Harz
- Artikel
- 22 nov 2019
- 5 minuten leestijd
Uitgestrekte bossen, blauwe meren en historische steden. Deze zijn allemaal te vinden in het hoogste en meest noordelijke middelgebergte van Noord-Duitsland: het Harzgebergte. Het hoogste punt is de Brocken met 1142 meter. Na bijna 3 decennia verboden te zijn voor publiek, is de Brocken sinds 1989 weer vrij toegankelijk. Sindsdien trekt de hoogste berg van de Harz veel mensen. Dit is niet vreemd, want de omgeving heeft een interessante geschiedenis die ver voor de Koude Oorlog al begint. Van Karel de Grotes privéjachtterrein tot natuurbeschermingsgebied dat de verdeling tussen Oost- en West-Duitsland heeft overleefd, de Harz speelt al eeuwen een belangrijke rol.
Sporen van deze geschiedenis zijn overal te vinden. Zo vind je bovenop de berg het Brockenhaus, gebouwd tussen 1983 en 1986 en vervolgens jarenlang in gebruik als Stasi-afluistercentrale. Nu huist het gebouw een museum, waar een moderne tentoonstelling je introduceert tot het bijzondere gebied. Ook vind je hier de apparatuur die het mogelijk maakte om tot op 400 kilometer ‘het westen’ af te luisteren.
Geen zin om de berg op te wandelen? Dan kan je gebruik maken van de Brockenbahn. Dit stoomtreintje rijdt al sinds 1899 en brengt je van Drei Annen Hohne via Schierke naar het hoogstgelegen station van Duitsland, station Brocken.
Kies je er toch voor om de benenwagen te nemen, dan is er genoeg te zien. In de Harz zijn geschiedenis en natuur namelijk op bijzondere wijze met elkaar verbonden. Een voorbeeld hiervan is de Harzer Grensweg, een honderd kilometer lang wandelpad langs de grens tussen voormalig Oost- en West-Duitsland. Voor de Koude Oorlog was de Harz al omgedoopt tot beschermd natuurgebied, de Oberharz. Een grotere rol in het behoud van de natuur kwam echter uit verrassende hoek. Doordat toegang tot het gebied voor tientallen jaren verboden was, heeft flora en fauna ongestoord de kans gekregen te ontwikkelen, waardoor unieke plant- en diersoorten hier nu floreren. De Harzer Grensweg voert je mee door de sprookjesachtige natuur die het bijproduct is van de pijnlijke scheiding tussen oost en west.
Het Harzgebergte is tijdens de nacht van 30 april op 1 mei het decor voor allerlei magische festivals. Twee voorbeelden zijn het Walpurgisnacht Festival en het Beltane Festival. Beide staan in het teken van vuurrituelen, waarbij heksen, goden en magie een belangrijke rol spelen. Walpurgisnacht en Beltane zijn feesten waarbij de lente en de vruchtbaarheid worden gevierd. Toch is er één verschil: Beltane-bezoekers willen niet met Walpurgisnacht worden geassocieerd. Dit komt omdat ze daar verkleed zijn als heks, terwijl er bij Beltane veelal mensen komen die zich een heks voelen.
Ga je naar de Harz om te genieten van de natuur? Ga dan eens kijken bij de Titan-RT: de langste hangbrug ter wereld. Deze brug heeft een lengte van ruim 450 meter en een hoogte van 100 meter. De brug loopt over een groot meer en is middenin de bossen. Een prachtig uitzicht mag daar dan ook zeker niet ontbreken.
Eten
Of je nou kiest voor een lange hike of een korte klim, belangrijk is vooral dat je genoeg energie hebt om te verbranden. Begin je vanuit Schierke, dan kan je hiervoor terecht bij Gasthaus zur Klippe, waar klassieke Duitse gerechten geserveerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schnitzels en bratwurst. Zoals in de rest van de Harz, vind je hier vooral in het najaar goed wildvlees. Laat je als vegetariër echter niet afschrikken door het vele vlees dat zo typisch is voor de Duitse cuisine. Ook als je liever geen Bambi op je bord hebt, heeft Gasthaus zur Klippe opties voor jou.
Toch blijft het een aanrader om genoeg eigen voedsel bij je te hebben. Zeker als je besluit langs de Harzer Grensweg te hiken, is het een goed idee om zelf lunch en snacks mee te nemen. Het aanbod restaurants is niet gigantisch. En je wil niet het risico lopen dat je zonder vergunning op wilde zwijnen moet jagen omdat jij je bammetje vergat.
Vervoer
Er is geen directe treinverbinding tussen Utrecht en Schierke. Het is wel mogelijk om Schierke en de Brocken met het openbaar vervoer te bereiken. Dit kost echter minimaal zeven en een half uur. Efficiënter is het om de auto te nemen. Vanuit Utrecht kost het dan ongeveer vijf en een half uur om in Schierke te komen. Vervolgens is het twee uur lopen naar de top van de Brocken, of een uur met de Brockenbahn. De Brocken is ook zeer aan te raden als stop voor motoristen. De bergachtige Harz is namelijk een prachtig decor wanneer je reist om het reizen en niet alleen om de bestemming.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits