken en kleinere eilanden brengen. Daar kan je normaal gesproken namelijk alleen komen als je met een cruise reist, maar dat is duurder en niet avontuurlijk. Ik denk dat je de meeste plekken het best te voet kan bezoeken in een kleine groep. Dat is behalve prettiger voor jezelf, ook beter voor de dieren. Een tocht door de jungle daarentegen moet je nóóit zonder gids maken."
Welk eiland vind je het mooist?
"Isla de San Cristóbal. Daar is de mooiste natuur en zijn er meer wilde dieren dan op bijvoorbeeld Santa Cruz. Sla ook de kleinere eilandjes Floreana en Bartolome absoluut niet over. "
De meeste mensen die naar de Galapagos gaan, bezoeken ook Quito. Wat moet je zeker doen als je op het vaste land van Ecuador bent?
"Maak een hike naar Quilotoa, een met water gevulde vulkaan. Dat staat zelfs nog op mijn bucketlist, ik hoor van iedereen dat het fantastisch is."
Wat kan je het beste eten op de Galapagoseilanden?
"Sommige inwoners eten gefrituurde insecten, maar mij niet gezien. Ik ben zelf gek op
locro de papa
, een soort aardappelsoep. Ook heel lekker:
fritada
(gefrituurd varkensvlees) en
hornado
(gebraden varken, dat vaak wordt gepresenteerd in z'n geheel). Mijn favoriete gerecht is
tripa mishqui
. Dat zijn gegrilde ingewanden van een rund. Sommigen hebben moeite met de textuur, want het is een beetje taai. Je moet goed kauwen, maar het is overheerlijk. Let er ook op dat alles goed gekookt is. Grote kans dat Europeanen last van hun maag krijgen door het eten van sommige
street food
-kraampjes. Het water moet je trouwens ook niet drinken!"
Waar kan je het beste eten op Isla Santa Cruz?
"Ik lunch graag bij Darwin's Lodge; het is goedkoop en gezond. Een andere aanrader is Galapagos Deli. Hier heb je lekkere pizza's, salades en belegde broodjes. In Calle de Los Kioscos zitten allerlei leuke restaurants met lokale cuisine. Mijn favoriet is K.F. Williams, daar eet je overheerlijke visgerechten."
Valt er nog te feesten op de Galapagoseilanden?
"Er zijn niet veel grote discotheken, maar wel kleine barretjes waar heel wat gedanst wordt. Ik raad daarvoor Bongo Bar op Isla Santa Cruz en El Barquero op Isla de San Cristóbal aan."
Wat zijn jouw favoriete stranden?
"Tortuga Bay op Isla Santa Cruz, Playa Punta Carola op Isla de San Cristóbal en Playa Puerto Villamil op Isla Isabela."
Zijn er Galapagos-gewoontes waar je als reiziger rekening mee moet houden?
"Als je een kamer binnenkomt, is het normaal om íedereen te begroeten. Dit doen wij door middel van een kus op de wang, ook bij vreemden. Ook is hier sprake van een machocultuur,
machismo
noemen wij dat. Het is relatief veilig op de Galapagoseilanden, maar houd dat in je achterhoofd. Word als vrouw bijvoorbeeld niet te dronken, want er kan misbruik van je worden gemaakt."
Hoe kan je als reiziger de minste impact maken op de eilanden?
"Door niet te komen, haha. Galapagos heeft een rare verstandhouding met toerisme. We hebben het nodig, maar het kan de eilanden ook kapot maken. Laat daarom geen vuilnis achter. Dit begint al bij het inpakken; neem zo weinig mogelijk plastic mee. Koop bijvoorbeeld geen plastic waterflessen, gebruik geen tampons maar een herbruikbare menstruatiecups en neem een tandenborstel van bamboe mee. Laat zien dat je de Galapagoseilanden respecteert. Het helpt ook om hier te komen via een vrijwilligersorganisatie. Dan werk je vier uur per dag mee op het eiland, bijvoorbeeld bij organisaties voor natuurbehoud. Je krijgt in ruil daarvoor een plek om te slapen en een authentiekere eilandervaring."
Isa (22) vloog op haar achttiende naar de andere kant van de wereld om twee maanden op Isla de San Cristóbal te vertoeven. Ze gaf daar vrijwillig kunstles op basisscholen en woonde bij een gastgezin in.
Wat heb jij gegeten op de Galapagos?
"Veel rijst en maïs. Bereid je ook voor op een overload aan kreeft. Ik heb er ook veel
empanadas
gegeten, dat zijn deeghapjes gevuld met vlees, kaas of groente. Ik had Goudse kaas meegenomen voor mijn gastgezin, dus wij hebben zelfs 'Nederlandse' empanadas gemaakt. Verder is
ceviche
, een rauwe visschotel, erg lekker.
Maar let op: ik weet ook dat veel reizigers er ziek van zijn geworden.
"
Wat vind je het bijzonderst aan Isla de San Cristóbal?
"Hoe dicht de dieren bij de mensen durven komen. Ze zijn totaal niet bang. De mensen wijken eerder voor de dieren dan andersom. Een
lobos
, zoals de inwoners de Galapagos-zeeleeuwen noemen, kwam een keer zomaar de school in lopen. Dat klinkt leuker dan dat het is; ze stinken namelijk behoorlijk naar vis. En als ik even was gaan zwemmen, kon ik gelijk m'n handdoek niet meer gebruiken. Ze niezen namelijk al je spullen onder, met klodders snot en al."
Wat viel je nog meer op?
"Bijna alle huizen zijn onaf. De tweede verdieping boven op de huizen staat vaak nog in opbouw. Dit doen de inwoners omdat ze op de Galapagos minder belasting hoeven te betalen als hun huizen nog in opbouw zijn. Dus worden ze nooit afgemaakt."
Hoe kan je zo eco-vriendelijk mogelijk met het eiland omgaan?
"Ook al komen ze dichtbij; je mag de lobos niet aanraken. Dan worden ze verstoten. Je ziet regelmatige dode jongen op het strand liggen, omdat reizigers toch een selfie willen maken met zo'n dier. Gebruik altijd je gezond verstand. Zelfs als een local zegt dat iets kan, mag je toch je eigen gevoel volgen. Veel inwoners geven om de natuur, maar sommige vind het geld dat door toerisme binnenstroomt belangrijker. Er zijn gelukkig ook milieugroepen die actiedagen organiseren, waarop ze bijvoorbeeld samen de stranden op gaan ruimen. Het is leuk om daaraan mee te helpen en je steentje bij te dragen."
En als je dan toch bezig bent: hier lees je hoe je Bali kan redden.