Slapen bij een krater op een van de heetste plekken op aarde
- Artikel
- 11 feb 2021
- 3 minuten leestijd
Nu ons land al een aantal weken geteisterd wordt door regen, nemen we je mee op een uitstapje naar de heetste plek ter wereld. We hebben het over de Danakildepressie in Ethiopië. Hier is het gemiddeld 34,4 graden en vind je fluorescerend groengeel water, zoutvlaktes en vulkanen.
Het heetste, het diepste en het zoutste
De Danakildepressie is met een jaargemiddelde van 34,4 graden een van de heetste plek ter wereld. Maar dat is niet alles: met een ligging van 125 meter onder zeeniveau is het ook nog eens een van de laagste plekken ter wereld. Hier in het noorden van de Afar-driehoek in Ethiopië komen drie tektonische platen samen. Dit zorgt voor veel geologische activiteit in de omgeving, wat weer terug is te zien in het landschap. Dit landschap bestaat uit een fascinerende mix van woestijnen, zoutvlaktes, meren van lava en hydrothermale bronnen, wat een soort hete onderwatergeisers zijn. Bij deze bijzondere omgeving hoort een bijzondere rol in de geschiedenis. Zo bevond zich hier 300.000 jaar geleden nog de Rode Zee en is dit de plek waar Lucy, onze bekendste voorouder, is gevonden.
Waarom mensen juist hier willen wonen
Wonen in een depressie klinkt misschien niet zo gezellig, maar toch wonen er flink wat mensen in de omgeving van de Danakildepressie. De reden? Zout. De bewoners, beter bekend als de Afar, hakken grote brokken zout uit het oppervlak van een opgedroogde rivier. Deze stukken worden vervolgens kleingemaakt voor de verkoop op de markt. Hiervoor leggen mannen samen met kamelen en flink beladen ezels een barre tocht van wel zeven dagen af. De eindbestemming? Mekele, de dichtstbijzijnde stad. Deze reis vergt behoorlijk wat uithoudingsvermogen: ze hebben vaak alleen een stuk brood en een fles water op zak.
Een bestemming voor doorzetters
Wie van plan is om af te reizen naar deze surrealistische plek, moet geen luxepaardje zijn. Vanuit de stad Mekele duurt de tocht per jeep naar de Danakildepressie zo’n 60 uur. Wegen zijn er niet, en wie vergeet water mee te nemen, heeft een probleem: er is geen toegang tot drinkwater in het hart van de Danakildepressie. Tussen het rijden door zal je vaak slapen onder de sterrenhemel, want er is geen onderdak voor reizigers op de vlaktes zelf. Dit is een mooie en unieke ervaring, maar geen ervaring zonder risico’s. Mocht je besluiten om af te reizen naar de Danakildepressie, plan je reis dan goed van tevoren. Het is alleen mogelijk om de regio met een georganiseerde tour te bezoeken. Ga vooral niet met een enkele tourorganisator op pad, maar vertrek vanuit Mekele in grotere groepen met meerdere jeeps.
Na meerdere dagen reizen bereik je het diepste punt van de Depressie. De buitenlucht zal hier aanvoelen als een sauna, maar je krijgt er wel wat voor terug: een uniek, bijna fluorescerend landschap dat doet denken aan de oude Rode Zee. Reis je nog een stukje verder, dan krijg je de kans om te slapen bij een krater en kan je zelfs lava zien. Let op: dit laatste deel van de tocht is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Het stinkt bij de kraters namelijk enorm naar sulfur. Gidsen raden je om deze reden dan ook aan om een mondkapje mee te nemen.
De enige andere plek op aarde waar dit fenomeen nog meer voorkomt? Lees over blauwe lava bij Kawah Ijen in Indonesië.