Instragram versus reality: Hoe sprookjesachtig is het beeld van De Kleine Zeemeermin echt?
- Artikel
- 19 apr 2023
- 4 minuten leestijd
Het wereldberoemde standbeeld van De Kleine Zeemeermin is het gezicht van Kopenhagen. Maar in werkelijkheid ziet ze er iets anders uit dan Ariël in het sprookje.
Toeristen van over de hele wereld komen naar de hoofdstad van Denemarken om vervolgens in de rij te staan voor een foto van De Kleine Zeemeermin. Sommigen nemen zelfs het risico om in het water te belanden. Maar is het meest gefotografeerde monument van Kopenhagen de foto wel waard?
De naam zegt genoeg
Met een lengte van 1,25 meter doet het standbeeld haar naam eer aan. Oké, ze zit dan wel op een grote steen, maar loop je door het park ernaast, in plaats van langs de oever, dan kan je haar weleens over het hoofd zien. De grootste reden dat je haar waarschijnlijk niet zal missen, is dat er altijd een flinke rij ongeduldige reizigers voor staat. Ben je alsnog van plan om De Kleine Zeemeermin te bewonderen? Hou in de zomer dan rekening met een wachtrij van minimaal een halfuur.
© EWY Media / Shutterstock.com
Instawaardige foto of toch niet?
Eenmaal vooraan in de rij en klaar om een idyllisch plaatje van de zeemeermin te schieten? Dat is moeilijker dan je misschien denkt, want aan de overkant van het water staat een groot industrieterrein. Gebouwen met hoge schoorstenen vullen de achtergrond van je foto. Maar dat schrikt de innovatieve reiziger natuurlijk niet af. Door op één van de stenen links van de zeemeermin te staan, heb je een andere hoek te pakken. Hierdoor heb je de zijkant van de oever met groene bomen op je achtergrond. Veel beter dan die foeilelijke industriegebouwen toch?
Wat je ook kan doen is de zeemeermin letterlijk vanuit het water aanschouwen. Vaar met een rondvaartboot langs de oever en hou je camera paraat. Het voordeel hiervan is dat je niet in een immens lange rij hoeft te staan, maar of dit opweegt tegen de nadelen? Vanuit de boot kijk je namelijk tegen de rug van de zeemeermin. En dat is nog niet alles, want ook vanuit dit perspectief is de achtergrond allesbehalve oogverblindend. De kans is namelijk groot dat er een groep toeristen in je beeld staat.
De kleine zeemeermin weigerde model te staan
Mooi voor op de foto of niet: alleen al vanwege het verhaal is het standbeeld wel degelijk een kort bezoekje waard. De opdrachtgever van het standbeeld is Carl Jacobsen, stichter van het biermerk Carlsberg. Hij was betoverd door een ballet over het sprookje, maar met name door de ballerina, Ellen Price. Toen de beeldhouwer, Edvard Eriksen, haar vroeg om model te staan voor het standbeeld, zei ze eerst ja. Maar nadat ze hoorde dat ze naakt moest poseren haakte ze af. Alleen het hoofd van Ellen is gebruikt voor het beeld. De torso van de zeemeermin is gebaseerd op de vrouw van de beeldhouwer.
De kleine aangeklede zeemeermin
De naakte zeemeermin werd in het verleden overigens niet alleen gebruikt als fotomodel. Meerdere keren was ze de dupe van protesten. Zo kreeg ze al eens een hoofddoek en boerka om als protest tegen de Turkse kandidatuur voor de Europese Unie en werd ze al eens beklad met rode verf tegen de walvisjacht op de Faeröer-eilanden.
Je weet nu dat dat je geen reuze standbeeld moet verwachten én dat je niet de enige reiziger bent. Toch van plan om De Kleine Zeemeermin op de foto te zetten? Maak een avondwandeling langs de haven en eindig bij het standbeeld. Wanneer de zeemeermin geniet van het golden hour, schiet jij misschien toch nog het perfecte plaatje.
Meer artikelen over het echte plaatje versus Instagram? Check de themapagina van NPO3 hier!