Geld verdienen op reis doe je zo!
- Artikel
- 15 sep 2022
- 5 minuten leestijd
Voor velen is het een droom: je vaste baan opzeggen, dit platte landje en alles erin achterlaten en de wijde wereld intrekken. Maar... daar moet je buidel dan ook wel tegen kunnen. Dus hoe zorg je voor brood op de plank en geld op de bank tijdens je lange reis?
Kokosnoot na kokosnoot leeg nippen op de Bahama’s, een seizoen lang op de skilatten springen in de Andes of na de moesson de Filipijnse jungle doorkruisen. Dat is leuk als je al even hebt kunnen sparen en je vakantiepot goed gevuld is. Maar als je voor lange tijd weg wil, is het toch handig om onderweg bij te klussen. Want voor voedsel, een slaapplek en vervoer heb je meestal toch poen, poen én nog meer poen nodig. En daarbij komt dat rondtrekken van A tot Z al snel een godsvermogen kost.
Voorwerk
Daarom is het goed om vooraf wat opties op een rij te zetten en te kijken wat bij jou past. Een laptop meenemen op je levenslange trip is dus geen overbodige luxe. Groot voordeel: veel klussen kan je tegenwoordig als digital nomad – iemand die voor werk niet van locatie afhankelijk is – vanaf je opklapbare computer doen. Je zoomachtergrond faken is dan niet langer nodig.
Op smeekbede bij je baas
Het handigste is dus om gewoon aan je huidige werkgever vragen te vragen of je ook voor lange tijd op afstand mag werken en minder uren kan draaien. Op deze manier bouw je nog wat financiële reserves op, maar draai je de verantwoordelijkheden waarvoor je op kantoor wordt verwacht terug. Nu is dit door het tijdsverschil niet altijd mogelijk. Maar wellicht is er een tussenweg te vinden die zowel voor jou als je werkgever werkbaar is. Gevalletje niet geschoten is altijd mis, toch?
Nog een voordeel? Je kan eenvoudiger weer aan de slag als je na je reis weer op huis aan gaat. Werk heb je immers al en je netwerk weet nog wie je bent. Al die tijd hou je je vinger aan de pols bij het thuisfront.
Online wereld
Aan wat voor jobs moet je denken als digital nomad? Bijvoorbeeld affiliate marketing, een vorm van internetmarketing. Voor ander online werk, zoals het schrijven van artikelen, het opstellen van social media-posts en het aanpassen van websites, is vooral het aanslingeren van je machine en het vinden van een stopcontact relevant. Ook is bij werk als vertalen, fotograferen of illustreren de afstand relatief goed te overbruggen.
En natuurlijk kan je altijd nog een carrière als reisinfluencer of -vlogger ambiëren. Maar weet dat dat niet zo eenvoudig is als het op Instagram lijkt...
Offline werken
Zit je liever niet hele dagen achter je laptop te zwoegen? Geen zorgen, er zijn genoeg andere opties. Zo kan je werken als au pair, als het idee van kinderen om je heen je niet afschrikt. Of juist als ski- of surfleraar, barista, hotelreceptionist of aardappelraper. The sky is the limit. Denk dus vooral na over wat je talenten zijn en hoe je daarmee pegels kan binnenhalen.
Het voordeel, naast natuurlijk het opkrikken van je banksaldo? Zo leer je meer van de cultuur kennen, kom je in contact met de inwoners van een plek en kom je waarschijnlijk ook nog andere reizigers tegen.
Werkvisa
Overweeg je werk op te pakken op je reisbestemming? Kijk wel goed naar de voorwaarden die in verschillende landen hiervoor gelden. Australië is bijvoorbeeld een populaire plek voor mensen om even wat klusjes op te pakken, maar je hebt er wel een Working Holiday Visum nodig. Heb je die? Dan kan je een jaar lang legaal brood op de plank brengen.
En niet alleen in Australië mag je zonder dat papiertje niet werken. De exacte regels voor zo’n visum en de geldigheidsduur verschillen per land. Op deze website vind je of een werkvisum voor jouw bestemming nodig is. Hou er verder rekening mee dat de aanvraag best veel tijd én geld kan kosten, vooral buiten Europa.
Huisje, boompje, beroep?
Er zijn ook andere manieren om je banksaldo te ‘sparen’. Hoe? Je kan in ruil voor onderdak en eten karweitjes klaren in een hostel, rijst oogsten in Indonesië of appels plukken op een ciderbranderij. Zie het als vrijwilligerswerk met extra’s. En in sommige hostels krijg je zelfs naast een slaapplek ook een aardig zakcentje. Zo krijg je dus alleen geen geld voor je diensten, maar verlicht je wel de kosten van het levensonderhoud.
Er bestaan allerlei platformen waarop je in contact kan komen met mensen die hulp zoeken. Via sommige kan je gratis reageren, bij andere moet je je wel inschrijven om een bericht te kunnen beantwoorden. Maar voor een oneindige en bijna kosteloze reis is dat vast en zeker de moeite waard.
Welke landen zijn het best voor digital nomads? We zetten de top tien voor je op een rij.