Op de hielen van James Bond: dit zijn de levensechte locaties uit ‘No Time To Die’
- Artikel
- 29 okt 2021
- 6 minuten leestijd
Fenomenale uithoeken van onze planeet bezoeken? Dan loont het om geheim agent te worden. Na 27 films zijn er weinig plekken waar ’s werelds beroemdste spion nog geen voetsporen heeft achtergelaten. Toch weet No Time To Die ons weer te verbluffen met een aantal schitterende bestemmingen. En ze liggen nog bijna allemaal in Europa ook.
Sapri, Italië
No Time To Die windt er geen doekjes om. Terwijl bondgirl Léa Seydoux nog op adem komt van een gruwelijke flashback, probeer jij al uit te vogelen hoe je jezelf vanuit je bioscoopstoel naar de Middellandse Zee kan teleporteren. Waar acteur Daniel Craig zijn ogen — terecht — naar z’n beeldschone medepassagier laat afdwalen, kunnen wij dankzij wat kundig dronewerk ook genieten van het grotere plaatje: de zonovergoten kliffen van de Italiaanse kustlijn.
De wegen waarop de iconische Aston Martin voorbij zoeft, vind je op het vijf kilometer lange stukje kustlijn van de provincie Basilicata, tussen Campanië en Calabrië ingeklemd. Zelf rijden? Vervolg dan je weg ten zuiden van het plaatsje Sapri.
Matera, Italië
Bond laat de Tyrreense Zee al snel achter zich komt aan in een stadje zó pittoresk, dat je zonder twijfel naar een met groene schermen behangen filmset zit te kijken. Niets is minder waar: het zandkleurige dorp dat een lijkt te zijn geworden met de omringende rotsen bestaat echt. Het gaat onder de naam Matera en ligt in dezelfde Italiaanse provincie Basilicata.
Wie zich in Rome in de oudheid denkt te wanen, kan in Matera z’n hart ophalen. Waar Rome zo’n drieduizend jaar geleden werd gesticht, is Matera maar liefst vijfduizend jaar ouder. De grotwoningen waar het dorp beroemd van is huizen vandaag de dag winkels, cafés, restaurants en hotels, maar werden zo’n achtduizend jaar geleden al door de eerste bewoners van het gebied uit de rotsen gebeiteld. UNESCO beschrijft de stad zelfs als ‘het meest intacte overblijfsel van een holbewonersnederzetting in het Middellandse Zeegebied’. Matera trekt jaarlijks duizenden bezoekers en is logischerwijs ook de filmwereld niet ontgaan. Naast No Time To Die, werden er ook scènes uit Wonder Woman, Ben-Hur en The Passion of the Christ opgenomen. De brug waarvan Craig afslingert tijdens de eerste spectaculaire achtervolgingsscène in de film, vind je op een klein halfuur rijden vanaf Matera in Gravina, Puglia.
Port Antonio, Jamaica
Shaken not stirred, Bond, James Bond. Ook in No Time To Die komen de bondklassiekers voorbij. Maar is een film over 007 wel compleet zonder dat een van de hoofdpersonages — het liefst in slow motion — in zwemkleding op een tropisch oord uit het water rijst? Deze keer vervuld Craig de rol zelf en komt hij, handen vol verse vis, z’n zeilboot afstruinen op Jamaica. Een symbolische bestemming, gezien James Bond-schrijver Ian Fleming hier woonde en z’n boeken schreef. Hij benoemde Jamaica zelfs tot de geboorteplaats van Bond.
Het afgelegen strandhuis waaruit Bond met een gebroken hart naar de azuurblauwe horizon tuurt, werd speciaal gebouwd op een privéstrand in Cocoa Walk Bay. Na de opnames werd de villa weer afgebroken en het strand blijft, helaas, privé. Wel zal je het decor van andere scènes herkennen in de straten van het nabijgelegen plaatsje San Antonio. Waaronder het moment waarop actrice Lashana Lynch, die de rol van de vervanger van de dood gewaande 007 vervuld, Bond een lift op haar scooter aanbiedt.
Atlantic Ocean Road, Noorwegen
Wie James Bond kijkt voor de sensationele, ietwat onrealistische achtervolgingsscènes, krijgt later in de film een tweede keer waar voor z’n geld. Bond krijgt nauwelijks tijd om de schok van het pas ontdekte vaderschap te verwerken, of de slechterik zit hem en z’n nieuwe gezin alweer op de hielen.
Het gas wordt flink ingetrapt op de spectaculaire Atlantic Ocean Road in Noorwegen, waardoor Bond nog net niet van de Storseisundbrug afstort. De beroemde brug is onderdeel van de Atlanterhavsveien, een toeristische route langs een serie eilanden en bruggen tussen Kristiansund en Molde, aan de westkust van het land.
Cairngorms National Park, Schotland
Waar jij logischerwijs inmiddels te diep in de film zit om nog aan teleportatie te denken, is dat voor Bond natuurlijk z’n tweede natuur. Het tweede deel van de achtervolging vindt namelijk niet in Noorwegen, maar in Schotland plaats. De autostunts die in een aantal salto makende Land Rovers resulteren, werden gefilmd in het bos van Cairngorms Nationaal Park. Wat in de film een Noorse fjord lijkt te zijn, is in werkelijkheid dan ook het langgerekte Loch Laggan. De achtervolging en vergeefse verstoppingsactie zet zich voort in het dichtbegroeide bos van Cairngorms.
Cairngorms National Park is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk en bedraagt in oppervlakte meer dan heel Luxemburg. Het is misschien wel een van de meest ongerepte delen van Schotland. Reden genoeg om Bond nog een laatste keer te laten terugkeren naar de plek waar hij werd grootgebracht. Geboeid door mysterieus Schots grondgebied? Kijk dan vooral de eerdere film Skyfall nog eens terug.
Kalsoy, Faeröer eilanden
Geen betere plek om de Bond zoals we ‘m kennen z’n laatste rustplek te geven dan een dubieus, omstreden eiland, toch? Je verwacht het niet, maar ook de laatste bizarre bestemming van No Time To Die bestaat echt. Het eiland dat in de film volgens MI6 ergens in de zee tussen Rusland en Japan schijnt te liggen, doemt in werkelijkheid in een geheel andere hoek van de wereld op uit de oceaan.
De majestueuze kliffen die je in dit laatste deel van de film voorbij ziet schieten vind je namelijk op Kalsoy, een noordelijk eiland van de Faeröer eilanden gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan. De meest spectaculaire wanden vind je bij de vuurtoren van Kallur, te bereiken via een fikse wandeling. Op het adembenemende eind- en uitzichtpunt begrijp je al snel waarom dit de aangewezen plek is om Bond nog één laatste keer goed op te blazen. Out with a bang, om het zo maar te noemen.
Je nog dichter bij huis in een kaskraker wanen? Dit zijn de locaties uit de film 1917.