Galicië
- Artikel
- 06 jan 2022
- 4 minuten leestijd
In het Noordwesten van het Iberisch schiereiland ligt een van de regenachtigste, maar hierdoor ook een van de groenste stukjes van Spanje. Het landschap in Galicië is ontzettend divers. Je vindt er hoge besneeuwde bergtoppen, prachtige stranden, spectaculaire rotsformaties en met mist bedwelmde rivieren die zich door groene bossen banen. Een typisch natuurfenomeen in Galicië zijn de Rías: inhammen langs de kust die zijn ontstaan na de ijstijd en het best te vergelijken zijn met fjorden. Toch is Galicië onterecht een van de minst bezochte regio’s in Spanje. Juist dit maakt de regio een authentieke en budgetvriendelijke reisbestemming.
Galicië onderscheidt zich niet alleen door het groenere landschap, maar ook door haar historie van de rest van Spanje. Waar je in een groot deel van Spanje veel Arabische invloeden tegenkomt, is juist in Galicië de Romeinse en Keltische historie erg zichtbaar. Zo is de Gaita, een Gallische doedelzak een typisch instrument uit de regio. Doordat Galicië zo bergachtig is, ligt het relatief geïsoleerder en heeft het haar eigen karakter beter weten te behouden. Dit zie je terug in het veelvoudig gebruik van Galego, de taal die in Galicië nog veel wordt gesproken en sterke verwantschappen toont met het Portugees. Het Galicisch is samen met het Castiliaans, Catalaans en Baskisch een van de vier officieel erkende talen van Spanje.
Onmogelijk om het over Galicië te hebben en het eindpunt van de wereldberoemde pelgrimsroute niet te noemen: de Camino de Santiago. Pelgrims van over de hele wereld lopen de Camino de Santiago al duizenden jaren. Het eindpunt van de pelgrimsroute ligt in Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicië. Of om nog preciezer te zijn: bij de kathedraal in het centrum van de stad. Volgens de legende ligt hier de apostel Jakobus, een van de volgelingen van Jezus begraven. Meer dan tweehonderdduizend pelgrims per jaar bezoeken de stad dan ook als eindpunt van hun lange route door het noorden van Spanje. De samenkomst van pelgrims van alle leeftijdsgroepen en etniciteiten die overladen zijn met emoties geven de stad een uniek karakter. Als onderdeel van een historisch zuiveringsritueel worden schoenen of kledingstukken die de pelgrims op hun tocht droegen verbrand. Zoals je wel kan begrijpen is de gemeente minder gelukkig met dit ritueel, vanwege voor de hand liggende ecologische en veiligheidsrisico’s. Dit wordt dus ook sterk afgeraden en inmiddels hangen er zelfs borden waarop dit verboden wordt.
In deze regio ligt niet alleen het eindpunt van de pelgrimsroute. In de Romeinse tijd werd gedacht dat het meest westelijk gelegen punt van Galicië het einde van de wereld was. Hoewel het meest westelijke punt van continentaal Europa in werkelijkheid in Portugal ligt, dankt de zeshonderd meter hoge granietheuvel z’n naam nog steeds aan dit verhaal: Cabo Finisterre, latijns voor ‘einde van de wereld’.
Eten en drinken
Galicië staat bekend om haar eigen cultuur maar ook om haar geliefde keuken. Met meer dan zestienhonderd kilometer aan kustlijn is het dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de bevolking in de regio leeft van visserij. Bovendien staat de regionale keuken bekend om het serveren van de beste zeevruchten van heel Spanje. De Empanada Gallega is een typische taart gevuld met vis. Andere klassieke gerechten zijn Pulpo, octopus en Percebes, eendenmossel. Dit schaaldier heeft niet alleen het grootste geslachtsdeel op basis van lichaamsomvang maar is daarnaast een echte delicatesse. Helaas is het gerecht niet bepaald budgetvriendelijk: het prijskaartje kan oplopen tot wel tweehonderd euro per kilo. Combineer je visgerecht met een frisse, witte Ribeiro-wijn voor de ultieme beleving.
Vervoer
Galicië ligt zo’n tweeduizend kilometer van Nederland vandaan. Daarmee is het zowel met de auto als te voet op een pelgrimsroute vanuit Nederland dus een heel eind. Met het openbaar vervoer is het ook lastig om naar de regio te reizen. Wel heeft Santiago de Compostela een luchthaven en is er een high-speed treinverbinding waarmee je vanaf Madrid in vijf uurtjes naar Santiago reist. Natuurlijk kan je ook in de voetsporen treden van pelgrims en een deel van de bekende St. Jacobspelgrimsroute lopen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Galicisch en Spaans
Kraanwater: Drinkbaar