Istanboel
- Artikel
- 26 nov 2021
- 4 minuten leestijd
Nergens anders ter wereld is de combinatie van het authentieke oosten en moderne westen zo goed te proeven als in Istanbul. Met haar zeventien miljoen inwoners, rijke historie, indrukwekkende cultuur en bruisende uitgaansleven kan je Istanbul zeker een wereldstad noemen. Deze hub weet Azië en Europa met elkaar te verbinden. En dat zorgt voor een interessante mix van culturen en mensen.
Het meest iconische bouwwerk van de stad is misschien wel de Hagia Sophia, oftewel de Aya Sofia. De kathedraal is zo’n vijftienhonderd jaar oud en wordt beschouwd als de belangrijkste van het Byzantijnse tijdperk. De Hagia Sophia is 75 meter lang, 70 meter breed en 58 meter hoog. Bekijk vooral het gedetailleerde Virgin Mary-mozaïek boven de hoofdingang. Pal tegenover de Hagia Sophia staat de Blauwe Moskee, oftewel de Sultan Ahmed Mosque. Dit enorme bouwwerk werd in 1616 afgemaakt. Ook hier sta je versteld van de gedetailleerde schilderingen en mozaïeken.
Niet alleen de binnenkant, maar ook de omgeving van de bouwwerken is de moeite waard om te zien. De Hagia Sofia en Blauwe Moskee worden namelijk verbonden met een groen park. Dit vormt het historische centrum van Istanbul. In de jaren '60 was dit een handige verzamelplaats voor hippies. Ook rondom het park stuit je nog op hippie-invloeden. Na een lange reis in de magic bus zochten reizigers hongerig naar een eetplek. In het oog sprong de Puddingshop, die vandaag de dag nog steeds bestaat. Hier vind je nog oude brieven aan de berichtenmuur, kan je een speciale ‘sekspudding’ proeven en zie je dat zelfs Bill Clinton zijn hippiejaren hier doorbracht.
Op de hippietrail zaten de bussen niet alleen vol met reizigers, maar ook met hun instrumenten. Muziekgerei wat de Turken nog niet kenden. De instrumenten in combinatie met Turkse volksmuziek creëerde een nieuwe muziekstijl: Anatolian rock. Door een verbod in de 1980 werd deze muziek vooral ondergronds gespeeld en raakte uiteindelijk in vergetelheid. Nu, dik veertig jaar later, vindt Anatolian rock weer een weg terug.
Jezelf terugtrekken van de drukte in de stad? Vlak voor de kust van Istanbul vind je een oase van rust op de Prinseneilanden. Deze eilandengroep bestaat uit negen eilanden in de Zee van Marmara. Ooit werden de eilanden gebruikt als verbanningsoord voor Byzantijnse prinsen, maar tegenwoordig is het de thuisbasis voor rijke inwoners van Istanbul. Het leukste eiland is Büyükada, waar zich vele winkels, restaurantjes en delicatessenzaken bevinden. Huur hier vooral een fiets, maak een wandeling of rijd het eiland rond.
Eten
Istanbul is dé plek voor de Bourgondiër. Zowel de vlees- als visliefhebber is hier in z’n nopjes en vanwege haar prachtige ligging aan het water is hier vis in overvloed. Ook de goedgevulde broodjes vlees zijn er in overdaad. Heerlijke lunchopties zijn 5 kat, Cuppa en Midpoint.
Voor het hoofdgerecht kan je kiezen uit vis in Poseidon, Körfez, Balikçi Sabahattin, Sumahan on the Water en Rumeli Iskele, Vira Vira. Of andere Turkse lekkernijen in Hamdi-restaurant, Paper Moon, Kagi Café, Bebek Kahvesi, Lucca, Sofyali, Çukurcuma Köftesi, Darüzziyafe. Voor toetjes ga je naar Savoy. Overdag een bak thee en koffie dat drink je vooral in Café Mesale, Lale Bahçesi en Sade Kahve. Met een waterpijpje om het af te wisselen.
De inwoners van Istanbul gaan vooral naar de Beymen Brasserie om cocktails te drinken. Hetzelfde geldt voor de hippe beachclub Suada. De meeste Turken beginnen de avond in een meyhane , een wijnhuis. Na een aantal wijntjes in Cicek Pasaji zetten ze de avond voort in Ghetto, Club Peyote, Joke Circus en Club Reina.
Vervoer
Hippiebus of auto, voor een rit van Amsterdam naar Istanbul kan je twee dagen rekenen. Toch liever iets sneller? Istanbul heeft twee vliegvelden. Aan de Aziatische kant heb je Sabiha Gökçen Airport en aan de Europese kant Atatürk Airport. Deze laatste ligt het dichtst bij het centrum. Van hieruit pak je de Havasbus, die je in het centrum afzet. In de stad zelf kan je het beste een taxi of een dolmus aanhouden. Een dolmus is een grotere versie van een taxi. Daarnaast zijn veel wijken te bereiken met de ferry. Het Bosporus vaar je voor een paar euro over. Een eindpunt hoef je niet eens te hebben, het varen zelf is al een ervaring op zich door de prachtige uitzichten op de stad.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Turkse Lira
Taal: Turks