Op reis via een game
- Artikel
- 13 nov 2018
- 7 minuten leestijd
Games worden steeds realistischer. Zo ook deze bestaande plekken in de gamewereld.
Veel games laten je duiken in een totaal andere wereld. Even weg van alle stress en ongemakken uit het ‘echte’ leven om je volledig te storten op je missie. Maar niet elke gamewereld is volledig uit de duim gezogen; veel games zijn juist gebaseerd op locaties uit de ‘echte’ wereld. Zo komt er morgen een gloednieuwe game uit die je meeneemt naar alle uithoeken van West Virginia. Van Assassin’s Creed tot Super Mario, al deze games zijn gebaseerd op echte locaties die jij echt kan bezoeken!
Fallout 76 – West Virginia
Het nieuwste deel van deze reeks komt morgen uit en speelt zich af in de Amerikaanse staat West Virginia. Volgens de makers matcht West Virginia perfect met de atmosfeer uit de serie. De State Capitol, Woodburn Hall, New River Gorge Bridge, alles zit erin. Waar sommige makers ervoor kiezen om hun inspiratie zo vaag mogelijk te houden, koos Bethesda er bewust voor om direct te onthullen waar de game zich afspeelt. Met een grote samenwerking tussen het West Virginia Tourism Office als gevolg. De game promoot de staat, de staat promoot de game. Met de trailer waarin het klassieke ‘Take Me Home, Country Roads’ van John Denver speelt, weet Fallout in elk geval al de juiste toon van West Virginia te zetten. De verwachtingen zijn torenhoog, alleen heeft de bèta wel te kampen gehad met een aantal bugs, die niet allemaal te fixen zijn voor de release. De makers hebben de fans zelfs opgeroepen om de bugs op te zoeken en door te sturen, zodat ze zo snel mogelijk kunnen oplossen. Benieuwd hoe realistisch de game is? Check de vergelijking.
Pokémon Sun & Moon – Hawaï
De nieuwste generatie Pokémongames speelt zich af in het zonovergoten
Hawaï
. De in-game variant, de “Alola regio”, laat je afreizen naar vier verschillende eilanden. Alle eilanden vertonen gelijkenissen met Hawaï, zowel qua omgeving als qua naam. Hau’oli is het
Honolulu
van deze games en zelfs de Pokémon uit de eerste generatie hebben een Hawaïaanse make-over gekregen. Palmbomen, stranden, surfers, vulkanen, de kleding, de namen en de personages: deze game heeft aan de ene kant alle Hawaïaanse elementen. Aan de andere kant laat de game wel een erg toeristische kant van het eiland zien. Omdat de Pokémongames doorgaans niet heel diepgaan, is het Hawaï dat wordt neergezet het stereotiepe Hawaï dat wij vaak zien. De typische huisjes zijn vaak vakantiewoningen en niet de huizen waarin de bevolking slaapt. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, het geeft alleen een licht vertekend beeld.
De game doet ook veel dingen goed. Zo zijn de Pokémon gebaseerd op echte Hawaïaanse elementen. Yungoos (gebaseerd op de mangoeste) is op het eiland uitgezet om Rattata’s (gebaseerd op ratten) neer te halen. Dit is ook gebeurd op Hawaï, maar uiteindelijk hebben de mangoesten er eigenhandig voor gezorgd dat grote groepen vogels met uitsterven bedreigd zijn op het eiland.
Far Cry 4 – Nepal
Deze ‘open-world game’ speelt zich af in het Himalayagebergte in het fictieve plaatsje Kyrat. Compleet met bossen, bergen, wilde dieren en tempels vertegenwoordigt deze game Nepal. De game is geïnspireerd door de burgeroorlog die bijna tien jaar lang woedde in dit land. Het team achter deze game heeft mensen gestuurd om te praten met de bevolking en het land te verkennen, om de game nog realistischer te doen lijken. Kijk, dat is eens echt je best doen om een land en cultuur goed in beeld te brengen. De kritieken op deze game zijn goed, vooral het zelf ontdekken en het ‘open-world’ principe worden geprezen. Zelfs het karmasysteem zit in de game verwerkt. Als je je goed weet te gedragen tegenover de Nepalese bevolking, wordt dat beloond in de vorm van korting. Het: “Wie goed doet, goed ontmoet.” zit ook in de Nepalese cultuur. Hoewel aardig zijn natuurlijk in de meeste culturen wel loont!
Assassin’s Creed Odyssey - Griekenland
Iedere game van deze reeks speelt zich weer af in een ander land. Egypte,
Frankrijk
,
Engeland
: de locaties zijn verspreid over de hele wereld. De nieuwste Assassin’s Creed speelt zich af in het oude
Griekenland
. Om precies te zijn zo’n 400 jaar voor Christus. Het is gebaseerd op de Peloponnesische Oorlog tussen de Griekse stadsstaten Athene en Sparta. Het oude
Athene
, het Parthenon en het amfitheater. In deze game kom je een hoop Griekse geschiedenis tegen. De makers zelf hebben nooit geclaimd dat het verhaal compleet gelijk is aan de geschiedenis, toch pik je via deze game leuk weer wat van de geschiedenis op. Zo kan je in Griekenland zelf de vergelijking maken tussen fictie en realiteit. Hopelijk ga je dan niet als een huurmoordenaar door het land...
Red dead redemption II – New Orleans
Eén van de meest populaire games van het moment is het net uitgekomen Red Dead Redemption II. Acht jaar na de release van de originele game speelt de voorloper van deze westerngame zich af in New Orleans. Tenminste, dat is wat mensen denken. De meest interessante plek uit de game, Saint Denis, vertoont volgens veel spelers gelijkenissen met New Orleans. Toch is het nooit bevestigd door de makers dat dit ook hun inspiratie is geweest. De game heeft in elk geval de unieke feel van een westerngame, die je ook in New Orleans kunt voelen.
De hoeveelheid tijd die er in details is gestoken in deze game is indrukwekkend. Zo moet je bij het jagen letten op de windrichting omdat je anders met je geurspoor de herten wegjaagt. Daarnaast heeft de game grote stappen gezet als het gaat om historisch realisme. Deel één van de game gaf vooral een cliché, geromantiseerd beeld van witte cowboys en ‘indianen’, of beter gezegd: een stereotiep beeld van de oorspronkelijke bevolking. Dit deel doet beter recht aan de verschillende culturen van het Amerika uit de 19 e eeuw. Zo zijn er zwarte cowboys, wat logisch is aangezien ¼ cowboys getint was. Ook zijn er meer prominente zwarte karakters, zoals Lenny, lid van de beruchte van der Linde-gang. Niet alle cowboys volgen het goede pad; ook in deze game kun je je eigen pad volgen en kiezen of je de goedzak of de slechterik bent.
Super Mario Odyssey – New York & Mexico
‘s Werelds bekendste loodgieter begeeft zich tegenwoordig ook buiten het Mushroom Kingdom. In deze game reist Mario naar plaatsen die gebaseerd zijn op echte steden, met als bekendste plaats
New York City
. In de Mariovariant: New Donk City. Daar ziet Mario alles wat typisch is voor deze wereldstad. Scooters, taxi’s, hoge flatgebouwen, gigantische reclameborden. De omgeving schreeuwt New York. Naast New Donk City bezoekt hij ook Tostarena, een locatie in The Sand Kingdom die gebaseerd is op
Mexico
. De karakters daar dragen poncho’s en sombrero’s, wat voldoet aan het beeld dat veel mensen hebben van Mexico. Het zit in de Mexicaanse cultuur, maar je moet niet verwachten dat iedereen er zo bijloopt in Mexico: het is nogal een stereotype. Daarmee is deze game ook weer een beetje kort door de bocht als het gaat om een goede representatie van lokale bevolkingen. Maar laten we eerlijk zijn: de Mariogames zijn ook niet de games waarbij je de meest realistische werelden verwacht.
Ook nieuwsgierig geworden naar deze plaatsen? Check deze bestemmingen in Noord-Amerika en vink een groot deel van de lijst af!