De echte plekken achter iconische videogames
- Artikel
- 05 jan 2023
- 7 minuten leestijd
Rondlopen door een apocalyptisch landschap, tegen nazi’s vechten of de Chinese Maffia ontmantelen. Veel videogames lijken mijlenver van de werkelijkheid te staan. Toch zijn de meeste wel degelijk op echte locaties gebaseerd. We geven je een paar van de leukste voorbeelden.
Videogames zijn voor veel mensen een manier om de werkelijkheid te ontvluchten. Even ontsnappen aan de dagelijkste sleur en je omringen in een andere wereld. Wat dat betreft heeft het dus best wat overeenkomsten met reizen. Daarom nemen we je mee naar het werkelijke toneel van je favoriete games.
GTA V
We beginnen makkelijk. Als je door de virtuele wereld van GTA V loopt, zoek je namelijk automatisch naar overeenkomsten met de echte wereld. En die zijn er akelig veel. Want ondanks dat Los Santos — het podium van de game — wel degelijk fictioneel is, heeft het grote overeenkomsten met Los Angeles en de omgeving. Het grootste voorbeeld daarvan is het grote ‘Vinewood-symbool’ in de heuvels: een replica van het legendarische Hollywood-bord.
Maar dat bord is het niet de enige overeenkomst met de werkelijkheid. Zo vind je er Vespucci Beach — gebaseerd op Venice Beach, Mount Chiliad — waarschijnlijk gebaseerd op Mount San Jacinto, Los Santos Storm Drain — dat verdacht veel lijkt op de Los Angeles River, de Maze Bank Arena — gebaseerd op The Forum waar de Los Angeles Lakers voorheen speelden en het Kortz Center — dat afstamt van de campus van het Getty Museum in Los Angeles, waar je een imposante kunstcollectie vindt.
Niet alle versies van GTA zijn overigens op Los Angeles en Californië gebaseerd. Zo lijkt de Broker Bridge in GTA IV bijzonder veel op New Yorks Brooklyn Bridge en heeft GTA Vice City weer meer weg van Miami.
Spider Man
Geen geld voor een ticket naar de Big Apple? Niet getreurd. Wellicht heb je nog wat geld over voor een game. Spiderman heeft New York namelijk op bijna angstaanjagend gedetailleerde wijze nagemaakt. Of ja, New York: Manhattan eigenlijk.
Op veel plekken heeft de game de locaties wat kleiner gemaakt. Maar veel van wat je in het spel tegenkomt, is ook in het echt te bezoeken. Loop over Times Square, haal je artistieke hart op in het Guggenheim Museum, glij over het ijs in Rockefeller Center, geniet van de rust van Central Park of beklim de Empire State Building. Klein nadeel: waar je in de game jezelf gewoon naar de top van de hoogste gebouwen schiet, moet je toch echt de lift nemen tijdens je stedentrip.
Fallout 3
Fallout 3 speelt zich af in het jaar 2277: 200 jaar nadat een nucleaire oorlog de volledige wereld verwoestte. Als speler ga je in ‘Capital Wasteland’ op zoek naar je vader. En Capital Wasteland? Dat is het restant van wat ooit Washington D.C. was. Met de nadruk op het restant, want de setting is wat grimmiger dan de huidige staat van de Amerikaanse hoofdstad.
Toch zullen veel plekken je als fanatieke gamer bekend voorkomen bij een bezoek aan Washington D.C. Met wat fantasie tenminste. Want in het spel zit het Washington Monument vol gaten, het Capitool ligt in puin en het Lincoln Memorial is niet meer dan een ruïne. We hopen natuurlijk dat het spel het niet bij het juiste eind heeft, maar wij zouden geen risico nemen en de stad snel bezoeken.
S.T.A.L.K.E.R.
De laatste jaren werd Tsjernobyl steeds vaker bezocht. ‘Dark Tourism’ of ramptoerisme? Dat maakte vele duizenden bezoekers niets uit. Ze moesten en zouden de plek waar zich een ramp voltrok met eigen ogen zien. Door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne is het momenteel echter niet mogelijk om de plek te bezoeken.
Maar wist je dat deze plek ook het toneel is van een videogame? S.T.A.L.K.E.R. speelt zich af in een alternatieve realiteit, waar een tweede ramp zich voltrok in Tsjernobyl. En mocht het in de toekomst weer mogelijk zijn om de stad te bezoeken? Dan zal je als je het spel hebt gespeeld veel gelijkenissen zien. Het ijzingwekkend ogende reuzenrad, het opgedroogde zwembad en het vervallen café Pripyat komen allemaal terug op je beeldscherm.
Sleeping Dogs
Hong Kong, maar ook weer niet Hong Kong: zo kan je de setting van Sleeping Dogs het beste omschrijven. Het avonturenspel, waar je als Chinees-Amerikaanse politieagent undercover gaat in een criminele organisatie, voelt in alles aan als Hong Kong. De nachtmarkten, taxi’s en billboards geven de drukke wereldstad perfect weer.
Mocht je het spel gespeeld hebben en op reis gaan naar Hongkong? Dan zal het ongetwijfeld voelen alsof je elk moment de Chinese Maffia op gaat rollen. Want ondanks dat de stad in de game een stuk kleiner is, er veel monumenten ontbreken en de kaart niet klopt, is het overduidelijk dat je je in deze bijzondere metropool bevindt.
Silent Hill
Velen zullen Silent Hill kennen als film, maar wist je dat het verhaal eerder als horrorgame bestond? De originele versie kwam in 1999 uit. In het spel kruip je in de huid van Harry Mason, die op zoek is naar zijn dochter in het vervloekte, mistige stadje Silent Hill. De film is vergelijkbaar, al gaat deze over de moeder van een vermist meisje.
Rijkelijke fantasie zou je denken, maar de setting van het spel en de film zijn naar verluidt gebaseerd op een echt spookdorp: Centralia. In 1962 brak hier een brand uit en door de gigantische kolenvoorraad onder het oppervlak, staat de ondergrond nog altijd in de fik. Tegenwoordig valt het mee met de rook, maar in het verleden zorgde een gevaarlijke dichte rook in de stad voor een grimmige sfeer. Vandaag de dag wonen er nog maar enkele mensen, maar reizigers zal je er des te meer tegen het lijf lopen.
Medal of Honor: Frontline
Zeker niet het jongste spel, aangezien het in 2002 al uitkwam. Toch zullen fanatieke gamers ‘m ongetwijfeld kennen. Als Amerikaanse luitenant vecht je tegen nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. En via verschillende Europese landen brengt je dat uiteindelijk in… Nederland. Daar voer je de wereldberoemde operatie Market Garden uit.
Een van de meest bekende onderdelen van het spel is een scène waarbij je als luitenant de explosieven op Nijmegen-bridge ontwapent. En Nijmegen-bridge? Dat is in real-life gewoon de Nijmeegse Waalbrug. Dus hup, pak je auto en bevind je binnen no-time op de brug waar je eerder de virtuele held uithing. Met een beetje geluk sta je in de file en kan je de plek tot in detail bestuderen.
Meer een filmliefhebber? Dan is deze winterse roadtrip wellicht iets voor jou.